Fără categorie

S-a desfășurat a XVIII-a Ediție a simpozionului „Arestarea Episcopilor. De la Martiriu la Fericire”

A devenit o tradiție ca AGRU Maramureș să organizeze anual Simpozionul „Arestarea Episcopilor”, care după beatificarea Episcopilor Martiri din 2 iunie 2019, a devenit „Arestarea Episcopilor. De la Martiriu la Fericire”. Acesta are loc în zilele care marchează trista amintire a arestării întreg Episcopatului greco-catolic român, în noaptea de 28-29 octombrie 1948. În fiecare an, conferențiarii din cadrul simpozionului aduc în fața publicului noi chei de interpretare a ceea ce a însemnat arestarea și jertfa în închisori a Episcopilor și preoților martiri.

„Martiriul se aseamănă cu Euharistia. Se recunoaște în jertfirea trupului și în vărsarea sângelui, semne ale participării la misterul Pascal”, a afirmat pr. dr. Cristian Langa, în conferința „Martiriul în 2022 – scadență sau actualitate?”, explicând cum „martirul creștin este unu care își oferă viața fără a opune violență, fără a se apăra cu aceleași arme ale persecutorului. Acesta se comportă la fel ca Isus, care-i spune lui Petru Vâră-ți sabia în teacă!”. Părintele a făcut, cu mare acuratețe, profilul martirului creștin, exemplificând cum martiri există și în alte religii, însă în unele, precum cea musulmană, un martir își ia viața pentru a ucide alți oameni. Martirul creștin nu caută moartea, ci suferă ofense și tortură, fără să răspundă prin violență. „Martiriul nu se referă doar la ultimul act al vieții, iar acesta nu poate să existe fără unele aspecte premergătoare, precum: asimilarea la Hristos” și o viață profund creștină trăită de beneficiarii martiriului, a punctat părintele Langa, explicând cum secolul 20 are mai mulți martiri decât primele trei secole ale creștinismului la un loc, acesta fiind astfel foarte actual.

Domnul istoric Călin Diaconu a expus conferința cu titlul „Sfinții Episcopi martiri și unitatea sufletească a neamului”, aducând în lumină disponibilitatea episcopilor de a se lăsa modelați de Isus Hristos, care a predicat renunțarea la sine spre slava Tatălui: „Acestora le era foarte clar în conștiință faptul că au fost aleși de Isus, devenind astfel coloanele pe care este construită Biserica Sa clipă de clipă, lucrare începută acum două milenii. Aceste coloane sunt parte a Bisericii Universale și condiție existențială a ei”.

Doamna istoric Lucia Pop a prezentat figura părintelui dr. Vasile Lucaciu, ca ctitor de biserică și ctitor de țară, a adus în lumină crâmpeie din activitatea lui Vasile Lucaciu, ca paroh de Șișești, ctitorul bisericii de aici și președinte al Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia. Umblând prin lume, în Europa și America, acesta „a sensibilizat opinia publică în legătură cu drepturile românilor din Transilvania, explicând că a sosit ceasul în care popoarele trebuie să se elibereze și să se formeze state naționale”, lucru la care a lucrat cu multă implicare.

Domnul prof. universitar dr. Blaga Mihoc a prezentat figura episcopului Demetrie Radu, martir al Bisericii greco-catolice (1862-1920), iar doamna prof. dr. Zamfira Tîmbuș a expus conferința „Episcopul Iuliu Hossu, senator de drept”.

Domnul istoric dr. Rusu Viorel a expus „Situația juridică a Episcopiei Greco-Catolice a Maramureșului în perioada 1940-1944”, iar părintele dr. Ioan Tîmbuș, „Destinul membrilor capitlului Eparhiei de Maramureș până la jumătatea secolului XX”.

În cadrul evenimentului, au fost prezentate volumele: „Dr. Vasile Lucaciu”, prezentare făcută de însăși autorul cărții de Blaga Mihoc, iar pr. dr. George Nicoară a prezentat „Eparhia greco-catolică a Maramureșului în timpul păstoririi Episcopului Alexandru Rusu”, de Viorel Rusu.

Ediția din acest an a simpozionului a adus și o noutate: publicarea conferințelor expuse în cele două ediții precedente (ediția 2020 și 2021), într-un frumos volum care a fost prezentat de domnul Viorel Rusu, istoric. Volumul a fost îngrijit de doamna Janeta Ciocan, președinte AGRU Eparhial, care s-a implicat îndeaproape și în buna desfășurare a evenimentului.

Biroul eparhial de presă

.fusion-body .fusion-builder-column-3{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-3 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-3{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-3 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-3{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-3 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-4{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul S-a desfășurat a XVIII-a Ediție a simpozionului „Arestarea Episcopilor. De la Martiriu la Fericire” apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita