Fără categorie

Centenarul Congregației Surorilor Maicii Domnului sărbătorit în Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj

Celebrarea anului centenar la Blaj, locul de naștere al Congregației Surorilor Maicii Domnului, a prilejuit o serie de evenimente menite să marcheze împlinirea unui secol de viață a familiei noastre călugărești întemeiată la 2 februarie 1921 la Blaj de către Mitropolitul Bisericii Române Unită cu Roma, Vasile Suciu.

1. La ceas de pioasă amintire a Părintelui fondator

Sâmbătă, 18 decembrie a.c. s-a desfășurat slujba de pomenire a Mitropolitului Vasile Suciu în „Capela Arhiereilor” din Blaj, locul unde este înmormântat Părintele Fondator al CMD. Au participat multe surori din toate comunitățile Congregației pentru a aduce un pios omagiu în rugăciune și recunoștință Părintelui fondator dr. Vasile Suciu.

Slujba Parastasului a fost celebrată de Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcopul auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, alături de un sobor de preoți: Pr. Liviu Ursu, Vicar Judecătoresc, Pr. Cristian David, Rectorul Sanctuarului închinat Maicii Domnului din Cluj, Pr. Adrian Mărginean, Pr. Paroh Cristian Rus, Pr. Nicolae Anușcă, Capelanul comunității surorilor din Blaj.

După încheierea Panahidei, Superioara generală a Congregației, Sr. M. Teodorina Birtoc a evocat personalitatea Mitropolitului Vasile Suciu – „un om al timpului său – care a știut să deslușească semnele vremurilor sale, să înțeleagă atât aspectele pozitive, cât și greutățile și nevoile lor stringente… Grija Mitropolitului Vasile Suciu pentru Biserică se împletea profund cu preocuparea sa pentru binele semenilor. Biserica și Neamul au fost, în mintea și inima sa, două realități inseparabile.” În încheierea cuvântului său, Sr. Teodorina a mulțumit PS Cristian pentru organizarea acestui eveniment la Blaj închinat Anului centenar al CMD. I-a oferit Medalia omagială Mitropolit dr. Vasile Suciu, Fondatorul Congregației noastre și o icoană cu Maica Domnului care să-i amintească că este prezent în rugăciunile surorilor.

În cuvântul de salut, PS Cristian a evocat momentul de început al fondării Congregației, operă ctitorită de Mitropolitul atât de iubit al Blajului, Vasile Suciu. Și-a exprimat, apoi, gratitudinea pentru primirea medaliei omagiale și pentru purtarea în rugăciune.

A urmat un scurt moment de colinde susținut de surorile CMD.

2. Liturghie arhierească în Catedrala „Sfânta Treime”

Duminică, 19 decembrie, Preasfinția Sa Claudiu, Episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla, împreună cu Preasfinția Sa Cristian, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, au oficiat Sfânta Liturghie arhierească în Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj, în Duminica dinaintea Nașterii Domnului.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corala Surorilor CMD care au însuflețit celebrarea solemnă din Catedrala-Mamă a Bisericii noastre.

Alături de cei doi arhierei au slujit la masa Sfântului Altar: Pr. Cristian Rus, Pr. Ioan Fărcaș, Pr. Cristian David, Pr. Nicolae Anușcă, Pr. Daniel Câmpean, Pr. Cristian Barta, Pr. Anton Rus, Pr. William Bleiziffer, Pr. Diac. Rareș Vestemean și Pr. Diac. Ioan – Ștefan Dumitraș. În cuvântul de învățătură, PS Claudiu a subliniat importanța de a fi în comuniune nu numai între noi ci cu tot trecutul spiritual și istoric care ne aduce aminte cine suntem cu adevărat și încotro mergem, ca persoane, ca familii, ca biserici, ca națiuni.

PS Claudiu: „Astăzi avem o dublă sărbătoare și evanghelia de azi ne luminează. Avem o sărbătoare de suflet, cea a Preafericitului Părinte Cardinal Lucian Mureșan care astăzi își aniversează ziua întru hirotonirea preoțească și avem o altă sărbătoare la nivel de Biserică, aceea a Centenerului Surorilor Maicii Domnului, 100 de ani de existență.”

„Momente de har, de încercare, de bucurie și suferință au fost prezente atât în viața Preafericitului Părinte Cardinal Lucian, după cum exprima de atâtea ori, cât și în viața Congregației și a fiecăruia dintre noi, unde adesea găsim un amestec de umbre și lumini. Evanghelia de azi ne spune că există un moment în care istoria se oprește, este momentul în care ieslea din Betleem ajunge în viața noastră, la nașterea lui Isus Cristos timpul încremenește. Viața noastră se schimbă dacă lăsăm ca acest mister al Crăciunului să pătrundă în sufletele noastre, în bisericile noastre, în acțiunile noastre. Este misterul prezenței lui Dumnezeu în viața noastră. Doar Isus Cristos poate să transforme această istorie amestecată într-o istorie de mântuire, fiindcă El o asumă.”

A îndemnat surorile CMD ca privind la înșiruirea de nume, evenimente și încercări prin care au trecut de-a lungul celor 100 de ani să aducă mulțumire lui Dumnezeu și să ne aducem aminte că Isus Cristos cel de ieri, de astăzi și din totdeauna poate schimba cu adevărat viața noastră.

La încheierea Sfintei Liturghii, Superioara generală a Congregației – Sr. M. Teodorina a amintit prilejul cu care suntem azi în Catedrala-Mamă a Bisericii noastre: „de a marca trecerea spre cel de-al doilea secol de existență, tocmai aici în Blaj, în comuniune de rugăciune cu întreaga noastră Biserică…Purtând în suflete speranța că Domnul va însoți și pe mai departe Congregația Surorilor Maicii Domnului cu lumina Sa călăuzitoare și harul Său îmbelșugat, păstrând-o mereu în iubirea Sa sfântă.”

La final a mulțumit Preafericitului Părinte Cardinal Lucian Mureșan pentru mesajul aniversar oferit congregației noastre cu ocazia jubileului celor 100 de ani de la fondare și i-a oferit o icoană a Maicii Domnului, împreună cu cele mai alese gânduri, la aniversarea celor 57 de ani de la hirotonirea întru preoție.

În continuare, PS Cristian a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Cardinal Lucian – Arhiepiscop Major al Bisericii Greco-Catolice din România, un mesaj adresat surorilor CMD care îndeamnă la bilanț și mulțumire adusă lui Dumnezeu.

Celebrarea solemnă a Sfintei Liturghii s-a încheiat cu intonarea Imnului centenar al CMD de Corala Surorilor CMD.

3. Seară de colinde la Catedrala Arhiepiscopală Majoră din Blaj

Al treilea eveniment al zilei de duminică a fost seara de colinde organizată în Catedrala Arhiepiscopală Majoră din Blaj, începând cu ora 17.00., la care au luat parte mulți credincioși din Blaj. Pentru început Pr. Cristian Rus – Protopop de Blaj a prezentat o scurtă biografie a Ierarhului Vasile Suciu care a condus Biserica Greco-Catolică între anii 1920-1935 și este Fondatorul Congregației Maicii Domnului. Corala Surorilor CMD, condusă de sr. Dominica, a interpretat o serie de colinde, mai vechi și mai noi, moment coral ce s-a înscris în evantaiul de manifestări închinate Centenarului CMD.

A urmat apoi un moment muzical susținut de cei 5 copii din grupul vocal „Mesagerii speranței” din Cluj-Napoca, conduși de prof. Monica Gerghizan, care au interpretat trei colinde.

Al doilea cor invitat de Surori să se alăture momentului aniversar de la Blaj a fost corul „Angeli” condus de prof. Angela David din Cluj-Napoca. Un cor format din mulți tineri, entuziaști și bucuroși de a vesti Nașterea Mântuitorului și în Catedrala „Sf. Treime” din Blaj.

Colinda „Astăzi s-a născut Cristos” interpretată împreună de toate cele trei grupuri vocale a încheiat momentul muzical al serii.

A urmat apoi cuvântul PS Claudiu care a subliniat momentele intense trăite aici la Blaj în aceste zile.

„Dedicăm acest concert minunat Preafericitului Părinte Cardinal Lucian fiindcă azi este ziua de hirotonire a sa întru preoție. Ne apropiem de sărbătoarea Nașterii Domnului și surorile au venit sa se atingă de Betleemul lor, care prin voința Mitropolitului de Blaj s-au născut aici. Au venit la Blaj cu darurile lor, cu glasul lor, cu copiii de care au grijă cu rugăciunea lor de care ne împărtășim noi toți. Din mănăstirile lor de la Cluj, Oradea, Sighet și Blaj ele înalță rugăciuni către Domnul pentru noi toți, chiar fără să știm. Sunt ca niște paratrăznete la răul din lume și ne ocrotesc; doar dincolo vom vedea cât am fost ocrotiți pentru că cine se ruga pentru noi. Să oferim gândul de mulțumire surorilor Congregației Maicii Domnului și să ne avem în rugăciune unii pe alții.

Vă doresc Sărbători fericite tuturor!”







 

Sr. M. Speranța, CMD

Articolul Centenarul Congregației Surorilor Maicii Domnului sărbătorit în Catedrala „Sfânta Treime” din Blaj apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita