Fără categorie

Recunoştinţă și Responsabilitate. Întâlnirea anuală a Reuniunilor Mariane din Eparhia de Lugoj

Ziua de 15 octombrie 2022 – sărbătoarea Sfintei Tereza de Avila – a fost o zi deosebită pentru Reuniunile Mariane din Eparhia de Lugoj. Cu binecuvântarea Preasfinției sale Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, la Centrul Pastoral Eparhial „Sf. Vasile cel Mare” din Lugoj s-a ţinut Întâlnirea anuală a Reuniunilor Mariane din Eparhia de Lugoj. Prima Adunare Generală a Reuniunilor Mariane parohiale din Eparhia de Lugoj, s-a desfăşurat în anul 2010 la Palatul Episcopal din Lugoj.

Au fost invitați să participe delegații și preoții din peste 30 de parohii de pe cuprinsul Eparhiei de Lugoj. „Ne-am bucurat, şi la întâlnirea din acest an, să-i avem în mijlocul nostru pe Preasfinţiile Lor Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj și Ioan Călin Bot, Episcop auxiliar de Lugoj” a declarat doamna Terezia Pintea preşedinta reuniunii Mariane din Eparhia de Lugoj.

Întâlnirea a început cu Sfântul Rozar, rostindu-se misterele de bucurie și cântecul „Ave Maria”

Sfânta Liturghie fost prezidată de Preasfinția Sa Alexandru, alături de care a concelebrat Preasfinția Sa Ioan, Episcop auxiliar de Lugoj, pr. Silviu Bindea, Protopop de Orăştie, pr. Dumitru Crișan, Protopop de Sânnicolau Mare şi preoți din diferite protopopiate ale eparhiei de Lugoj.

În cadrul Cuvântului de învățătură, Preasfinţitul Ioan ne-a invitat să trăim și să ne mărturisim credința în Tatăl, Fiul și Spiritul Sfânt imitându-o, cum este si firesc pe Sfânta Fecioară, Maica Cuvântului întrupat. „Să fim asemenea Femeilor Mironosițe, să fim și Maria și Marta din Betania în ascultarea Cuvântului, în slujire în Biserică și în ajutorul celor din jur, fiecare după capacitatea sa”. Îndemnându-ne pe toți la o întoarcere mai hotărâtă spre esența vieții, având modelul Sfintei Fecioare, Maica Domnului și a noastră pe care să o chemăm  zilnic pentru a ne susține pe noi şi întreaga Biserică pe drumul din ce în ce mai anevoios al credinței în zilele de acum.

După terminarea Sfintei Liturghii, cei prezenți au participat la o agapă. S-a simțit bucuria revederii și aceea de a fi împreună cu preoții și episcopii noștri, într-o zi de sărbătoare a fraternității.

Programul întâlnirii a continuat cu o Conferință pe tema: „Reuniunile Mariane din Biserica Greco-Catolică, Eparhia de Lugoj – scurt istoric al Reuniunilor Mariane de la înființare (sec. XVI) – până astăzi.

S-au atins următoarele puncte:

  • reuniuni mariane din Eparhia de Lugoj reînființate după anul 1990;
  • reuniuni mariane în parohii și prioritățile de acum ale Reuniunii Mariane, conferirea Statutului și conferirea adeziunii făcute Sfintei Fecioare și Mame de fiecare membru.

Preasfinţitul Alexandru a vorbit despre importanța Reuniunii Mariane; a subliniat ca această formă să existe în fiecare parohie, încurajând trăirea unei vieţi de credință în spirit marianist și practicarea devoțiunilor către Maica Domnului. „Să o chemăm zilnic în ajutorul nostru, să ne rugăm pentru familii, tineri, copii, bătrâni, bolnavi, pentru ţara noastră, pentru pace în Ucraina și în lume. Să fim curajoși, să facem apostolat mărturisindu-l pe Isus Cristos pentru a atrage sufletele în Biserică spre convertire și mântuire. Rugăciunea rozarului să nu se întrerupă pentru că mult bine şi multe haruri aduce pentru toţi” a spus PS Alexandru.

Părintele Ioan Chişărău, asistent spiritual al Reuniunii Mariane Eparhiale a făcut îndemn preoților din toate parohiile să facă apostolat mai viu prin constituirea grupurilor mariane şi rugăciunea Sfântului Rozariu; să se facă zilnic spre cinstirea Maicii Sfinte și a Fiului Ei, dacă dorim binele comunităților.

Reprezentante a Reuniunii Mariane din câteva parohii au intervenit pe scurt cu privire la diferite teme importante de viață în spirit marianist și trecutul istoric.

Preasfinţitul Ioan a rostit rugăciunea de Consacrare la inima neprihănită a Sfintei Fecioare Maria, rugăciune atât de dragă tuturor marianiștilor.

La final s-au adus mulțumiri cu recunoștință ierarhilor, preoților delegaților membri ai reuniunilor mariane pentru această zi de har în care ne-am întărit împreună în credință.

A consemnat: Terezia Pintea,
Președinte Reuniunea Mariană Eparhială

.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-1{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Recunoştinţă și Responsabilitate. Întâlnirea anuală a Reuniunilor Mariane din Eparhia de Lugoj apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita