Fără categorie

Reuniunea lărgită a Colegiului consultorilor eparhiali al Eparhiei de Lugoj, ianuarie 2022

În dimineața zilei de 11 ianuarie 2022, cu începere de la orele 9.30, la Palatul Episcopal din Lugoj a avut loc reuniunea lărgită a Colegiului consilierilor și protopopilor din Eparhia de Lugoj.

La eveniment au luat parte: Preasfinţitul Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj; Preasfinţitul Ioan Călin Bot, Episcop auxiliar de Lugoj; Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar general; pr. dr. Marius-Petru Pop, Consilier eparhial și Secretar episcopal; pr. Teodor Baba, Consilier eparhial și Protopop de Lugoj; pr. Prot. On. Ioan Pop, Parohul Catedralei, pr. Ceciliu Vasile Micu, Protopop de Hunedoara; pr. Doinel Nicolae Preda, Protopop de Hațeg; pr. Adrian Nagy, Protopop de Lupeni; pr. Nicolae Tutaș, Protopop de Reșița; pr. Ovidiu Cozmuța, Protopop de Oraviţa, pr. Dumitru Crișan, Protopop de Sânnicolau Mare; pr. Mihai Răzvan Oprişa, Protopop de Timişoara; pr. Dănuț Ciuban, Protopop de Chișineu-Criș; pr. Radu Vorindan, Protopop de Arad; pr. Silviu Bindea, Protopop de Orăștie și pr. Flavius Jurcă, Protopop de Sarmisegetuza.

Întâlnirea a fost deschisă de Preasfințitul Alexandru Mesian cu rugăciunea „Tatăl Nostru”.

Preasfinţitul Alexandru a prezentat principalele evenimente petrecute în Eparhia de Lugoj de la ultimul consistoriu dar și bilanțul pe anul 2021 cu realizările eparhiale.

În cursul anului 2021 a trecut la cele veșnice Părintele Nicolae Teodorescu, fost Protopop de Timișoara. A fost hirotonit întru preoţie, diaconul Felician Vladu, pentru credincioșii români greco-catolici din Wiener Neustadt, Austria. A fost transferat, la cerere, în Arhieparhia de Alba-Iulia și Făgăraș Părintele Ioan Florin Stănculeț.

În anul 2021 s-a sfințit un loc de biserică la Giarmata. S-au sfințit următoarele biserici: la Dumbrăviţa noua biserică, la Sânandrei în urma finalizării lucrărilor exterioare și interioare, a iconostasului şi a băncilor din biserică. La Uivar a fost sfinţită noua masă a altarului iar la Haţeg au fost sfinţite clopotele bisericii în urma efectuării lucrărilor de automatizare.

În continuarea întâlnirii, Preasfințitul Ioan, în calitate de referent eparhial pentru parcursul sinodal 2021 – 2023, a vorbit celor prezenți despre derularea etapei eparhiale a parcursului sinodal. PS Ioan a prezentat protopopilor Ghidul sinodal eparhial, un instrument intern de lucru, elaborat de echipa sinodală eparhială.

Acest Ghid vine să faciliteze instruirea părinților protopopi, parohi și nu numai, în vederea procesului de consultare/ascultare și discernământ ce se desfășoară în această etapă a Sinodului Episcopilor, în diecezele și eparhiile catolice din lumea întreagă. Ghidul a fost elaborat pe baza Documentului Pregătitor și al Vademecum-ului, instrumentele bibliografice de bază ale acestui Sinod. S-a avut în vedere ca informațiile cuprinse în Ghid să fie structurate cât mai succint și personalizat pentru Eparhia de Lugoj, astfel încât întrunirile ce vor avea loc și procesul de discernământ să aducă roade bogate pentru Eparhie și Biserica Catolică în general.

Alte probleme dezbătute pe ordinea de zi au fost:

  • Predarea datelor statistice și a execuției bugetare pe anul 2021 din partea protopopiatelor;
  • Stabilirea datelor de desfășurare a cursurilor de vară pentru preoții eparhiei, ediția 2022;
  • Stabilirea datelor de desfășurare a exercițiilor spirituale cu clerul eparhial, a reculegerilor spirituale cu soțiile clericilor, a pelerinajelor eparhiale, etc;
  • Stabilirea taxelor de cult pentru anul 2022;
  • Planul pastoral pentru anul 2022 la nivelul Eparhiei de Lugoj;
  • Salarizarea personalului neclerical.

Ipod. Raimondo-Mario Rupp

.fusion-gallery-1 .fusion-gallery-image {border:0px solid #f6f6f6;-webkit-border-radius:3px;-moz-border-radius:3px;border-radius:3px;}

.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-1{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Reuniunea lărgită a Colegiului consultorilor eparhiali al Eparhiei de Lugoj, ianuarie 2022 apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita