Fără categorie

Sărbătoarea Sfântului Anton de Padova la catedrala din Lugoj – 13 iunie 2022

Ziua de 13 iunie este dedicată în calendarul romano-catolic şi greco-catolic, Sfântului Anton de Padova. Cunoscut sub numele de „Sfântul minunilor”, Sfântul Anton a devenit atât de popular încât a ajuns să fie cinstit nu numai de credincioşii catolici de ambele rituri ci şi chiar de unii credincioşi ortodocşi. La Lugoj a devenit o tradiţie, imediat după redobândirea libertăţii cultului greco-catolic, cinstirea acestui mare sfânt, prin rugăciunile adresate în fiecare marţi, după oficiile religioase. În acest an Sărbătoarea Sfântului Anton de Padova a coincis cu a doua zi de Rusalii când se sărbătorește Preasfânta Treime.

Programul liturgic din seara zilei de luni, 13 iunie a.c. din Catedrala Lugojului a început cu rugăciunea sfântului Rozar, de la orele 18.00, apoi a continuat cu Sfânta Liturghie, de la orele 18.30, pontificată de părintele prot. On. Ioan Pop, parohul catedralei. Au concelebrat: părintele Inocenţiu Lung, paroh la Coştei, părintele Ioan Brândău, paroh la Budinţ şi părintele Olariu Cristian, paroh la Balinţ. Ipodiacon a fost Cristi Neagoie. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul „Reînvierea” al catedralei, dirijat de Prof. Olimpia Drăgan.

Predica a fost ţinută de Preasfinţitul Călin Ioan Bot, Episcop auxiliar de Lugoj care a vorbit, mai întâi despre Preasfânta Treime. Următorul punct al predicii a fost despre viaţa şi activitatea Sfântului Anton de Padova.

Programul spiritual a continuat cu o serie de rugăciuni şi devoţiuni către Sfântul Anton (rugăciuni de mulțumire, de recomandare, pentru familii, reuşită la examen, pentru bolnavi, pentru dorinţa soţilor de a avea copii, litania Sf. Anton, … ), cu pomenirea nominală a credincioşilor.

Preasfinţitul Ioan a binecuvântat apoi crinii prin stropire cu apă sfinţită, şi pe credincioşi.

Programul serii s-a încheiat cu o frumoasă procesiune înconjurându-se catedrala cu moaştele şi statuia Sfântului Anton.

A consemnat: ipod. Raimondo-Mario Rupp

.fusion-body .fusion-builder-column-2{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-2 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-2{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-2 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-2{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-2 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-3{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Sărbătoarea Sfântului Anton de Padova la catedrala din Lugoj – 13 iunie 2022 apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita