Fără categorie

Tabără la Remetea pentru copiii ucraineni

Centrul de Informare și Consiliere pentru Refugiați Oradea (CICRO), o structură a Asociației Caritas Eparhial Oradea, a organizat în perioada 24-26 august a.c. o tabără la Remetea pentru copiii și tinerii ucraineni înscriși la CICRO și la Fundația Șinca, la inițiativa asociațiilor partenere Kiwanis Art și Kiwanis Varadinum.

Pe durata primei zile de tabără, copiii și tinerii ucraineni împreună cu personalul educațional CICRO (învățător, psiholog și translator ucraineni) au celebrat împreună Ziua Independenței Ucrainei, prin activități tematice, proiecte artistice și jocuri distractive, organizate la Camping Turul din Remetea. Ziua s-a încheiat prin servirea tortului oferit de către Asociația Kiwanis Art. Excursioniștii s-au bucurat, în cea de-a doua zi, de un tur ghidat în zona Cheile Cuților, un atelier de olărit coordonat de meșter artizan Peter Merinu și activități de art-terapie și colaj cu profesor ucrainean Natalia Filatkina, iar ultima zi a fost rezervată vizitării Peșterii Meziad. Intrarea la peșteră a fost asigurată de Cătălin Fășie, directorul Școlii Gimnaziale nr.1 din Remetea și Stelian Copil, primarul comunei Remetea, cărora le mulțumim pentru sprijin. Toate costurile taberei: cazarea, mesele, transportul și activitățile din program au fost suportate către finanțatorii kiwanieni.

Evenimentul a fost posibil datorită bunăvoinței și sprijinului partenerilor Kiwanis Art, Kiwanis Varadinum și Fundația Șinca și a finanțatorilor, Kiwanis Children’ s Fund, Kiwanis Bergamo Orobico, Kiwanis del Sebino, Kiwanis Divisione 16, Lombardia 2, Kiwanis Austria, cărora dorim să le mulțumim pe această cale pentru această inițiativă deosebită. Mulțumirile le adresăm deopotrivă și în numele beneficiarilor noștri, care, pentru câteva zile, au avut ocazia să uite de ororile războiului și să se bucure din plin de ultimele zile de vară înainte de începerea școlii.

Centrul de Informare și Consiliere pentru Refugiați Oradea, care și-a deschis porțile pentru familiile venite din Ucraina începând cu data de 16 iunie a.c., a avut de la început misiunea de a adresa cât mai bine nevoile pe termen mediu și lung ale acestora.  Așadar, obiectivele CICRO de integrare socială au inclus, încă de la înființare, oferirea unei game variate și complexe de servicii de sprijin: informare, însoțire și mediere la instituțiile abilitate să se implice în problematica refugiaților, facilitare a găsirii unui loc de muncă, a accesului la servicii medicale, sprijin material și financiar, cursuri de limba română oferite de translatorul angajat la centru, dar și sprijin și consiliere psihologică individuală, prin intermediul psihologului ucrainean, specializat în terapie Gestalt, intervenție în traumă și situații de criză.

Nu în ultimul rând, CICRO le-a pus la dispoziție copiilor și tinerilor de toate vârstele o ofertă educațională variată pe toată perioada verii. Astfel, învățătorul din Ucraina angajat la centru a organizat zilnic pentru copiii cu vârste de 6-10 ani, activități educaționale și recreative. În plus, în fiecare după-masă, CICRO a derulat cluburi de socializare pentru copii de grădiniță (3-6 ani) și pentru copii de gimnaziu și adolescenți (grupă de vârstă 10-18 ani), din dorința de a le asigura activități cât mai atractive, care să răspundă la nevoia lor de coeziune, de integrare și de dezvoltare.

Începând din 5 septembrie a.c., CICRO va funcționa în sistem de centru de zi, pentru a-i sprijini pe elevii ucraineni din clasele primare în activitățile școlare pe care le desfășoară prin sistemul de învățământ ucrainean.

Ioana TUȚĂ

Coordonator CICRO


Sursa: egco.ro

.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-1{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Tabără la Remetea pentru copiii ucraineni apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita