Fără categorie

Catedrala Blajului: Comemorarea Card. Alexandru Todea, la 20 de ani de la trecerea la cele veșnice

Duminică, 22 mai 2022, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime“ din Blaj, a fost comemorat Cardinalul Alexandru Todea (1912-2002), la 20 de ani de la trecerea la Casa Tatălui Ceresc.

Cardinalul Alexandru Todea s-a născut la data de 5 iunie 1912, la Teleac, fiind al 13-lea din cei 16 copii ai familiei de ţărani Gheorghe şi Maria Todea. A studiat la Reghin, Blaj şi Roma. După suprimarea Bisericii Greco-Catolice în 1948 de către comunişti a continuat să-i păstorească pe credincioşii greco-catolici aflaţi sub persecuţie. La data de 19 noiembrie 1950 a fost consacrat episcop greco-catolic în clandestinitate. Pe data de 31 ianuarie 1951 a fost arestat de comunişti şi ulterior condamnat la muncă silnică pe viaţă pe motiv că a fost greco-catolic. A fost închis aproape 16 ani, fiind eliberat în 1964 odată cu graţierea deţinuţilor politici. Pe timpul regimului Ceauşescu a trimis numeroase memorii şi scrisori dictatorului, cerând repunerea in libertate a Bisericii Greco-Catolice. După căderea regimului comunist şi recunoaşterea oficială a Bisericii Greco-Catolice, a devenit Mitropolitul ei. A fost creat Cardinal al Bisericii Catolice de către Papa Ioan Paul al II-lea la data de 29 iunie 1991. A trecut la viaţa veşnică la 22 mai 2002, la Târgu Mureş, şi este înmormântat în Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Blaj.

 

Articolul Catedrala Blajului: Comemorarea Card. Alexandru Todea, la 20 de ani de la trecerea la cele veșnice apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita