Fără categorie

„Purpura de Cardinal” – 10 ani

Moment solemn în Catedrala Blajului! Vineri, 18 februarie 2022, în Catedrala Blajului, au fost marcați cei zece ani de cardinalat ai Preafericitului Părinte Lucian Mureşan printr-o celebrare liturgică oficiată de Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop Auxiliar, alături de cei doi Părinți Vicari și de toți Părinții Protopopi ai Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa Cristian i-a transmis Preafericitului Părinte Lucian, în numele clerului și al credincioșilor gândurile și urările la acest moment aniversar:

„Suntem plin de bucurie pentru că avem ocazia să-l felicităm astăzi pe Preafericitul Părinte Cardinal Lucian la zece ani de când a primit purpura de cardinal, din mâinile Papei Emerit Benedict, în Bazilica „Sfântul Petru” din Vatican. Și ne amintim, plini de emoție, de cuvintele pe care Papa Benedict al XVI-lea le-a rostit atunci, în limba română, adresându-se Preafericitului Lucian, și tuturor celor prezenți: „Împreună cu voi salut întregul popor român şi Patria voastră, legată acum şi mai mult de Sediul Sfântului Petru!”

Îl înconjurăm pe Preafericitul Părinte Lucian cu dragostea și cu rugăciunea noastră și Îl rugăm pe milostivul Dumnezeu să-i dăruiască mulți și sfinți ani. Înălțăm această rugăciune din Catedrala Mamă a Bisericii noastre, unde își așteaptă învierea Episcopul Inochentie Micu Klein, Mitropolitul Atanasie Anghel și Cardinalul Alexandru Todea, și unde freamătă iubirea de neam, iubirea de Dumnezeu! În numele clerului, al persoanelor consacrate și al credincioșilor noștri, îi urăm păstorire îndelungată Preafericitului Părinte Cardinal Lucian și îl asigurăm de rugăciunile și de prețuirea noastră. La mulți și fericiți ani!”









Diaconul Ion Buzași a rostit un cuvânt omagial, în care a evocat personalitatea Preafericitului Părinte Cardinal Lucian:

„Așa cum spunea, pe bună dreptate, unul dintre istoricii Blajului, dacă pe Cardinalul Alexandru Todea îl putem considera Reîntemeietorul, pe Preafericitul Părinte Cardinal Lucian îl putem numi Continuatorul! Fiindcă, la fel ca predecesorii săi, Preafericitul Lucian a văzut în Blaj acea sacră triadă: Biserică, Școală, Națiune. Nu a fost nici un moment din istoria Bisericii noastre și din istoria școlilor blăjene pe care Preafericitul să nu îl pomenească, cu sacerdotală solemnitate, în scrisorile sale pastorale, în predicile rostite, la diferitele momente aniversare sau comemorative, în diverse cuvântări, scrisori sau însemnări. […] Pe limba dragă blăjenilor de odinioară, îi urăm Preafericitului Părinte Cardinal Lucian, la acest moment aniversar, Ad multos felicesque annos, într-un mulți și fericiți ani, Stăpâne și Părinte!”

În data de 18 februarie 2022 s-au împlinit zece ani de la conferirea demnității de Cardinal Preafericitului Părinte Lucian Mureşan, Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. Preafericitul Lucian Mureşan devenea astfel cel de-al treilea cardinal român al Bisericii Catolice, după Fericitul Iuliu Hossu, creat cardinal in pectore la 28 aprilie 1969, de către Sfântul Papă Paul al VI-lea, și Cardinalul Alexandru Todea, ridicat la această demnitate la 28 iunie 1991, de către Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea.

Nicu Goga

Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș

Articolul „Purpura de Cardinal” – 10 ani apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita