Fără categorie

Vizită pastorală a Preasfinţitului Alexandru Mesian în parohia Uivar. Sărbătorirea hramului

Comunitatea greco-catolică din Uivar, Protopopiatul de Sânnicolau Mare şi-a sărbătorit, sâmbătă, 19 martie 2022, hramul bisericii „Sfântul Iosif”.

Evenimentul s-a bucurat de prezența Preasfințitului Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, care a fost însoțit de Monseniorul Angelo-Narcis Pop, Vicarul general al Eparhiei de Lugoj. Ultima vizită pastorală a Preasfinţitului Alexandru în această parohie a avut loc la 10 octombrie 2021 când a fost sfințită noua masă a altarului.

La sărbătoarea hramului parohiei au fost prezente două Surori din Congregația Surorilor Maicii Domnului Lauretane de la Baia-Mare.

La sosirea în parohie, Preasfinţia Sa a fost întâmpinat în fața bisericii cu Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce de către Părintele Ioan Mircea Romocea, parohul locului, de către Părintele Dumitru Crişan, Protopop de Sânnicolau Mare şi de preoţii din protopopiat. Copiii au oferit oaspeţilor buchete de flori.

Sfânta Liturghie a fost pontificată de către Preasfinţitul Alexandru Mesian. Alături de Preasfinţia Sa au concelebrat: Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar General; pr. Dumitru Crişan, protopop de Sânnicolau Mare și paroh la Comloşu-Mare şi Jimbolia; pr. Traian Gheorghe Ardelean, paroh la Periam, pr. Gheorghe Berciu, paroh la Cenad şi pr. Ioan Mircea Romocea, parohul locului. Ipodiaconi au fost: Cristian Daniel Neagoe şi Raimondo-Mario Rupp. De asemenea, la Sfânta Liturghie a participat şi preotul romano-catolic Iosif Heinrich.

Răspunsurile au fost date de credincioşii parohiei.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Alexandru a vorbit despre ocrotitorul acestei parohii, Sfântul Iosif, având ca punct de pornire textul biblic al Sfântului evanghelist Matei (1, 20-21) „Iosife, Fiul lui David, nu te teme a o lua pe Maria de soţie căci ce s-a născut în Ea este de la Spiritul Sfânt și va naște Fiu și vei chema numele lui Isus căci El va mântui poporul său de păcate”. Preasfinţia Sa a scos în evidenţă rolul pe care Sfântului Iosif l-a avut în planul de mântuire al neamului omenesc, alături de Preacurata Fecioară Maria şi de Isus. Iosif dă ascultare lui Dumnezeu şi vrea să continue misiunea pe care i-o cere Dumnezeu. Dă ascultare cuvintelor îngerului şi o ia pe Maria la sine. Iosif înţelege şi acceptă că Fiul zămislit în sânul Mariei nu este copilul lui ci Fiul lui Dumnezeu şi el îi va fi purtător de grijă, Tatăl crescător, asumând în toate paternitatea pământească a Fiului lui Dumnezeu. Maria, de una singură, s-ar fi descurcat foarte greu fără sprijinul lui Iosif.

„Iubiţi credincioşi”, a spus PS Alexandru „tocmai rolul acesta mare pe care şi l-a asumat sfântul Iosif este pentru noi un model cu totul aparte. Cu multă umilinţă se subordonează planului providenţei”.

„Iubiţi credincioşi”, a continuat Preasfinţia Sa „nu numai atunci dar şi în zilele noastre, Sfântul Iosif poartă grijă chiar de Biserica Fiului Său crescător, de aceea Biserica i-a acordat această sărbătoare de 19 martie când este sărbătorit ca patron al Bisericii lui Cristos. El apără Biserica şi în zilele noastre, aşa cum a purtat grijă şi de pruncul Isus”.

Preasfinţitul Alexandru i-a încurajat pe credincioşi să apeleze la ajutorul Sfântului Iosif. A amintit că în Eparhia de Lugoj mai există încă o biserică la Timişoara ce poartă hramul „Sfântul Iosif”. A amintit de Eparhia de Cluj-Gherla care poartă hramul „Sfântul Iosif”.

Preasfinţia Sa a mai amintit de faptul că Sfânul Iosif este şi patron al muncitorilor şi patronul familiei. În acest sens există mai multe rugăciuni frumoase care îi pot fi adresate.

În încheiere s-a rostit o rugăciune de consfinţire către Sfântul Iosif, patronul Bisericii Universale.

Părintele paroh Ioan Mircea Romocea a mulţumit mai întâi bunului Dumnezeu. A mulţumit Preasfinţitului Alexandru pentru vizită şi pentru interesul faţă de această comunitate. A mulţumit participanţilor: Mons. Angelo Pop, Vicar general, Părintelui Protopop Dumitru Crişan şi preoţilor participanţi. A mulţumit Surorilor Lauretane pentru sprijnul acordat faţă de această comunitate. Nu în ultimul rând a mulţumit credincioşilor din parohie şi tuturor celor care au binevoit ca să fie alături la sărbătoarea hramului.

Credincioşii au primit din partea Preasfinţitului Alexandru câte o iconiţă cu Sfântul Iosif, Patronul Bisericii.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă fraternă.

A consemnat: ipod. Raimondo-Mario Rupp

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.

I Accept

.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-1{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Vizită pastorală a Preasfinţitului Alexandru Mesian în parohia Uivar. Sărbătorirea hramului apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita