Fără categorie

Comunicat oficial: Vizita Cardinalului Leonardo Sandri în România

Cardinalul Leonardo Sandri, Prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale va vizita România între 2-5 iunie 2022, la aniversarea a trei ani de la vizita apostolică a Sfântului Părinte Papa Francisc în țara noastră. Înaltul Prelat va fi însoțit de Excelența Sa Miguel Maury Buendia, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, de Subsecretarul Congregației pentru Bisericile Orientale, don Flavio Pace, și de Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș și Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore.

Prima etapă a vizitei se va desfășura la Cluj-Napoca, unde, pe data de 2 iunie 2022 la ora 12.00, în Aula Magna a Universității Babeș-Bolyai, Cardinalul Leonardo Sandri va primi titlul de Doctor Honoris Causa din partea prestigioasei Universități clujene. În aceeași zi, la ora 18.00, Înaltul Prelat va participa la sfințirea bisericii greco-catolice „Bob”, ca urmare a încheierii lucrărilor de restaurare.

Pe 3 iunie 2022, Eminența Sa se va deplasa la Sighetu Marmației pentru a întâlni refugiații ucraineni și a le transmite binecuvântarea apostolică și toată susținerea din partea Sfântului Părinte Papa Francisc. Astfel, în după-masa zilei de vineri 3 iunie, la ora 16,45, înalții oaspeți, însoțiți de Preasfinția Sa Vasile Bizău, Episcopul Eparhiei de Maramureș, vor sosi la mănăstirea surorilor Maicii Domnului, deplasându-se ulterior la granița cu Ucraina, unde se vor întâlni cu reprezentanții diferitelor structuri care se îngrijesc de primirea refugiaților. În aceeași zi, la ora 18.00, Cardinalul va avea o întâlnire cu familiile de refugiați ucraineni care sunt găzduite în mănăstirea Surorilor Maicii Domnului din Sighet, urmând un moment de rugăciune comunitară și cina cu refugiații și cu surorile. Cu acest prilej, Eminența Sa va distribui refugiaților ucraineni „Darul Papei”, constând în alimente și produse sanitare de primă necesitate.

Cea de-a treia etapă se va desfășura la Blaj, unde trimisul Sfântului Părinte va marca aniversarea a trei ani de la vizita apostolică din 2 iunie 2019 în Mica Romă. În după-masa zilei de sâmbătă 4 iunie, Înaltul Prelat va vizita centrul pentru refugiați din Blaj „Casa Milostivirii – Papa Francisc”, urmând a participa apoi la ora 18,00 la deschiderea sesiunii ordinare a Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

În continuare, duminică, 5 iunie, de la ora 10.00, prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale va concelebra Sfânta Liturghie alături de Episcopii Greco-Catolici din România, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj. În aceeași zi, la ora 16.30, Cardinalul Leonardo Sandri va participa la un moment de rugăciune în biserica greco-catolică din cartierul Barbu Lăutaru din Blaj, lăcaș de cult dedicat comunității rome din oraș care a fost vizitat de Sfântul Părinte în urmă cu trei ani, și a cărei piatră de temelie a fost binecuvântată de Eminența Sa în toamna anului 2017.

Biserica Greco-Catolică îl îmbrățișează cu bucurie pe reprezentantul Sfântului Părinte Francisc, semn vizibil al unirii depline cu Biserica Romei, prin grija manifestată față cei marginalizați și vulnerabili, punând în practică motto-ul vizitei apostolice în țara noastră: „Să mergem împreună!”

 

Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș

Articolul Comunicat oficial: Vizita Cardinalului Leonardo Sandri în România apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita