Fără categorie

Episcopul Atanasie Rednic, omagiat la Blaj, la 250 de ani de la trecerea la cele veșnice

Luni, 16 mai 2022, la Capela Arhiereilor din Blaj, a avut loc comemorarea a 250 de ani de la trecerea la cele veșnice a Episcopului Atanasie Rednic (1722-1772), eveniment organizat de Parohia Blaj I – Catedrala și Parohia Blaj II – Capela Arhiereilor.

Slujba de pomenire a Episcopului Atanasie a fost oficiată, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan, de Preasfinția Sa Cristian, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș. Au concelebrat Pr. Liviu Ursu, Vicar Judecătoresc și Paroh al Parohiei Blaj II – Capela Arhiereilor, Pr. Cristian Rus, Protopop de Blaj și Paroh al Parohiei Blaj I – Catedrala, Pr. Florin Gheorghiu, Protopop de Aiud, Turda și Ocna Mureș, Pr. Florian Guțiu, Rector al Seminarului Arhiepiscopal Major „Bunavestire”, din Blaj, Pr. Ioan-Ștefan Dumitraș, Viceparoh al aceleiași Parohiei Blaj II și Cancelar al Curiei Arhiepiscopiei Majore și Pr. Ciprian Suciu, Vicerector al Seminarului. Răspunsurile au fost oferite de studenții seminariști din Blaj.

Personalitatea Episcopului Atanasie Rednic a fost omagiată în cadrul unei „Lectio brevis” cu tema  „Figura istorică a Episcopului Atanasie Rednic”, susținută de Pr. Prot. Florin Gheorghiu. Au fost prezenți elevi ai Liceului Teologic Greco-Catolic „Sfântul Vasile cel Mare” din Blaj, elevi ai Colegiului Național „Inochentie Micu Clain” din Blaj și credincioși ai Parohiilor din Blaj.

La sfârșitul evenimentului a avut loc o agapă la care au participat toți cei prezenți, moment de împărtășire și de comuniune.

For privacy reasons Facebook needs your permission to be loaded.

I Accept

Atanasie Rednic (1765-1772) a fost al șaselea Episcop al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică și i-a urmat la conducerea Bisericii Episcopului Petru Pavel Aron. S-a născut în satul Giuleşti (Maramureş), la începutul anului 1722. A studiat la Colegiul iezuit din Cluj, unde a absolvit filosofia și a urmat studiile teologice la Institutului Pazmanian din Viena, pe care le-a absolvit în 1747. A fost hirotonit preot și a depus voturile monahale la mănăstirea din Muncaci, în anul 1749. După ce Petru Pavel Aron a ajuns Episcop, Atanasie Rednic a fost numit membru al capitulului diecezan, iar în anul 1754, când s-au deschis şcolile din Blaj, a fost unul dintre cei dintâi profesori, fiind, pe rând, prefect la seminarul înfiinţat de Petru Pavel Aron, apoi vicar episcopesc şi mare econom.

După moartea Episcopului Petru Pavel Aron, în 1764, împărăteasa Maria Teresa l-a numit pe Atanasie Rednic Episcop al Bisericii Române Unite, fiind confirmat prin bula papală, la 15 mai 1765. Preocuparea principală a Episcopului Atanasie Rednic a fost consacrată refacerii şi consolidării unirii, iar în acest scop a întreprins multe vizitaţii canonice în parohii şi a luat măsuri pentru înflorirea unei vieţi monahale autentice, populând mănăstirile „Buna Vestire” şi „Sfânta Treime” din Blaj, precum şi pe cea din Alba Iulia, cu călugări bine pregătiţi, atât la şcolile din Blaj, a căror roade începeau să se arate, cât mai ales la cele înalte ale Apusului. Pe aceşti bărbaţi erudiţi episcopul i-a obligat să practice viaţa monahală prescrisă în regulile călugăreşti ale ordinului Sfântul Vasile cel Mare, cu disciplină severă, cu renunţare la orice fel de avere mobilă sau imobilă, cu respectarea riguroasă a posturilor şi a slujbelor bisericeşti, de zi şi de noapte, rânduite pentru călugări.

Episcopul Atanasie Rednic a continuat tradiţia iniţiată de Petru Pavel Aron de a întreţine şcolarii săraci de la şcolile din Blaj cu pâine (ţipăi), a dispus ca în Seminarul „Sfânta Treime” să se primească numai tineri care doresc să se preoţească, introducând pentru ei obligaţia de a purta reverenda. Pentru şcolile regimentului românesc de graniţă din Năsăud (înfiinţat în 1762) a stăruit să se numească profesori români. A trecut la cele veșnice în data de 2 mai 1772, iar rămășițele sale pământești sunt depuse la Capela Arhiereilor Blaj.

 

                                                                                    Nicu Goga

                                                                                                Biroul Arhieparhial de Presă

Articolul Episcopul Atanasie Rednic, omagiat la Blaj, la 250 de ani de la trecerea la cele veșnice apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita