Fără categorie

Preasfinția Sa Cristian în vizită pastorală la Tiur

În Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, 27 februarie 2022, Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, a vizitat parohia greco-catolică din Tiur, Protopopiatul Blaj.

Din încredințarea Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan, Episcopul Cristian a oficiat Sfânta Liturghie în biserica hramul „Buna Vestire” din Tiur, ctitorie a Părintelui Nicolae Lupea. Au concelebrat Părintele protopop Cristian Rus, Părintele paroh Adin Pop și Părintele Ioan-Ștefan Dumitraș. După Sfânta Liturghie a fost celebrată slujba parastasului pentru Părintele Nicolae Lupea, unde s-au alăturat în rugăciune Părintele Cristian Barta, Părintele Anton Rus și Părintele Adrian Bișboacă.

La celebrarea liturgică au participat credincioșii din parohiei, care s-au hrănit sufletește din cuvântul de învățătură al ierarhului, și au oferit răspunsurile la Sfânta Liturghie, împreună cu Domnul Prof. Tutelea Petru.

Preasfinția Sa Cristian a îndemnat în cuvântul său de învățătură la o atentă curățire a sufletului și la o dedicare totală lui Dumnezeu. De asemenea, Episcopul auxiliar a evocat exemplul de jertfă și dăruire al Părintelui Nicolae Lupea, cel care a fost un adevărat mărturisitor și a dat dovadă de curaj și credință statornică în vremurile grele de persecuție prin care Biserica Greco-Catolică din România a trecut în timpul regimului comunist. În încheiere, Ierarhul a invitat la comuniune de rugăciune pentru pace în Ucraina.

La sfârșitul celebrării Părintele paroh Adin Pop a mulțumit tuturor pentru prezența și comuniunea în rugăciune, amintind importanța vizitei Ierarhului în parohie și bucuria comunității adunată în Casa Domnului.

Scurtă biografie a Părintelui Lupea Nicolae

 

Părintele Nicolae s-a născut la 16 octombrie 1918, satul Tiur lângă Blaj. A urmat Liceul Sfântul Vasile din Blaj, în 1939 Academia de Teologie din Blaj, absolvind-o în anul 1943. La 3 ianuarie 1943 este sfințit preot celibatar de către ÎPS Valeriu Frenţiu, după care a fost numit preot la București, unde a funcționat până în 1945, revenit la Blaj a fost numit vice-rector la Academia de Teologie, unde va funcționa până în 1948. A fost închis prima dată în 1947, când a fost interzis P.N.Ţ.-ul, fiind trimis în temnița de la Aiud, împreună cu părintele canonic Gheorghe Dănilă, rector al Academiei Teologice din Blaj. În anul 1948, când a fost interzis cultul greco-catolic, s-a retras la casa părintească, urmând o perioadă de zece ani de pribegie şi clandestinitate în care a stat ascuns la mai multe familii în diferite localităţi din jurul Blajului, fiind hărţuit de organele de securitate. În 1958 s-a predat. În perioada martie – august 1958 a fost lăsat liber, apoi arestat, anchetat şi judecat. Înainte de a fi condamnat, a stat şapte luni la Ministerul de Interne, unde tot temniţă era, cerândui-se, sub ameninţări, să recunoască faptul că a făcut parte dintr-o organizaţie antistatală. În martie 1959 a fost condamnat de Tribunalul Militar „Negru Vodă” din Bucureşti la cinci ani de închisoare corecţională pentru practicarea cultului greco-catolic interzis şi pentru propagarea ideilor greco-catolice persoanelor cu care venea în contact. Pedeapsa şi-a ispăşit-o la Jilava unde a stat un an, apoi a trăit, rând pe rând, în lagărele (colonii de muncă) de la Periprava, Stoeneşti, Grind şi Salcia, în total patru ani, după care, expirându-i pedeapsa, a fost readus la Jilava, de unde a fost eliberat în 31 mai 1964. Socotind împreună ambele detenţii (1947-1948 şi 1958-1964), pǎrintele Nicolae Lupea a fost închis şapte ani, în nouă temniţe.

Eliberat în anul 1964, s-a întors la Obârşe, unde şi-a continuat clandestin activitatea de preot prin oficierea Sfintei Liturghii şi administrarea Sacramentelor.După repunerea în legalitate a Bisericii noastre, între anii ianuarie 1991-1992 a fostnumit de către Mitropolitul Alexandru Todea rector al Academiei Teologice Greco-Catolică din Blaj. Din 1991 până în 1999 a predat aici Ştiinţele Biblice, iar în perioada 1992-2005 este directorul spiritual al Institutului. Harul special pe care îl avea părintele de a cultiva viaţa sufletească prin sfaturile personale, prin predicilesale, dar mai ales prin viaţa dânsului exemplară în virtute, ne face să spunem că eraun om al lui Dumnezeu. Din 1992, pr. Lupea a administrat parohia greco-catolică din Tiur, unde a început construirea unei noi biserici. În ziua de duminică, 10 octombrie 2004, ÎPS Lucian i-a înmânat în Catedrala din Blaj, lui şi altor preoţi, distincţia de prelat onorific conferită de Papa Ioan Paul al II-lea ca răsplată pentru mărturia de viaţă creştină catolică şi fidelitate faţă de Scaunul Apostolic al Romei. A trecut la cele veşnice în data de 24 februarie 2005 la Sibiu şi înmormântat în cimitirul-pantheon al Blajului în 26 februarie prin slujba de înmormântare oficiată de fii săi spirituali pontificată de IPSS Lucian Mureșan. Părintele Lupea a fost înmormântat lângă Catedrală, în cimitirul grecesc. Fii săi spirituali, parohienii din Tiur, corpul profesoral şi studenţii Facultăţii de Teologie din Blaj îl vor purta mereu în rugăciunile lor la altarul Domnului. A fost modelul preotului greco-catolic, oricând gata de sacrificiu, plin de devotament si permanent pregătit cu un sfat celor aflați în dificultăți.

(Cf. Facultatea de Teologie Blaj)

Costin Oprean

Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș

 

Articolul Preasfinția Sa Cristian în vizită pastorală la Tiur apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita