Fără categorie

Ziua Școlii Ardelene și lansare de album fotografic la Baia Mare

Joi, 13 octombrie 2022, s-a desfășurat, la Sala Millenium din Baia Mare, Simpozionul dedicat Zilei Școlii Ardelene, cu participarea Preasfințitului Vasile Bizău și a Profesorului universitar habil. Cornel Munteanu.

„Comunitatea noastră greco-catolică este mândră de această moștenire a spiritului Școlii Ardelene și de tot ceea ce Biserica noastră greco-catolică a realizat de-a lungul timpului”, a afirmat Preasfinția Sa Vasile în deschiderea simpozionului, aducând în lumină trei texte care explică foarte bine cum lumina culturii și spiritualității românești s-a aprins la Blaj și de acolo continuă să lumineze, peste secole, cultura și spiritualitatea românească. Preafericirea Sa Lucian Mureșan, cu ocazia prezentării Bibliei de la Blaj, reeditată, în anul 2000, vorbea la Roma despre Școala Ardeleană și modul în care focarul de cultură de la Blaj a răspândit lumina înspre națiunea română așa cum nici un alt focar nu a făcut-o, cultura fiind aici îmbinată cu religiozitatea: „Lumină din lumina Romei, inima creștinătății, modesta așezare a Blajului a devenit la rândul său o stea densă, iradiind spre toate zările românești îndemnul: Veniți de luați lumină!”. „Un al doilea text care subliniază în esență roadele Școlii Ardelene este al domnului academician Camil Mureșanu”, a afirmat PS Vasile. Acesta afirma: „În Transilvania, s-a format, din tinerii trecuți prin seminarele și colegiile de la Roma, acea Școală Ardeleană care a așezat temelia culturii și conștiinței naționale moderne”. Al treilea text adus în lumină aparține marelui istoric al religiilor Mircea Eliade, care în 1955 afirma: „Făclia aprinsă la Blaj acum vreo 200 de ani nu a mai putut fi stinsă de atunci și nici nu se va stinge vreodată… Odată trezită conștiința latinității noastre, nimeni și nimic nu a mai putut-o nimici. De generații, ea face parte din însăși conștiința noastră de români”.

„De fiecare dată când ne amintim de Școala Ardeleană, trebuie să crească în noi acest sentiment de mândrie că Școala Ardeleană ne aparține și că de la noi, din Transilvania, s-a răspândit și dincolo de Carpați… De aici, cum a afirmat și Preasfinția Sa, a pornit soarele luminii. Și e clar că atunci când dintr-o locație pornește soarele luminii, noi, de fiecare dată când sărbătorim Ziua Școlii Ardelene, trebuie să câștigăm mult din această lumină”. „Mare lucru este a fi născut român, spunea Samuil Micu”, a afirmat profesorul universitar Cornel Munteanu în conferința sa, aducând în atenția publicului mândria sa personală fi crescut în Blaj și confesând faptul că de fiecare dată când intră în catedrala istorică din Mica Romă îl încearcă același sentiment de mândrie, emoție luminoasă de a fi în locul de unde pornit lumina culturii românești. Domnul Munteanu a vorbit despre specificul Iluminismului Românesc, despre ceea ce-l deosebea pe acesta de Iluminismul din alte țări. Este vorba despre componenta și motivația confesională a celor care au fost promotorii curentului de înculturare și trezire a conștiinței latine, a protagoniștilor lui: „Presiunea confesionalului asupra politicului a fost prima victorie adusă de Școala Ardeleană. Și de aici efectele în plan cultural: istorie, limbă, civilizație, progres”.

În cadrul simpozionului, a avut loc lansarea albumului fotografic „Biserici de lemn din Maramureș”, publicație a Episcopiei Greco-Catolice de Maramureș. Au intervenit: d-na Georgeta Iuga (muzeograf), domnul Horia Nașcu (lect. Univ. dr.). Evenimentul a fost moderat de părintele dr. George Nicoară. Doamna Noemi Vida, city manager, a transmis un salut din partea Primăriei Baia Mare, care se bucură să fie astfel de inițiative culturale în oraș, lăudând și publicarea albumului aflat în lansare.

Doamna muzeograf Georgeta Iuga a prezentat foarte frumos albumul fotografic „Biserici de lemn din Maramureș”, care a apărut sub îngrijirea părintelui dr. George Nicoară, director al Departamentului pentru cultură și consilier cultural în cadrul Episcopiei noastre. Textul de prezentare este în limba română și engleză. În deschiderea volumului regăsim Cuvântul de prezentare a Preasfințitului Vasile Bizău. Fotografiile au fost realizate de către: Csilla Szasz, Florin Andreescu, Pr. George Nicoară și Augustin Albu. Se regăsesc, de asemenea, fotografii preluate și din arhiva Episcopiei. Traducerea în limba engleză a fost realizată de către Horea Nașcu.

Doamna Iuga a explicat cum, cu mare curiozitate a observat atunci când a călcat pentru prima data în Maramureș, „că toate casele și toate cele necesare traiului erau acum 50 de ani din lemn”. Să nu ne mire atunci faptul că toate bisericile vechi din Maramureș sunt din lemn și acestea se construiesc încă din lemn, ceea „ce face ca Maramureșul să fie o deschidere către rosturile cele mai îndepărtate”. Aducând în lumină îndemnul Papei Francisc de a trece de la o Biserică care reglementează credința la una care transmite credința, doamna muzeograf a mărturisit că ceea ce a impresionat-o cel mai mult în album sunt fotografiile în care Preasfinția Sa Vasile  este în mijlocul comunităților din diferite localități maramureșene. „Se spune că o imagine este cât 100 sau 1000 de cuvinte. Albumul de față, în cele 250 de pagini ale sale, are aproape tot atâtea imagini și a fost conceput ca o carte de povești, un manual de istorie, de istoria artei, dar nu pentru pentru clipa de astăzi, ci pentru durata de-a lungul istoriei”, a descris foarte frumos doamna Iuga.

Prezent la eveniment a fost și domnul lect. Univ. Horea Nașcu, traducătorul albumului, care a povestit experiența de lucru pe parcursul editării și traducerii textului, modul în care o traducere nu se face în mod automat, ci e nevoie de multă cunoaștere în domeniul despre care traduci, deci tot procesul prelungește munca depusă în vederea unei publicări.

Preasfințitul Vasile l-a felicitat pe părintele George Nicoară și întreaga echipă de lucru și a invitat publicul să privească acest album ca o călătorie fascinantă prin comunități și biserici din Maramureș, care surprinde prin comuniunea elementelor și atenția la detalii, dar și prin frumusețea sufletului oamenilor care apar în fotografii.

Pauza dintre prezentări a fost îmbogățită de momente muzicale oferite participanților de către Cvartetul MaraMusic, compus din Carmen Augustin, Camelia Minghiraș, Augustin Albu, Traian Minghiraș.

Albumul nou lansat poate fi achiziționat de la Sediul Episcopiei (Str. Vasile Lucaciu, 50), din parohiile din Maramureș și de la librăriile din Baia Mare.

Biroul eparhial de presă

.fusion-body .fusion-builder-column-3{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-3 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-3{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-3 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-3{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-3 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-4{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Ziua Școlii Ardelene și lansare de album fotografic la Baia Mare apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita