Fără categorie

Vizită pastorală a Preasfinţitului Alexandru în parohia Bucova. Sfinţirea noii mese a altarului

În Duminica a XXII-a după Rusalii, la 30 octombrie 2022, Preasfinţia Sa Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj a efectuat o vizită pastorală în parohia „Sf. Mc. Dimitrie” Bucova, Protopopiatul de Sarmisegetuza. Preasfinţia Sa a fost însoțit de către Monseniorul Angelo-Narcis Pop, Vicarul general al Eparhiei de Lugoj.

La sosirea în parohie, Preasfinţia Sa a fost întâmpinat în fața bisericii cu Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce de către Părintele Radu-Cristian Homm, administrator parohial, de către Părintele Flavius-Manuel Jurcă, Protopop de Sarmisegetuza Mare şi de către autorităţile locale: dl. Romeo-Silviu Răduță, Primar al Comunei Băuțar de care aparţine localitatea Bucova, dl. Gheorghe-Ghidel Tuștean, Viceprimar al Comunei Băuțar şi d-na Cristiana Bugar, Secretar al Comuniei Băuțar. Copiii au oferit oaspeţilor buchete de flori.

Ceremonia religioasă a început la orele 10.30 cu oficiul sfinţirii apei, care s-a desfăşurat în biserică, apoi s-a continuat cu sfinţirea noii mese a sfântului altar. Masa Sfântului Altar și Crucea cu postament au fost sculptate în lemn masiv de către Părintele paroh Pr. Radu Homm. Pictura Crucii cu postament a fost realizată de Dl. Călin Grama. Ctitori sunt: Preaonoratul Pr. Radu-Cristian Homm, Dna. Preoteasă Eva Homm și fiul, Dl. Cristian Homm.

Sfânta Liturghie a fost pontificată de către Preasfinţitul Alexandru. Au concelebrat: Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar general; pr. Flavius-Manuel Jurcă, Protopop de Sarmisegetuza și paroh la Oţelu Roşu, pr. Mihai-Simion Terec, paroh la Tinca, Eparhia de Oradea şi pr. Radu Homm, administrator parohial al locului. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de credincioşii parohiei şi de credincioşii din parohia „Naşterea Maicii Domnului”, Caransebeş.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Alexandru a vorbit pe marginea Evangheliei Duminicii a XXII-a, cea a bogatului nemilostiv şi Lazăr cel sărac.

„Iubiţi credincioşi” a spus PS Alexandru, „învățătura Evangheliei de azi a lui Isus Cristos trebuie să ne preocupe. Se spune că bogatul nu a ajuns în iad că a fost bogat şi nici Lazăr nu a ajuns să fie în lumea fericiţilor pentru că era sărac ci pentru că bogatul n-a avut milă faţă de aproapele lui şi-a pierdut credinţa în Dumnezeu, era egoist. Iar săracul s-a mântuit pentru că el avea credință în Dumnezeu, şi-a dat seama că toate sunt trecătoare şi că Dumnezeu este veşnic. Aşadar, scopul nostru în această viaţă este să ne mântuim sufletele noastre, să avem credinţă în Dumnezeu şi să ajutăm pe cei săraci”.

În continuare Preasfinţitul Alexandru a amintit pe preoţii care au slujit în această parohie de la redobândirea libertăţii Bisericii Greco-Catolice: părintele Silvăşan Trandafir care cu multă dăruire a redeschis această parohie, urmat de pr. Vasiloni Trandafir care a fost şi protopop şi paroh apoi părintele Dorin Szilveszter de la Lupeni care, o bună perioadă de timp, a administrat această parohie cu demnitate. Din anul 2019, parohia Bucova este administrată de către părintele Radu Homm care este paroh şi la Caransebeş.

PS Alexandru a mulţumit şi l-a felicitat pe Părintele Radu Homm pentru activitatea depusă în această parohie. A salutat corul parohiei de la Caransebeş care l-a însoţit pe părintele Radu, oferind şi răspunsurile la Sfânta Liturghie.

În ultimul punct al Cuvântului de învăţătură, Preasfinţitul Alexandru a amintit de beatificarea celor 7 episcopi greco-catolici martiri pe care Papa Francisc i-a ridicat la cinstea altarelor la Blaj pe data de 2 iunie 2019. Preasfinţia Sa a dorit să scoată în evidenţă jertfa miilor de martiri: clerici, persoane consacrate sau laici care au murit pentru credinţa lor şi pentru a-l mărturisi pe Cristos şi Biserica Sa în România.

Părintele paroh Radu a mulţumit mai întâi bunului Dumnezeu. A mulţumit Preasfinţitului Alexandru pentru vizită şi pentru interesul faţă de această comunitate. A mulţumit participanţilor: Mons. Angelo Pop, Vicar general, Părintelui Protopop Flavius. A mulţumit oficialităților locale prezente pe durata întregului eveniment. Nu în ultimul rând a mulţumit credincioşilor din parohie şi tuturor celor care au binevoit ca să fie alături la bucuria acestui moment solemn al vieţii parohiei.

Preasfinţitul Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, a înmânat domnului primar, viceprimar, doamnei secretar şi Composesoratului Bucova, câte o Diplomă de Excelenţă pentru activitatea remarcabilă desfăşurată în beneficiul Bisericii Greco-Catolice, pentru susţinerea, păstrarea şi promovarea identităţii acesteia şi a valorilor ei.

În semn de recunoştinţă şi apreciere ca o amintire plăcută cu ocazia vizitei pastorale la Bucova, Părintele Paroh Radu Homm a oferit Preasfinţitului Alexandru şi Mons. Angelo câte un epigonat[1] (bederniţă).

După celebrarea Sfintei Liturghii, s-a oficiat un Parastas de pomenire pentru Părintele Silvăşan Trandafir, fost Protopop de Sarmisegetuza şi paroh al acestei comunităţi, care a trecut la cele veşnice în anul 2003.

Bucuria sărbătorii a continuat cu o agapă fraternă.

––––––––––––––

[1] epigonát, epigonate s. n. Veșmânt arhieresc în formă de romb, care se leagă cu un șnur după gât, atârnând pe genunchiul drept, și care simbolizează sabia spirituală (cuvântul lui Dumnezeu) cu care trebuie să fie înarmat arhiereul; bederniță. ♦ Distincție dată preoților care se evidențiază în activitatea pastorală. – Din gr. epigonatis. (cf. https://dexonline.ro/definitie/epigonat, ultima accesare la 1 noiembrie 2022).

Raimondo-Mario Rupp

.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-1{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Vizită pastorală a Preasfinţitului Alexandru în parohia Bucova. Sfinţirea noii mese a altarului apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita