Fără categorie

PS Claudiu invitat la Blaj în Sărbătoarea Buneivestiri

În Catedrala Blajului, Preasfinția Sa Claudiu, Preasfinția Sa Mihai și Preasfinția Sa Cristian – în comuniune cu Preafericitul Lucian Cardinal Mureșan –, au celebrat Sărbătoarea Buneivestiri și au împlinit Actul consacrării Rusiei și Ucrainei Inimii Neprihănite a Maicii Sfinte cerut de Sfântul Părinte

Cu ocazia Sărbătorii Buneivestiri, vineri, 25 martie 2022, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla a răspuns invitației de a celebra o Sfântă Liturghie solemnă, împreună cu doi dintre Ierarhii Bisericii Române Unite: Preasfinția Sa Mihai, Episcopul Eparhiei „Sfântul Vasile cel Mare” de București și cu Preasfinția Sa Cristian, Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, în Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj. În cadrul celebrării liturgice au fost hirotesiți lectori trei studenți ai Seminarului Major Arhieparhial.

„Suntem în fața unui nou început: sărbătoarea Buneivestiri, a Mamei noastre, Maria, și sărbătoarea noastră, fiindcă suntem fiii și fiicele ei”, a rostit Preasfinția Sa Claudiu în cuvântul de învățătură din cadrul celebrării, adresat celor prezenți și celor în comuniune spirituală prin transmisiile realizate de TVR3 și Radio Blaj TV. A explicat că, „atunci când o Evanghelie începe, ne vorbește întotdeauna despre un nou început” iar  evanghelia din această zi (Lc 1,24-38) „ne duce cu gândul la momentul Creației, fiindcă în Maria o avem pe «noua Evă», cea care, în sfârșit, dă lui Dumnezeu acel minunat răspuns de iubire așteptat dintotdeauna: «Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău!»”

„La fel ca în fața Mariei, și în fața Evei s-a prezentat un înger, dar un înger rebel, căzut, care i-a adus un mesaj, dar un mesaj de moarte. Prin Eva și Adam păcatul și moartea au intrat în lume, în viața noastră și comuniunea cu Dumnezeu, și comuniunea dintre noi, s-au întrerupt”. Ca urmare, „Adam și Eva sunt izgoniți din Grădina Raiului, dar, de fapt, ei aleg să se separe de Dumnezeu, ascultând glasul diavolului.” Preasfinția Sa Claudiu a subliniat: „Iată rodul păcatului: ruptura dintre om și Dumnezeu și ruptura dintre noi. După păcat nu mai suntem frați și surori, ci suntem dușmani, concurenți…”

„Evanghelia zilei și sărbătoarea Buneivestiri reprezintă un nou început, fiindcă în Maria comuniunea se restabilește, în primul rând cu Dumnezeu și apoi între oameni. În momentul în care «noua Evă», Maria, spune acel «Da!» infinit lui Dumnezeu, comuniunea se reface și numele lui Dumnezeu este Emanuel, adică: «Dumnezeu cu noi»; numele lui Dumnezeu este Isus, adică: «Dumnezeu mântuiește».” Mai mult, „prin faptul că Dumnezeu este cu Maria, este și cu fiecare dintre noi, fiindcă suntem fiii ei. Ceea ce face Maria în sărbătoarea de astăzi, marchează pentru noi un nou început. Citind evanghelia, suntem chemați să intrăm în această logică spirituală a Maicii Sfinte: de câte ori citim Scriptura, de atâtea ori un mesaj ne este oferit și nouă, un înger al Domnului ne transmite ceea ce citim. Și noi, fiecare, suntem liberi să îi spunem «da», sau «nu», lui Dumnezeu. Dumnezeu ne-a dat această demnitate, această libertate imensă.”

Așadar, „pe urmele Maicii Sfinte suntem chemați să îi spunem «da» lui Dumnezeu, să îi spunem: «Fie mie după cuvântul tău!», după cuvântul pe care îl citim sau îl ascultăm, fiindcă, Evanghelia este un cuvânt viu. (…) Când ascultăm Evanghelia, fiecăruia dintre noi Dumnezeu îi vorbește, și dacă spunem: «Fie mie după cuvântul tău!», acest cuvânt se întrupează și în sufletele noastre.” Un alt punct de meditație oferit ca hrană spirituală a fost cuvântul: «bucurie» pe care îl propune evanghelia sărbătorii, „tocmai fiindcă ducem cu toții lipsă de bucurie” a remarcat PS Claudiu. Dar „cuvântul Arhanghelului Gabriel către Maica Sfântă este: «Bucură-te!» Este aproape o poruncă.” De aceea, „«Bucurați-vă!». Acesta este mesajul pe care Dumnezeu ni-l transmite, prin Sfânta Scriptură. Dumnezeu vrea bucuria noastră!” a arătat Ierarhul, nu fără a atrage atenția că, „din păcate, noi căutăm de multe ori bucuria în altă parte, căutăm «surogate» de bucurie, false bucurii. Dar când spunem «Fie mie după cuvântul tău!», bucuria vestită de înger se întrupează și în noi, și devenim parte a Evangheliei, devenim cu adevărat ceea ce suntem: fiii și fiicele Maicii Sfinte, devenim și noi plini de har, de bogății, de daruri.”

* * *

Preasfinția Sa Claudiu a evocat și evenimentul major, istoric, ce are loc în această zi de 25 martie 2022: „Astăzi, Sfântul Părinte, Papa Francisc, împreună cu toți Episcopii din lume, va consacra Rusia și Ucraina Inimii Neprihănite a Maicii Sfinte. Este o cerere pe care Maica Sfântă a făcut-o în 1917, la Fatima, când spunea: «dacă Rusia nu va fi consacrată Inimii mele Neprihănite, își va răspândi erorile în toată lumea». Este ceea ce putem vedea astăzi, ceea ce am putut vedea în perioada persecuției comuniste, ceea ce au putut vedea Episcopii noștri martiri.” În această perspectivă, a subliniat importanța acestui Act de consacrare la care „Sfântul Părinte și Preafericitul Părinte Lucian ne invită să ne unim în rugăciune.”  Preasfinția Sa Claudiu a explicat că actualul moment, de consacrare a Rusiei și Ucrainei Inimii Neprihănite, este „un mod de a intra în mesajul evangheliei sărbătorii Buneivestiri: un mod de a aduce bucurie, acolo unde domnește întristarea, un mod de a aduce pace, acolo unde domnește războiul”.

Mai mult, a evidențiat că există o implicare directă a fiecărui om în realitatea, bună sau rea, pe care o trăiește omenirea întreagă – implicare relevată și de Preasfânta Fecioară Maria –, fiindcă, „Maica Sfântă, la Fatima, spunea: «dacă nu vă veți schimba, dacă nu faceți penitență, dacă nu vă schimbați inimile și nu vă întoarceți cu adevărat înspre Dumnezeu, un alt război, mai mare decât acesta, va începe».” Și, a remarcat Ierarhul, războiul este „parte și a sufletelor noastre, a familiilor noastre.” Noi „contribuim în mod spiritual la război, atunci când nu domnește pacea între noi, când există motive de ceartă și resentimente în familii, când în sufletele noastre există motive de ceartă și de separație față de frații și surorile noastre.”

„Nu domnește războiul între noi, atunci când încercăm să fim mai mari decât ceilalți, mai buni, în sensul de a avea primele locuri? Sau, atunci când, în jurul nostru, nu vedem frați și surori, ci concurenți, rivali? Ori de câte ori facem aceste lucruri, alimentăm războiul, suntem și noi parte a acestui război.” Prin urmare, „în această zi de rugăciune, de consacrare a Rusiei și a Ucrainei Inimii Neprihănite a Maicii Sfinte, în primul rând, să facem să domnească pacea în inimile noastre. Cum? Lăsând cuvântul lui Dumnezeu să facă parte din viața noastră, spunând lui Dumnezeu: «fie mie după cuvântul tău». Care cuvânt? Cuvântul care ne spune că suntem o mare familie cu toții, că suntem frați și surori, că suntem parte a aceleiași realități. Minunata sărbătoare din această zi să ne aducă aminte că suntem, cu adevărat, «fiii lacrimilor Maicii Sfinte», acea Mamă care a plâns pentru noi, care a suferit pentru noi, care este în fiecare clipă lângă noi.” A încheiat cu îndemnul: „Să devenim ceea ce suntem: fiii și fiicele Maicii Sfinte, oameni de pace, nu de război, oameni de bună înțelegere. Să aducem pacea în primul rând în noi înșine, în familiile noastre, în lumea în care trăim. Atunci, cu adevărat, vom fi fiii Maicii Sfinte!”

* * *

La încheierea Sfintei Liturghii, în Catedrala Blajului – inima Bisericii Greco-Catolice –, îngenunchind în fața Sfântului Altar, cei trei Ierarhi: Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, Preasfinția Sa Mihai, Episcopul Eparhiei „Sfântul Vasile cel Mare” de București și Preasfinția Sa Cristian, Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, în comuniune spirituală cu Preafericitul Părinte Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite, au rostit împreună rugăciunea propusă de Sfântul Părinte Francisc: Actul de consfințire la Inima Neprihănită a Mariei „a Bisericii și a întregii omeniri, în mod deosebit a Rusiei și a Ucrainei, pentru a dobândi lumii pacea”, prin milostivirea lui Dumnezeu.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.

I Accept

.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-1{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul PS Claudiu invitat la Blaj în Sărbătoarea Buneivestiri apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita