Fără categorie

10 tenori – 5 continente – Muzică pentru viață în Oradea

Muzica este un răspuns căruia nu i s-a pus nici o întrebare spunea prezentatoarea concertului de sâmbătă seara, D-na Mihaela Tatu, citându-l pe Nichita Stănescu. Cei aproximativ 1000 de spectatori au aflat acest răspuns sâmbătă 9 iulie 2022, când în atmosfera creată de Cetatea din Oradea, muzica celor zece tenori veniți din zece țări diferite și de pe cinci continente, a reușit să le capteze sufletul și sensibilitatea în a-i ajuta pe cei mai vulnerabili dintre noi, și anume copii.

Concertul, intitulat „Muzică pentru viață” și organizat de Asociația Italiani in Bihor, condusă de Antonio Sargenti, în colaborare strânsă cu Episcopia Greco-Catolică de Oradea, care prin Preasfinția Sa Virgil Bercea a stat la baza acestui proiect, după cum însuși Dl. Antonio mărturisea sâmbătă seara pe scenă, a fost unul caritabil, fondurile strânse din bilete și din donații urmând a contribui la tratamentele oncologice care se pot realiza doar în Italia, la Spitalul Burlo Garofolo din Trieste.

În data de 30 mai 2022, în sala de Consiliu a IRCCS Burlo Garofolo (Istituto di Ricovero e Cura a Carattere Scientifico) a fost semnat oficial parteneriatul de colaborare între Spitalul din Trieste și Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, parteneriat realizat prin implicarea concretă a Episcopiei Greco-Catolice de Oradea și a Preasfințitului Virgil Bercea. Din România au fost prezenți Dr. Gheorghe Carp, directorul spitalului din Oradea și Pr. Eduard Roman, din partea Episcopiei Greco-Catolice de Oradea iar Spitalul din Trieste a fost reprezentat de directorul general, Stefano Dorbolo’ și de Barbara Fari.

În sprijinul acestui parteneriat, a fost organizat și concertul de sâmbătă unde cei 10 tenori le-au încântat auzul orădenilor cu ajutorul unor arii celebre cum ar fi Recondita armonia din Tosca de Puccini, interpretată de Sebastian Ferrada, Questa o quela din Rigoletto de Verdi, interpretată de tenorul japonez Sinikiro Kawasaki, Celeste Aida din Aida de Verdi, interpretată de tenorul ucrainean Vitali Kovalchuk și Che gelida manina din La bohème de Puccini, de către tenorul român Mihai Urzicana. Aceştia au fost conduşi de dirijorul italian Leonardo Quadrini, care este și prezentator al unor evenimente culturale de la televiziunea RAI din Italia.

Cei 10 tenori przenți la Oradea sâmbătă seara au fost Fabio Andreotti din Italia, Ignacios Encinas din Spania, Armaldo Klogjeri din Albania, Vitalyi Kovalchuk din Ucraina, Mihai Urzicana din România, Rodrigo Trosino din Mexic, Sebastian Ferrada din Chile, Julienne Attoumbre din Republica Coasta de Fildeş, Sinikiro Kawasaki din Japonia şi Liu Jianwei din China.

La finalul concertului, toți cei zece tenori au interpretat, împreună cu Corul Facultății de Muzică din Oradea și acompaniați de orchestra Filarmonicii de Stat din Oradea, prezentă pe întregul parcurs al concertului, patru opere napoletane:

  • E. Canio – Surdato nnamorato
  • L. Denza – Funiculi funicula
  • E. De Curtis – Torna a surriento
  • Di Capua – O’ sole mio

La concert au asistat și primarul Oradiei, Florin Birta, împreună cu soţia sa, Patricia, episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, managerul Spitalului Judeţean Gheorghe Carp şi episcopul romano-catolic de Oradea, László Böcskei.

Totul s-a încheiat într-o atmosferă de bucurie și entuziasm general deoarece, după cum spunea scriitorul Vasile Ghica: Muzica poate transforma un suflet răvășit într-o catedrală.

Biroul de Presă


Sursa: egco.ro

.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-2{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul 10 tenori – 5 continente – Muzică pentru viață în Oradea apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita