Fără categorie

Noul Vicar General al Eparhiei de Cluj-Gherla

În conformitate cu prevederile Codului Canoanelor Bisericilor Orientale, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul Eparhiei de Cluj-Gherla, l-a numit începând cu data de 1 septembrie 2022, pentru un mandat de trei ani, pe Părintele Vasile TOFANĂ (SJ) în funcția de Protosincel-Vicar General al Eparhiei de Cluj-Gherla.

Părintele Vasile Tofană SJ s-a născut în 24 februarie 1972, în localitatea Lupeni, jud. Hunedoara. Studiile liceale le urmează la Colegiul Tehnic „Infoel” din Bistriţa, obţinând diploma de bacalaureat în anul 1990. În 1993 intră în Seminarul Teologic „Sf. Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca, dar simţind chemarea la viaţa consacrată, în 1995 devine membru al Ordinul Societatea lui Isus din România. Din 1998 urmează cursurile Institutului de studii Filosofice „Aloisianum” din Padova, Italia, institut afiliat Universităţii Pontificale Gregoriana din Roma, obținând în anul 2000 Licența în Filozofie. În perioada 2002-2005 este student la University of London, Heythrop College, din Marea Britanie, unde obţine Licenţa în Teologie Pastorală. La 29 iunie 2005 este hirotonit preot. În acelaşi an se înscrie la cursurile de master de la Boston College, Graduate School of Social Work, Statele Unite ale Americii, obţinând titlul de Master în Asistenţă Socială Clinică în anul 2007.

După terminarea Master-ului se întoarce în țară, fiind preşedinte al Asociaţiei Freres Romania din Satu Mare și Director local al Asociației umanitare „Il Quadrifoglio”. Din 2008 în 2011 a fost coordonator al proiectelor sociale ale Ordinului Călugăresc al Societăţii lui Isus din România, iar din 2009 până în 2011 a fost econom al aceluiaşi ordin. În anul universitar 2010-2011 urmează cursurile de aprofundare a spiritualităţii ignaţiene în Salamanca, Spania, iar din decembrie 2011 în ianuarie 2013 a ocupat funcția de Vicar General al Eparhiei Greco-Catolice de Maramureș. În 2015 este numit vicerector al bisericii Sfântul Ignațiu din Roma, iar din 2020 în 2022 vicerector al bisericii Preasfântul Nume al lui Isus (Chiesa del Gesù). Din 2018 până în prezent este îndrumător spiritual în cadrul Colegiului „Pio Romeno” din Roma.

Atât înainte, cât şi după hirotonirea întru preoţie, părintele Vasile Tofană SJ a participat la diferite congrese, la acţiuni de asistenţă socială, iar în calitate de profesor participă la numeroase cursuri de formare în consiliere pentru tineri, adulţi şi persoane în vârstă. După hirotonirea preoţească, a organizat în nenumărate rânduri exerciţii spirituale pentru preoţi, persoane consacrate, laici şi tineri.

Vorbește engleză, italiană, spaniolă şi franceză. A publicat articole în Revista de psihologie şcolară şi in alte reviste de specialitate.

Articolul Noul Vicar General al Eparhiei de Cluj-Gherla apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita