Fără categorie

A doua întâlnire de consultare sinodală pe tema armonizării activității pastoral-administrative a preotului cu un alt serviciu

La inițiativa Preasfințitului Călin Ioan Bot – Episcop auxiliar de Lugoj, referent eparhial pentru parcursul sinodal 2021-2023 – avut loc cea de-a doua întâlnire de consultare sinodală pe tema inegrării activităţii pastoral-administrative a preotului cu o altă activitate lucrativă, în ziua de 28 mai a.c., la Casa Calfelor Kolping Timisoara. Prima întâlnire pe această temă s-a desfăşurat la 18 februarie la Centrul Pastoral al parohiei „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, Timişoara V.

La întâlnire, alături de Preasfinţitul Ioan au participat preoţi care lucrează în sectorul administrativ al Curiei Eparhiale, precum şi preoţi protopopi şi parohi din mai multe protopopiate ale Eparhiei de Lugoj. La întâlnire a fost invitat şi un credincios laic implicat în viața Bisericii: d-na Aurora Carmen Bărbat, Lector universitar doctor în cadrul Departamentului de Asistență Socială a Facultății de Sociologie și Psihologie de la Universitatea de Vest din Timișoara (UVT).

După un timp de rugăciune comună, Preasfințitul Ioan a făcut o introducere la tema întâlnirii, a urmat un timp de dezbatere și am încheiat cu masa se prânz.

Ceea ce face ca o parte dintre preoții eparhiei să aibă un al doilea loc de muncă este faptul că veniturile obținute de pe urma activității pastorale sunt insuficiente, în cele mai multe cazuri, susținerii familiei. Deși ne-am dori ca preoții noștri să-și poată oferi timpul și energiile în păstorirea credincioșilor, apreciem sacrificiile acestora în a fi obținut duble specializări și a munci în diferite domenii pentru a completa veniturile necesare vieții de familie.

Punând în comun experiențele împărtășite de cei prezenți ne-am simțit întăriți, văzând cum, în mod original, fiecare face sacrificii pentru a împăca și armoniza cele două tipuri de activități. Am reauzit glasul poporului lui Dumnezeu care are nevoie de preoți: de Cuvântul lui Dumnezeu, de întărirea cu Sfintele Taine și de îndrumare spirituală. Au rezultat idei noi care vor fi analizate și progresiv concretizate. Principiul care reglează însă lucrurile în privința temei dezbătute ne vine de la Isus, Învățătorul nostru: „Căutaţi mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi toate acestea se vor adăuga vouă.” (Matei 6,33).

Participanţii la întâlnire au concluzionat că dezbaterile pe această temă este necesar să continue şi după încheierea Parcursului Sinodal în Eparhia de Lugoj. Astfel s-a stabilit data următoarei întâlniri, pentru sâmbătă 22 octombrie, a.c. la Timișoara.

Ipod. Raimondo-Mario Rupp

.fusion-body .fusion-builder-column-3{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-3 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-3{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-3 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-3{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-3 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-4{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul A doua întâlnire de consultare sinodală pe tema armonizării activității pastoral-administrative a preotului cu un alt serviciu apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita