Fără categorie

Mesajul Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan cu ocazia celebrării la Blaj a centenarului CMD

Mesajul Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan la Liturghia arhierească din Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj, duminică 19 decembrie 2021, 08:45

 

Preasfințiile Voastre,

Preacuvioasă Maică Superioară Teodorina,

Cuvioase Surori,

Cucernici Părinți preoți și diaconi,

Iubiți credincioși,

În luna octombrie a anului 2020 am așezat solemn osemintele Mitropolitului Atanasie Anghel (†1713) și ale Episcopului Ioan Inochentie Micu Klein (1692-1768) în altarul Catedralei noastre Arhiepiscopale Majore „Sfânta Treime” din Blaj. Acești înaintași de sfântă pomenire au crezut că de aici, din această așezare din inima Transilvaniei, plină de Vestea cea Bună precum Nazaretul Galileeii, poate ieși ceva cu adevărat bun. Au crezut ei și credem și noi ceea ce Mântuitorul ne spune în Evanghelie: „Mai mari decât acestea veți vedea” (In 1,50).

Și iată că Domnul Cel Atotoputernic a făcut și face în continuare să rodească mlădițe noi în sânul acestei Biserici atât de iubită de El, care a primit cununa martiriului prin cei care prin viața și prin jertfa lor ne-au învățat că nu trebuie să ne temem de cei care ucid trupurile.

În mod providențial, astăzi, în Duminica dinaintea Nașterii Domnului, meditând la genealogia înaintașilor Mântuitorului, sărbătorim cu bucurie un secol de la înființarea Congregației Surorilor Maicii Domnului,  născută în sânul Bisericii Greco-Catolice din România prin grija și dăruirea Mitropolitului Vasile Suciu. Potrivit dorinței Ierarhului Întemeietor, Surorile din Congregație sunt chemate să se dedice ,,cu suflet și inimă” Bisericii Blajului, întărite de mărturia vrednicilor înaintași și urmând planul lui Dumnezeu, Cel care conduce istoria fiecăruia dintre noi.

Prezența călugărițelor însoțite de Superioara Generală, astăzi, în Catedrala Mamă a Bisericii noastre, ne îndeamnă la un moment de bilanț prin care suntem chemați să aducem mulțumire Domnului pentru binecuvântările cu care a înzestrat această Congregație timp de un veac. Prin munca lor discretă dar concretă, surorile din Congregație contribuie la propovăduirea Evangheliei, implicându-se cu dăruire în ajutorarea aproapelui.

Cuvioase Surori,

Păstrăm în suflete cu bucurie îndemnul la speranță și la încredere pe care ni l-a transmis Sfântul Părinte Papa Francisc pe 2 iunie 2019, când, pe Câmpia Libertății, a afirmat cu tărie, citându-l pe fericitul Episcop Iuliu Hossu: „Dumnezeu ne-a trimis în acest întuneric al suferinței pentru ca să dăruim iertarea și a ne ruga pentru convertirea tuturor”.

Fie ca Milostivul Dumnezeu, prin mijlocirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, să fie puterea Voastră și să Vă călăuzească în misiunea slujirii aproapelui.

Vă asigur de comuniunea mea în rugăciune și de toate gândurile bune.

Cu arhierească binecuvântare,

+ Lucian Cardinal Mureşan

Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică

 

 

 

Articolul Mesajul Preafericitului Părinte Lucian Cardinal Mureșan cu ocazia celebrării la Blaj a centenarului CMD apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita