Fără categorie

Vizita Cardinalului Leonardo Sandri la Blaj

Cardinalul Leonardo Sandri, Prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale se va afla la Blaj în zilele de 4-5 iunie 2022, la aniversarea a trei ani de la vizita apostolică a Sfântului Părinte Papa Francisc, din 2 iunie 2019, în Mica Romă. Înaltul Prelat de la Vatican va fi însoțit la Blaj de Excelența Sa Miguel Maury Buendia, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova și de Subsecretarul Congregației pentru Bisericile Orientale, don Flavio Pace.

Vizita Cardinalului Leonardo Sandri la Blaj va începe în după-masa zilei de sâmbătă, 4 iunie, cu binecuvântarea centrului pentru refugiați „Casa Milostivirii – Papa Francisc”, situat în Piața 1848. Înaltul Prelat va participa apoi, de la ora 18:00, la deschiderea sesiunii ordinare a Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

Duminică, 5 iunie, de la ora 10:00, prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale va concelebra Sfânta Liturghie, alături de Episcopii Greco-Catolici din România, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj, la Sărbătoarea Fericiților Episcopi Martiri Greco-Catolici Români, marcată în acest an în data de 5 iunie. Tot duminică, la ora 16:30, Cardinalul Leonardo Sandri va participa la un moment de rugăciune în biserica greco-catolică din cartierul Barbu Lăutaru din Blaj, lăcaș de cult dedicat comunității rome din oraș, care a fost vizitat de Sfântul Părinte în urmă cu trei ani, a cărei piatră de temelie a fost binecuvântată de Eminența Sa în toamna anului 2017.

La Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj, duminică, 5 iunie, va fi oficiată o singură Sfântă Liturghie, de la ora 10:00, care va putea fi urmărită la postul de televiziune Maria TV, pe canalul de youtube Radio BLAJ TV ONLINE și pe contul de facebook RadioBlaj.

Datorită suprapunerii cu Sărbătoarea Înălțării Domnului în anul 2022, Sinodul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, a decis, în mod excepțional, ca în acest an celebrarea Sărbătorii Episcopilor Martiri Greco-Catolici să aibă loc în ziua de duminică, 5 iunie.

Cardinalul Leonardo Sandri va încheia la Blaj o vizită de patru zile în România. Prima etapă a vizitei s-a desfășurat la Cluj-Napoca, unde, în 2 iunie, a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universității „Babeș-Bolyai”. În aceeași zi, prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale a participat la sfințirea bisericii greco-catolice „Bob”, după încheierea lucrărilor de restaurare la acest lăcaș de cult. Vineri, 3 iunie 2022, Eminența Sa a fost prezent la Sighetu Marmației, unde s-a întâlnit cu refugiații ucraineni, cărora le-a transmis binecuvântarea apostolică și toată susținerea din partea Sfântului Părinte Papa Francisc. Tot aici, Cardinalul a avut o întâlnire cu familiile de refugiați ucraineni, găzduite în mănăstirea Surorilor Maicii Domnului din Sighet, unde, după un moment de rugăciune comunitară, a luat cina cu refugiații și cu surorile. Cu acest prilej, Eminența Sa le-a distribuit refugiaților ucraineni „Darul Papei”, constând în alimente și produse sanitare de primă necesitate.

Biserica Greco-Catolică îl îmbrățișează cu bucurie pe reprezentantul Sfântului Părinte Francisc, semn vizibil al unirii depline cu Biserica Romei, prin grija manifestată față cei marginalizați și vulnerabili, punând în practică motto-ul vizitei apostolice în țara noastră: „Să mergem împreună!”

Articolul Vizita Cardinalului Leonardo Sandri la Blaj apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita