Fără categorie

Turneul Internațional Stradivarius la casa memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin

Violonistul Alexandru Tomescu – care și-a făcut un scop din a aduce muzica clasică, interpretată la cel mai înalt nivel, în cât mai multe locuri din România și în special acolo unde nu există săli de concert – a ajuns luni, 27 iunie, la Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin, Sălaj. Partener de scenă, începând cu ora 18:30, a fost chitaristul Dragoș Ilie, câștigător a peste 40 de premii la competiții naționale și internaționale. În prezent, Dragoș Ilie urmează studiile doctorale la Universitatea din Austin, Texas și predă, ca asistent universitar, în cadrul aceleiași instituții.

Casa Memorială „IULIU MANIU”, Bădăcin/Sălaj a fost anul acesta co-organizator al Turneului Internațional Stradivarius ajuns la ediția a XV-a. Turneul Internațional Stradivarius 2022 – “PAGANINI MAGIC” a deschis seria de concerte pe 26 iunie, ora 19:00, la Oradea/Catedrala Greco-Catolică “Sfântul Nicolae” și a continuat luni, 27 iunie, ora 18:30, la Bădăcin/Sălaj- Casa Memorială “IULIU MANIU”.

Turneul a fost dedicat marelui muzician Niccolo Paganini, considerat, pe lângă „cel mai virtuos violonist” și un virtuos la chitară, care a scris multe sonate și concerte inedite. Nemulțumit, a început să scrie sonate pentru vioară și chitară, triouri și cvartete împreună cu instrumente cu coarde, a scris pentru chitara cu șase coarde, care la acel moment o înlocuia pe cea „spaniolă” cu cinci coruri (patru corzi duble și una singură în partea superioară numită cantino), iar acest lucru explică flerul său în pizzicato-ul crepitant de la vioară.

Una dintre ultimele zece viori din lume create de celebrul lutier Antonio Stradivari se află în România. Realizată în 1702, într-una dintre cele mai bune perioade ale maestrului, vioara a fost cumpărată în 1956, prin ordinul liderului comunist Gheorghe Gheorghiu-Dej, pentru unul dintre cei mai mari violonişti români, Ion Voicu.

Cel mai cunoscut violonist român contemporan, Alexandru Tomescu, a câștigat dreptul de a cânta, până în 2023, la vioara Stradivarius Elder-Voicu, Obiect de Patrimoniu Național, categoria Tezaur, în urma concursului organizat luni, 19 noiembrie 2018, de Ministerul Culturii și Identității Naționale și Filarmonica „George Enescu”.

La concertul organizat în grădina Casei Maniu au participat peste 300 de persoane, la eveniment fiind presenți Președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu Sălăjanu; Doina Cociș, Directorul Direcției pentru Cultură Sălaj și Paul Maghiu, Administratorul Județului Sălaj. „Grădina Casei Memoriale “Iuliu Maniu”din Bădăcin, județul Sălaj, s-a transformat luni seara, într-o adevărat sală italiană de concert. Paganini și Stradivarius, și publicul nostru au fost fericiți să împărtășim împreună minute prețioase de Muzică” a afirmat ALEXANDRU TOMESCU la finalul concertului.

Prof. Maria Borz


Sursa: egco.ro

.fusion-body .fusion-builder-column-3{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-3 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-3{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-3 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-3{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-3 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-4{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Turneul Internațional Stradivarius la casa memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita