Fără categorie

Solidaritate cu Surorile Baziliene din Ucraina

Mesaj al Maicii Marcela Runcan, Superioara generală a Ordinului Sfântului Vasile cel Mare (OSBM) și apel al Provinciei române a OSBM la solidaritate cu Ucraina

Maica Marcela Runcan, Superioara generală a Ordinului Sfântului Vasile cel Mare (OSBM), prin intermediul paginii Facebook a Curiei generale a OSBM, le-a adresat un mesaj de încurajare Surorilor Baziliene din Ucraina și ucrainenilor, greu încercați în aceste zile.

Surorile Baziliene din Ucraina, chiar sub amenințarea războiului, își continuă cu dăruire și curaj misiunea, inspirate de dragostea față de Dumnezeu și de aproapele, idealul oricărei surori baziliene.

Ordinul Sfântului Vasile cel Mare este format din șapte provincii răspândite în întreaga lume, între aceste provincii fiind Provincia „Preasfânta Treime” a Surorilor Baziliene din Ucraina, precum și Provincia „Inima Neprihănită a Sfintei Fecioare Maria” din România – cu casa provincială la Cluj-Napoca, la Mănăstirea Sfânta Macrina, unde se află comunitatea din care, timp de mulți ani, a făcut parte și actuala Superioară generală OSBM.

Mesajul Maicii Marcela Runcan, Superioara generală OSBM:

„Cel ce locuiește la adăpostul Celui Preaînalt, la umbra celui Atotputernic se va odihni. Va spune Domnului: Sprijinitorul meu ești și scăparea mea, Dumnezeul meu, în care mă încred”. (Ps 90,1)

Roma, 1 martie 2022

Dragi Surori Baziliene din Ucraina,

Dragă Națiune Ucraineană,

Vă trimit această scrisoare în a șasea zi de agresiune șocantă și nejustificată a forțelor militare ale Federației Ruse împotriva Ucrainei și ucrainenilor. Voi faceți față acestei încercări cu mare demnitate.

În 12 februarie, întregul Ordin s-a rugat pentru pace în Ucraina și în timp ce ne-am înălțat ochii spre Cer, am mărturisit împreună că „ajutorul nostru vine de la Domnul” (Ps 120,2). Surorile Baziliene din întreaga lume își îndreaptă continuu privirea către Cel care este scăparea și adăpostul nostru. În fiecare zi și în fiecare noapte, împreună cu mulți alți bărbați și femei de rugăciune, creăm un scut de rugăciune pentru cei aflați în pericol.

Dragi Surori Baziliene din Ucraina, sunt atât de recunoscătoare că voi continuați să fiți prezență de rugăciune, de vindecare și dătătoare de viață a lui Dumnezeu în țara voastră, în toate orașele și satele în care locuiți, pentru că vă rugați și slujiți. Vă mulțumesc că aduceți speranță, încredere în Providența Divină, milă și iubire celor care au nevoie.

Războiul, ura și crima sunt expresii evidente și îndrăznețe ale răului. Răul este o forță devastatoare care distruge viața, relațiile și sufletul. Dragi Surori, să continuăm să ne rugăm pentru pace. Acesta este un timp plin de groază, sânge, lacrimi și cruzime, dar este deja clar cum curajul, iubirea, mila, adevărul, ajutorul reciproc și bunătatea se manifestă ca lumini strălucitoare în întuneric…

Giganții spirituali se nasc în cele mai mari încercări. Chiar în acest timp, al nopții din Ghetsimani, și poate al Golgotei, Domnul ne conduce la înviere. De aceea, dragi Surori, vă rog să aveți grijă de viața fizică și de viața spirituală a tuturor celor care vă cer ajutor. Să nu permiteți ca frica, amărăciunea, ura, care vor încerca să blocheze această lumină, să vă învingă și să vă distrugă.

În timp ce ne pregătim să începem Postul Mare, închei scrisoarea mea prin cuvintele ce arată care este destinația noastră, destinația către care se îndreaptă Ucraina: „Să se scoale Dumnezeu și să se risipească vrăjmașii Lui și să fugă de la fața Lui cei ce-L urăsc pe El. Cristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând, și celor din morminte viață dăruindu-le!”


Unite în rugăciune,

M. Marcela Runcan, OSBM

Superioară Generală

În colaborare cu Surorile Baziliene din Ucraina, Maica Veridiana Bolfă, Superioara provincială OSBM din România, adresează tuturor celor interesați următorul apel umanitar:

AJUTOR PENTRU UCRAINA

În fața tragediei războiului din Ucraina, Surorile noastre Baziliene, care sunt în număr mare (160), au ales să rămână în Ucraina să lupte cu arma rugăciunii și a implicării în diferite acțiuni sociale de care este mare și urgentă nevoie.

Prin grija Conducerii Generale a Surorilor Baziliene de la Roma, care este în contact direct cu Surorile din Ucraina, zilnic toate Surorile Ordinului primim informații despre situația lor și nevoile cu care se confruntă.

Surorile se ocupă de copii orfani, primesc mame cu copii mici, ajută la transportul persoanelor care aleg să plece din țară, transportă cu microbuze copii bolnavi de cancer la frontieră de unde sunt preluați și duși la spitale din Polonia pentru tratament, se ocupă de copiii cu dizabilități aduși din Kiev la Lviv; îngrijesc răniții, pregătesc mâncare pentru soldați și țes plase de camuflaj, colaborează cu soldații și autoritățile locale.

Pentru a veni în sprijinul poporului ucrainean și datorită faptului că mai multe persoane ne-au întrebat dacă pot contribui direct pentru activitățile Surorilor din Ucraina în lupta cu dezastrul războiului, Surorile Baziliene din România au deschis conturi bancare în care oricine dorește, poate ajuta:

.fusion-body .fusion-builder-column-3{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-3 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-3{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-3 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-3{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-3 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

SURORILE BAZILIENE „INIMA NEPRIHĂNITĂ A SFINTEI FECIOARE MARIA”

CUI 4496986

SWIFT RNCB RO BU

Donații în Lei (RON): IBAN RO97 RNCB 0106026615590001 – AJUTOR UCRAINA

Donații în Euro (EUR): IBAN RO32 RNCB 0106026615590007 – AJUTOR UCRAINA

Donații în Dolari (USD): IBAN RO16 RNCB 0106026615590004 – AJUTOR UCRAINA

Deschise la BANCA COMERCIALĂ ROMÂNĂ – CLUJ

La efectuarea donației vă rugăm să indicați „AJUTOR UCRAINA”

.fusion-body .fusion-builder-column-4{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-4 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 20px !important;padding-right : 20px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 20px !important;padding-left : 20px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-4{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-4 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-4{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-4 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

Mulțumim pentru solidaritate și ne rugăm Domnului ca acest război să înceteze cât mai curând, să se oprească vărsarea de sânge și distrugerile din Ucraina!

.fusion-gallery-1 .fusion-gallery-image {border:0px solid #f6f6f6;-webkit-border-radius:3px;-moz-border-radius:3px;border-radius:3px;}

.fusion-body .fusion-builder-column-5{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-5 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-5{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-5 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-5{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-5 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-2{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Solidaritate cu Surorile Baziliene din Ucraina apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita