Fără categorie

Ziua porților deschise la Seminarul Teologic Greco-Catolic din Blaj

Duminică, 10 aprilie 2022, Seminarul Arhiepiscopal Major „Bunavestire”, împreună cu Departamentul Blaj al Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității „Babeș Bolyai” Cluj-Napoca, a organizat prima ediție a evenimentului „Ziua porților deschise”.

Ziua de comuniune cu tinerii dornici să experimenteze viața de seminarist a început în Catedrala Blajului, la Sfânta Liturghie Arhierească, prezidată de Preasfinția Sa Cristian, Episcopul Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș.

După ce s-au hrănit spiritual, cei prezenți au luat micul-dejun alături de seminariști și de formatorii acestora în cantina Seminarului. Apoi, în Capela mare a Seminarului, a urmat o întâlnire cu Preasfinția Sa Cristian, care i-a salutat, în numele Preafericirii Sale Cardinal Lucian, pe toți cei prezenți și a subliniat importanța tinerilor și a seminariștilor în viața Bisericii noastre.

A urmat cuvântul de bun venit al Părintelui Florian Guțiu, Rector al Seminarului, care a vorbit despre oportunitățile și despre dificultățile pe care studenții le pot întâlni în parcursul de formativ. Părintele Cristian Barta, Decan al Facultății de Teologie Greco-Catolică, a evidențiat cele mai importante aspecte ale vieții de student seminarist, pornind de la experiența personală, și a prezentat facilitățile de care pot beneficia cei care devin studenți ai Facultății de Teologie. În încheierea acestui moment, Părintele Diacon Ion Buzași a vorbit despre Școlile Blajului și despre importanța acestora în istoria și emanciparea poporului român.

După ce tinerii au avut parte de un tur al Seminarului, a urmat vizitarea obiectivelor cultural-religioase ale Blajului, de la Câmpia Libertății și Catedrala „Sfânta Treime”, până la Castelul Mitropolitan, cea mai veche clădire din oraș.

For privacy reasons Facebook needs your permission to be loaded.

I Accept

După masa de prânz, a urmat vizitarea studiourilor Radio Blaj TV Online și a Curiei Arhiepiscopiei Majore, unde toți cei prezenți au avut ocazia de a purta un dialog cu Preasfinția Sa Cristian pe diferite teme.

Înainte de a își lua rămas bun, tinerii au interacționat cu studenții seminariști la sediul Protopopiatului Blaj, unde au desfășurat diverse activități recreative, în cadrul cărora au primit sfaturi privind alegerea cu discernământ a viitorului lor, plecând de la o vocație asumată.

 

Seminariștii blăjeni

Articolul Ziua porților deschise la Seminarul Teologic Greco-Catolic din Blaj apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita