Fără categorie

„Doamne, dacă ești Tu, poruncește să vin la tine”

În Duminica a IX-a după Rusalii, a umblării lui Isus pe ape, în ajunul Sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, 14 august 2022, în Catedrala greco-catolică Sf. Nicolae Oradea, în cadrul Sfintei Liturghii, au fost ridicați la treapta Sfintei Preoții, patru diaconi: Dorin Dumitru Sas, Gheorghe Paul Pop, Alin Vara și Sabin Cicșa. Alături de Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcop al Oradiei, la altar au fost prezenți Pr. Antoniu Chifor – vicar eparhial cu preoții, Pr. Gavril Buboi – protopop de Oradea și alți preoți.

În cuvântul de învațătură, PS. Virgil a explicat că atât oamenii cât și Biserica sunt precum apostolii, sunt pe mare, de multe ori văd în Isus doar o nălucă iar exemplul lui Petru care împins de entuziasm și încurajat de Isus (năluca) „Nu te teme”, pornește pe mare către Isus dar cuprins de neîncredere începe să se scufunde și cere ajutorul „Doamne ajuta-mă, mă scufund…”. „Unde este încrederea? Unde este încrederea lui Petru? Unde este încrederea noastră? De câte ori auzim în viață această chemare a Domnului, „Vino!”? De câte ori răspundem la această chemare?” .

În continuare Preasfinția Sa ne avertizează că în urma răspunsului dat chemării lui Cristos, poate interveni monotonia (aceleași rugăciuni, aceleași Liturghii, aceleași valuri) care ne poate duce la scufundare și că ar trebui să păstram acea emoție de început, acea emoție a îndrăgostiților constant în viața noastră.

„Astăzi avem sfințirea a patru preoți, sincer să vă spun am fost foarte emoționat, poate mai emoționat decât ei, cu siguranță au și dânșii emoții” acestea au fost cuvintele Ps. Virgil la începutul discursului despre importanta preotului. „Cine este preotul? Este și el un om ales dintre oameni, este copilul nostru, este fratele nostru, soțul nostru, este cel de lângă noi, este un om. Are bucurii și necazuri, împliniri si deznădejdi, este vesel sau trist, caută constant sfințenia dar fiecare dintre noi suntem plini de păcate. Preotul este mesagerul adevărului și al cuvântului. Preotul este cel care celebrează Sf. Liturghie si îl aduce pe Cristos pe altar.

După cuvântul de învățătură la momentul rânduit de Biserică, prin punerea mâinilor Episcopului Virgil și rostirea rugăciunii de consacrare aceștia au devenit preoți. La sfârșitul Liturghiei, Dumitru Dorin Sas, acum preot, a rostit câteva cuvinte în care a evidențiat că Preoția unește cerul cu pământul și cel devenit preot trebuie să se dăruiască pe sine dar și câteva cuvinte de mulțumire, urmând ca cei patru noi preoți să binecuvânteze Episcopul, preoții apoi poporul.

Le urăm celor nou hirotoniți curaj și încredere deplină în Dumnezeu pe drumul ales în urma chemării lui Isus Cristos „Vino, nu te teme!”

Pr. Sabin Cicșa


Sursa: egco.ro

.fusion-body .fusion-builder-column-2{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-2 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-2{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-2 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-2{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-2 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-3{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul „Doamne, dacă ești Tu, poruncește să vin la tine” apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita