Fără categorie

Cardinalul Christoph Schönborn și PS Cristian, în mijlocul credincioșilor din Viena

Duminică 12 iunie 2022, a fost celebrat Hramul Misiunii Române Unite „Coborârea Sf. Spirit” din Viena, printr-o Sfântă Liturghie Arhierească în biserica Sf. Iacob din cartierul Penzing. Celebrarea a fost prezidată de Eminența Sa Arhiepiscop de Viena, Cardinal dr. Christoph Schönborn, la masa sfântului altar concelebrând Episcopul Cristian Crișan, Vizitator Apostolic pentru credincioșii greco-catolici români din Europa Occidentală, împreună cu Pr. Yuriy Kolasa, Vicar General al Ordinariatului pentru catolicii orientali și cu un sobor de preoți din România și Austria.

La această sărbătoare a participat Ambasadorul României în Austria Excelența Sa Domnul Emil Hurezeanu, însoțit de Dl. Cristian Daniel, Secretar I al Ambasadei, împreună cu numeroși reprezentanți ai corpului diplomatic român acreditat în Austria, precum și Excelența Sa Domnul Gheorghe-Florin Cârciu, Secretar de Stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

S-a remarcat prezența diferiților reprezentanți din partea corpului diplomatic, politic și universitar din Austria: Dr. Michael Schwarzinger, fost ambasador în Romania, Dr. Harald Troch, deputat în Parlamentul Austriei, Mag. Wolfgang Gerstl, deputat în Parlamentul Austriei, Dr. Herbert Rechberger, director „Kirche in Not” Austria, Dr. Othmar Kolar din partea „Missio ProEuropa” și alții.

În predica sa, Cardinalul Schönborn evocând figurile celor șapte episcopi martiri români greco-catolici beatificați de Papa Francisc în urmă cu trei ani, s-a referit și la „Sfinții Necunoscuți” prezenți printre noi care își îndeplinesc misiunea cu abnegație, adesea ignorați, poate chiar neștiind ei înșiși ca sunt stâlpii Bisericii luminate de limbile de foc pogorâte la Rusalii.

For privacy reasons Facebook needs your permission to be loaded.

I Accept

La finalul celebrării, în numele Preafericitului Părinte Cardinal Lucian Mureșan, Preasfinția Sa Cristian i-a înmânat Ordinul Preasfânta Treime Arhiepiscopului Ordinarius pentru Bisericile Orientale din Austria. În decretul Întâistătătorului Bisericii Greco-Catolice Române, Preafericirea Sa i-a mulțumit Cardinalului pentru toate eforturile pe care le face în sprijinul preoților și al credincioșilor români care locuiesc pe teritoriul austriac.

Părintele Vasile Luțai, Rectorul Misiunii din Viena, a evocat rolul covârșitor pe care Arhiepiscopul Christoph l-a avut în stabilirea, creșterea și rodnicia comunităților greco-catolice la Viena și în toată Austria, subliniind relația de profundă prietenie care Eminența Sa o are cu toți creștinii din România, pe care a vizitat-o în mai multe rânduri, fiindu-i decernate titlurile de Doctor Honoris Causa de către Universitățile din Sibiu, Cluj-Napoca si Iași.  Amintim că prin decretul din data de 22 septembrie 2021 Cardinalul Schönborn a înființat Misiunea pentru credincioșii greco-catolice români de pe teritoriul Arhidiecezei de Viena, care a dobândit în felul acesta o personalitate juridică distinctă.

În grădina Centrului Parohial s-a desfășurat ulterior o agapă generoasă în bucate românești, „ca acasă”, prilej cu care credincioșii au avut ocazia sa primească binecuvântarea celor doi episcopi prezenți și să își împărtășească gândurile și preocupările într-o atmosfera destinsă de început de vară în lumina praznicului Rusaliilor, patronul de nume si de vocație al Misiunii Române Unite din Viena.

Mulțumim Bunului Dumnezeu, Episcopilor, persoanelor consacrate, Corului excepțional alcătuit din membrii ai Operei de Stat din Viena, Trio-ului Carpatica, celor care au trudit pentru reușita acestui eveniment de mare semnificație spirituală și pastorală.

 

Dl Mihai R. T. Balomiri

Consilier al Misiunii din Viena

Articolul Cardinalul Christoph Schönborn și PS Cristian, în mijlocul credincioșilor din Viena apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita