Fără categorie

O nouă parohie personală pentru credincioșii români greco-catolici din Italia

Având în vedere prezența numeroasă a credincioșilor greco-catolici români în Arhidieceza de Perugia – Città della Pieve (Italia), a fost constituită conform prevederilor canonice parohia personală „Sfântul Apostol Ioan” pentru credincioșii români greco-catolici rezidenți în Arhidieceza menționată.

Noua parohie cu sediul în orașul Perugia, înființată prin decretul semnat în data de 12 noiembrie 2021 de Cardinalul Gualtiero Bassetti, Arhiepiscop și Mitropolit de Perugia – Città della Pieve și Președinte al Conferinței Episcopale Italiene, a fost încredințată spre păstorire Părintelui paroh Lucian Cordiș.

Prin decretul semnat de Episcopul locului, comunitatea dobândește personalitate juridică distinctă. Astfel, Parohia „Sfântul Apostol Ioan” fiind subordonată direct Arhiepiscopiei de Perugia – Città della Pieve, va avea propriile matricole, unde vor fi înregistrate Sfintele Taine și Ierurgiile pentru credincioșii greco-catolici români care locuiesc pe teritoriul Arhidiecezei.

În anul 2018, prin vizita pastorală a Episcopului Auxiliar de Perugia, Mons. Paolo Giulietti (actualmente Arhiepiscop de Lucca) și prin numirea în funcția de capelan a Pr. Lucian Cordiș, s-a constituit oficial comunitatea credincioșilor români din Perugia, punct de reper pentru asigurarea asistenței spirituale pentru credincioșii noștri.

Totodată, comunitatea a fost vizitată în data de 14 martie 2019 de Episcopul Cristian Crișan, Vizitator Apostolic pentru credincioşii greco-catolici români din Europa Occidentală. Cu această ocazie, Vizitatorul Apostolic a fost primit în audiență la Perugia de Cardinalul Gualtiero Bassetti, Președintele Conferinței Episcopale din Italia. Cardinalul Bassetti a transmis tuturor preoţilor şi comunităţilor din Italia salutul şi binecuvântarea sa, exprimând sprijinul Conferinței Episcopale Italiene în vederea tutelării identităţii credincioşilor greco-catolici români şi a sporirii binelui spiritual al acestora.

 

Pe data de 1 decembrie 2019, cu ocazia Zilei naționale a României și a primei aniversării a comunității, Cardinalul Gualtiero Bassetti s-a aflat în mijlocul credincioșilor greco-catolici. Eminența Sa a subliniat cu acest prilej că diversitatea riturilor Bisericii prin care ne exprimăm laudele către Dumnezeu reprezintă o bogăție pentru întreaga Biserică Catolică.

Parohia din Perugia este cea de-a treia Parohie personală pentru credincioșii catolici români de rit bizantin din Italia, alăturându-se Parohiei din Bologna, înființată în anul 2015 de Arhiepiscopul din acea vreme al Arhiediecezei de Bologna, Eminența Sa Card. Carlo Caffarra, și Parohiei din Livorno, înființată în anul 2016 de Episcopul diecezan de Livorno, Excelența Sa Simone Giusti.

Totodată, în Europa Occidentală mai există două astfel de Parohii personale, cea din Paris (Franța) înființată în anul 1954, și cea din Calahorra (Spania) înființată în anul 2008. Acestea se află sub jurisdicția Ordinariatelor pentru credincioșii orientali din Franța, respectiv din Spania.

Biroul de Presă al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș

Articolul O nouă parohie personală pentru credincioșii români greco-catolici din Italia apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita