Fără categorie

Duminică, 18 septembrie 2022: Hramul mănăstirii „Maica Îndurerată” din Sighetu Marmației

Duminică, 18 septembrie 2022, în prima duminică după sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, comunitatea surorilor CMD din Sighetu Marmației au sărbătorit hramul mănăstirii „Maica Îndurerată”. Sfânta Liturghie Arhierească a fost celebrată de Preasfinția Sa Vasile Bizău și au concelebrat: părintele protopop Iusco Vasile, părintele capelan Florea Vasile și un sobor de preoți din parohiile eparhiei, dar și din alte eparhii.

„În prima duminică după Înălțarea Sfintei Cruci, evanghelia ne lasă o invitație: Cel ce vrea să vină după mine, să renunțe la sine, să-și ia crucea și să Mă urmeze!. Cu această invitație a Mântuitorului suntem în inima identității creștine. Creștinul din toate timpurile s-a recunoscut în această invitație, căreia i-a dat curs și a înțeles că a-L urma pe Mântuitorul Hristos presupune a-și asuma împreună cu El crucea timpului său, crucea vieții sale, a-și asuma proiectul Mântuitorului, care este Dumnezeiesc și depășește logica omenească… A-L urma pe Mântuitorul Hristos este și astăzi, ca și în trecut, o necesitate izvorâtă din credință”, a afirmat PS Vasile în Cuvântul de Învățătură, explicând credincioșilor cum „a trăi viața în Dumnezeu este o provocare, dar și o consolare”, este un lucru care dă sens vieții, iar omul contemporan este în continuă căutare a sensului vieții și lucrurilor, a sensului acțiunilor sale. „Viziunea creștinului care se recunoaște în cruce este viziunea omului care iubește, a omului care se dăruiește, a omului care fără rezerve nu se caută pe sine, ci luptă cu sine și cu egoismul său. Oare această luptă continuă cu egoismul nostru nu este o formă de a renunța la noi?”, s-a întrebat retoric Ierarhul, lăsând pe fiecare să mediteze personal care anume este cea mai puternică atașare a fiecăruia față de lucruri, atitudini sau comportamente care îl țin departe de a-l urma pe Mântuitorul Hristos și care este tocmai punctul în care fiecare e nevoie să crească din punct de vedere spiritual. „Renunțarea la sine este o luptă pe care o ducem în mod continuu cu noi înșine”, a explicat Preasfințitul.

În cadrul sărbătorii hramului, un grup de nouă copii au făcut Prima Sfântă Împărtășanie Solemnă. „Astăzi primiți un mare dar, dragi copii, îl primiți pe Hristos Cel Înviat, pe Isus care se dăruiește, Pâinea Vieții”, a explicat Eparhul de Maramureș copilașilor. Și a continuat: „Pâinea este simbolul și sinteza tuturor alimentelor care susțin și mențin viața… A ne hrăni cu Mântuitorul Hristos înseamnă că alegem să trăim frumos, în virtute, să fim creștini, să rămânem creștini, să învățăm să iubim”.

Părintele Fabian Doboș a prezentat monografia istorică „Surorile Congregației Maicii Domnului – Un veac de mărturie catolică (1921-2021)”, scrisă de pr. Fabian Doboș împreună cu sr. Letiția Crihălmeanu, publicată de Editura „Viața Creștină”. „Țin în brațele mele un bebeluș, copilul meu intelectual”, a afirmat părintele Doboș, explicând cum această sărbătoare a Maicii Îndurerate celebrată pe pământul sfânt al orașului Sighet poate fi considerată botezul acestui bebeluș de carte, nou lansată, pe 15 august, la Sanctuarul CMD din Cluj-Napoca. „Cartea aceasta este o oglindă cu memorie a Congregației Maicii Domnului, ea arată istoria de 100 de ani a congregației”, născută în 1921. Părintele a invitat pe toți cei prezenți să o citească și să se roage pentru surorile CMD.

Părintele capelan Florea Vasile a mulțumit frumos Preasfințitului Vasile, părintelui Fabian Doboș, tuturor preoților, persoanelor consacrate și credincioșilor pentru participarea la sărbătoarea mănăstirii.

Biroul eparhial de presă

.fusion-body .fusion-builder-column-3{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-3 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-3{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-3 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-3{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-3 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-4{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Duminică, 18 septembrie 2022: Hramul mănăstirii „Maica Îndurerată” din Sighetu Marmației apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita