Fără categorie

Simpozion dedicat tinerilor organizat de Consiliul Conferințelor Episcopale Europene(CCEE)

În perioada 20-23 octombrie 2022, la Sanctuarul Sfântului Ioan Paul al II-lea din Cracovia, Polonia s-a desfășurat un simpozion dedicat tinerilor cu tema Ridică-te! Cristos te cheamă(Mc 10,49). La eveniment au participat tineri și episcopi din aproape 30 de țări europene, printre care și o delegație de România formată din tineri și din resposabili pentru pastorația tineretului. Evenimentul a fost organizat de CCEE și de Arhiepiscopia din Cracovia.

Prima zi a debutat cu salutul de bun-venit al Arhiepiscopului de Cracovia, Mons. Marek Jędraszewski, care a mărturisit că acest eveniment trebuia să se desfășoare în anul 2020, dar a fost amânat din cauza pandemiei. După salutul președintelui CCEE, Arhiepiscopul de Vilnius, Mons. Gintaras Grušas, care a și deschis în mod oficial simpozionul, au urmat o serie de mărturii. Un episcop polonez, le-a oferit celor prezenți exemplul său personal în ceea ce privește chemarea lui Cristos la preoție. Un cuplu căsătorit a vorbit despre vocația personală și de cuplu pe care o implică acest sacrament și implicit acest angajament. Ultima mărturie a aparținut unei tinere care a prezentat viața surorii ei, care a murit ca misionară în anul 2017, în Bolivia. Seara s-a încheiat cu Sfânta Liturghie și cu cina comunitară.

În cea de a doua zi, după rugăciunea de dimineață, cei prezenți au ascultat trei mărturii ale unor tineri din diferite colțuri ale Europei, prezentând situația socială-economică, politică, dar și religioasă a regiunii din care făceau parte, precum și aspectele privind situația tinerilor. A urmat apoi un timp în care participanții la simpozion au fost împărțiți pe grupuri de dicuție pentru a dezbate principalele idei ale Exortației Apostolice, Christus Vivit. Mijlocul zilei i-a reunit pe toți participanții la Sfânta Liturghie pentru Vocații. După-masă, mărturiile au continuat prin intervențiile unor tinere care au fost ridicate și chemate de Cristos: o misionară, o persoană care primește refugiați, o tânără soră contemplativă, o tânără provenită dintr-o comunitate nou înființată, respectiv o tânără care se ocupă cu pastorația online. Ziua a culminat cu Adorația Euharistică și de rugăciunea pentru pace.

În penultima zi, participanții au ascultat o serie de mărturii de bune practici ale unor comunități, mișcări sau asociații din Franța, Austria, Germania, Luxemburg și Polonia. După prânz a urmat un moment de vizită și de rugăciune la Sanctuarul Milostivirii Divine, după aceea o Sfânta Liturghie cu tinerii polonezi în Sanctuarul Sfântului Ioan Paul al II-lea. După cină, delegațiile s-au reunit în același sanctuar pentru rugăciunea de seară și pentru Adorația Euharistică.

Duminica, ultima zi simpozionului, a început cu Sfânta Liturghie. A urmat apoi o serie de prezentări din partea unor resposabili cu tinerii, cu cateheza, cu școlile, cu mediul universitar sau cu vocațiile din diverse părți ale Europei. După o nouă sesiune de discuții pe grupuri, de această dată concluzivă, Mons. Marek Jędraszewski a expus principalele linii concluzive ale simpozionului. Arhiepiscopul de Cracovia a închis aceată întâlnire cu două idei adresate direct tinerilor: avem nevoie de voi tinerii și ne vedem la anul la Lisabona!

Pentru delegația din România, dar și pentru celelalte delegații a fost cu siguranță o experiență unică. Cred că fiecare tânăr, responsabil, consacrat sau episcop a dobândit, pe lângă experiența și informațiile acumulate, curajul de a pune în practică, de a schimba ceva și de a-l purta pe Cristos și celorlalți.

Tomescu Dragoș


Sursa: egco.ro

.fusion-body .fusion-builder-column-9{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-9 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-9{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-9 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-9{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-9 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-2{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Simpozion dedicat tinerilor organizat de Consiliul Conferințelor Episcopale Europene(CCEE) apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita