Fără categorie

Sesiune în ancheta eparhială privind cauza Ierom. Leon Manu OSBM

Un nou pas spre beatificarea și declararea martiriului Servului lui Dumnezeu Leon Iulian Manu din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare

În cadrul unei întâlniri desfășurată la sediul, din Cluj-Napoca, al Episcopiei de Cluj-Gherla, cu participarea și binecuvântarea a doi Ierarhi ai Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică (BRU) și a călugărilor Ordinului Sfântului Vasile cel Mare (OSBM), miercuri, 13 aprilie 2022, s-a realizat un nou pas spre beatificarea și declararea martiriului Servului lui Dumnezeu Leon Iulian Manu, OSBM, ultimul egumen greco-catolic al Mănăstirii Nicula.

Sesiunea privind ancheta eparhială a cauzei Ieromonahului Leon Iulian Manu OSBM a fost deschisă prin rugăciune. S-a făcut rânduiala Orei a Treia canonică, de către Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, Preasfinția Sa Cristian, Episcopul Curiei Arhiepiscopale Majore și Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, prezenți fiind pr. Traian-Radu Coste-Deak, Vicar judecătoresc al Eparhiei de Cluj-Gherla, postulatorul cauzei în faza eparhială, Preacuv. Ierom. Ermil Alexandru Jurja, Protoegumen al Ordinului Sfântului Vasile cel Mare din România, Provincia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” actorul cauzei, împreună cu clericii și laicii implicați în desfășurarea procesului de beatificare și declarare a martiriului.

Ierom. Leon Iulian Manu, OSBM, călugăr erudit, prieten și colaborator apropiat al Episcopului Iuliu Hossu (acum fericit episcop martir) a depus cu dârzenie mărturia credinței sale la picioarele Crucii lui Cristos. A contribuit la organizarea rezistenței Bisericii Greco-Catolice în clandestinitate, după care, arestat de mai multe ori, a fost închis la Jilava, Timișoara, Cluj, Gherla. A rămas statornic în credință, murind în faimă de martir la Penitenciarul din Gherla, în 14 februarie 1959. Preasfinția Sa Claudiu, a promulgat prin decret noua rugăciune pentru beatificarea Servului lui Dumnezeu Leon Iulian Manu, OSBM, a făcut noi numiri, astfel că pr. Liviu Ursu, Vicar judecătoresc al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, a fost numit în funcția de delegat episcopal, iar pr. Tiberiu Vasile Vaida a fost numit în funcția de notar al cauzei.

Păstorul Eparhiei de Cluj-Gherla a mulțumit apoi „lui Dumnezeu și Maicii Sfinte pentru momentul de har”, a mulțumit celor prezenți, o mulțumire specială adresând Preasfințitului Cristian pentru sprijinul acordat. A evidențiat strânsa colaborare între eparhiile BRU, și cu Arhiepiscopia Majoră de Alba Iulia și Făgăraș, semn al sinodalității Bisericii, al realizării parcursului sinodal cerut de Sfântul Părinte. Cu bucurie, a amintit cele două cauze în curs din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare din România: cauza Ieromonahului Leon Iulian Manu, OSBM și cauza fr. Mihai Neamțu, OSBM de la Prilog, care „vorbesc despre vitalitate, despre moștenirea spirituală și despre o sămânță lăsată în perioada persecuției comuniste pe care, călugării Ordinului Sfântului Vasile cel Mare sunt datori să o facă să crească, iar Biserica să însoțească această creștere. Nu știm când sau cum vom vedea roadele, dar cu siguranță toate aceste semințe care au murit pentru Cristos, pentru Biserică, vor da roade. Noi suntem datori să facem ce ține de noi în acest moment, să lăsăm lumina pe care Isus a pus-o în Biserica noastră să strălucească tuturor.”

Preasfinția Sa Claudiu a amintit bucuria anului 2019, când Sfântul Părinte, Papa Francisc s-a aflat la Blaj și „prin prezența Sfântului Părinte am asistat la momentul solemn al beatificării Episcopilor noștri. Dar de atunci a început cauza fratelui Mihai, cauza Maicii Maria Sofia din Congregația Surorilor Maicii Domnului, cauza Ieromonahului Leon Iulian Manu și vor urma altele” la îndemnul și cu încurajarea Curiei Romane, deoarece este cunoscut faptul că numeroși călugări, călugărițe, preoți ai Bisericii Greco-Catolice din România, precum și simpli credincioși, „și-au trăit în mod eroic viața, sau și-au dat viața pentru Cristos”. Mulțumind celor implicați în actuala cauză, Preasfinția Sa Claudiu a invitat întreaga Biserică să susțină în rugăciune drumul înspre o posibilă declarare a martiriului Servului lui Dumnezeu Leon Iulian Manu, OSBM, „ultimul stareț înainte de 1948 al Mănăstirii Nicula”.

S-a rostit, la final, noua rugăciune pentru beatificarea Servului lui Dumnezeu Leon Iulian Manu, OSBM, rugăciune pe care toți credincioșii sunt invitați să o rostească pentru a dobândi haruri.

Rugăciunea oficială prin care se cere beatificarea și declararea martiriului Servului lui Dumnezeu Leon Iulian Manu

Stăpâne, Doamne Dumnezeule, izvorul harului și al înțelepciunii, Îți mulțumim că ai privit cu milă spre Biserica Greco-Catolică din România și spre Ordinul Sfântului Vasile cel Mare, din sânul căruia l-ai chemat pe slujitorul Tău Ieromonahul Leon Iulian Manu.

Te rugăm Părinte ceresc să binevoiești ca Ieromonahul Leon, exemplu luminos de credință și de dăruire, să fie ridicat cât mai curând în ceata Fericiților și Sfinților Tăi, iar nouă, prin mijlocirea Slujitorului Tău, dăruiește-ne harul pe care îl dorim…

Că Ție Ți se cuvine toată mărirea, cinstea și închinarea, Tatălui și Fiului și Spiritului Sfânt, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin

Tatăl nostru… Născătoare de Dumnezeu… Mărire Tatălui…

(cu aprobare ecleziastică) 

Cei care primesc haruri sunt rugați să se adreseze:
Cauzei Servului lui Dumnezeu Leon Iulian Manu, OSBM
Calea Moților 26
400003 Cluj-Napoca (CJ)
postulaturaleonmanu@gmail.com

Articolul Sesiune în ancheta eparhială privind cauza Ierom. Leon Manu OSBM apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita