Fără categorie

Biserica de lemn din Bocșița, pusă în siguranță

Biserica de lemn din Bocșița, comuna Hereclean, își va putea primii credincioșii mulți ani de acum înainte, odată cu punerea monumentului istoric în siguranță, grație implicării voluntarilor de la ”Ambulanța pentru Monumente”, dar și banilor oferiți de administrația județeană.

Voluntarii Programului ”Ambulanța pentru Monumente” desfășoară în această perioadă lucrări de punere în siguranță și salvare a bisericii monument istoric, ce datează din secolul al XVIII-lea și a cărei structură de rezistență, precum și pictura au fost afectate de infiltrații ale apei. Prin două finanțări în valoare totală de 110.000 lei, acordate în cadrul programului pentru ”Protecția monumentelor istorice de pe raza administrativ – teritorială a județului Sălaj”, Consiliul Județean Sălaj a sprijinit achiziționarea de materiale de construcții necesare schimbării acoperișului lăcașului de cult.
Vineri, pe șantierul de la Bocșița a fost prezent președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, însoțit de PS Virgil Bercea.

”Prin finanțările acordate în cadrul programului, urmărim punerea în siguranță și scoaterea imediată din pericol a monumentelor istorice, reabilitarea structurală și funcțională a acestora, îmbunătățirea și punerea în valoare a componentelor arhitecturale, artistice și arheologice ale monumentelor istorice, integrarea sau reintegrarea în circuitul socio-economic și cultural-turistic, contribuindu-se astfel și la dezvoltarea turismului din zonă. Le mulțumesc voluntarilor care au ales să își petreacă timpul liber pe șantiere, salvând monumente istorice, și îi asigur de tot sprijinul în proiectele pe care ei le desfășoară”, a precizat Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele Consiliului Județean Sălaj.
Consiliul Județean derulează și în acest an programul de finanțare ”Protecția monumentelor istorice de pe raza administrativ – teritorială a județului Sălaj”. Bugetul programului este de 570.000 lei, din care 171.000 lei pentru situații de urgență și 399.000 lei pentru lucrări de execuție.

Inițial, a fost aprobat un buget de 400.000 lei, dar se impune suplimentarea sumei până la 570.000 lei datorită faptului că, în sesiunea din acest an, au fost depuse 7 cereri de finanțare, mai multe decât în anii precedenți, când nu a fost folosită integral suma aprobată.
În anul 2019, a fost alocată suma de 60.000 lei pentru două proiecte, iar în 2021 suma de 250.000 lei, pentru cinci proiecte.


Sursa: https://www.graiulsalajului.ro

.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-1{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Biserica de lemn din Bocșița, pusă în siguranță apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita