Fără categorie

Denia celor 12 Evanghelii în Catedrala Blajului

În Joia Mare, 21 aprilie 2022, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Cardinal Lucian, Episcopul Cristian Crișan, Auxiliar al Arhieparhiei de Alba-Iulia și Făgăraș, a celebrat în Catedrala Blajului, Denia celor 12 Evanghelii, Utrenia Vinerii Patimilor. Răspunsurile au fost de studenții de la Seminarul Teologic Blaj.

Cele 12 lecturi din Evanghelie, care conțin texte preluate de la toți evangheliștii, amintesc de Cina de pe urmă, de patima şi moartea pe cruce a Mântuitorului nostru Isus Cristos. Textele liturgice propuse în această zi îl introduc pe credincios într-un itinerar spiritual și reprezintă o lectură a suferințelor Mântuitorului. La Denia celor 12 Evanghelii are loc și scoaterea solemnă a Sfintei Cruci în mijlocul bisericii.

Misterele principale din Joia Mare sunt: spălarea picioarelor ucenicilor – simbol al iubirii fraterne, Cina cea de Taină – instituirea Sfintei Euharistii și a Preoției, rugăciunea lui Isus în grădina Ghetsimani și trădarea lui Iuda.

La finalul oficiului liturgic, Preasfinția Sa Cristian a vorbit despre semnificația acestei zile, Sfânta și Marea Joi:

„În Sfânta și Marea Joi medităm cum în existența noastră se împletesc aducerea de mulțumire și faptul de a-L binecuvânta pe Domnul, prin mulțumirea adusă Domnului pentru darul vieții, darul sănătății, pentru darul Iubirii Sale față de noi, manifestat astăzi prin instituirea Divinei Euharistii, care este El, Cel care se dă prietenilor Săi în Cina cea de Taină. Atunci, a luat în mâinile Sale preacurate azima și paharul cu vin și le-a transformat în Ființa Sa. Le-a transformat și apoi i-a împărtășit pe cei 12 prieteni ai Săi care stăteau cu El la masă și i-a invitat să se schimbe, așa cum El a schimbat ființa acelei pâini și ființa acelui vin în Trupul și Sângele Său. Prin acest gest, i-a îndemnat ca viețile lor să se schimbe, să fie înnoitoare pentru lumea întreagă, fiindcă Euharistia schimbă lumea, schimbă universul.

Astăzi este instituirea Preoției. Iar rolul nostru al preoților este acela de a vă binecuvânta pe dumneavoastră, de a vă transmite binecuvântările lui Dumnezeu, de a vă spune că sunteți binecuvântați de Cel binecuvântat. În această Joie Mare îi cerem lui Dumnezeu să ne transforme, să schimbe inimile noastre”.

For privacy reasons Facebook needs your permission to be loaded.

I Accept

Celebrările Sfintelor Denii continuă în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj cu celebrarea Prohodului Domnului în Vinerea Mare, 22 aprilie 2022 începând cu ora la ora 19:00. Oficiul liturgic va fi transmis în direct de TVR3 și de canalul youtube Radio BLAJ TV ONLINE.

În Sfânta și Marea Vineri se prăznuiesc sfintele şi mântuitoarele şi înfricoşătoarele Patimi ale Domnului şi Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Isus Cristos.

 

Biroul Arhieparhial de Presă

Articolul Denia celor 12 Evanghelii în Catedrala Blajului apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita