Fără categorie

Mesajul Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan adresat Ordinului Surorilor Sfântului Vasile cel Mare

Ordinului Surorilor Sfântului Vasile cel Mare celebrează în acest an cea de-a 70-a aniversare de la centralizare. Cu această ocazie, în data de 22 noiembrie 2021, a avut loc Conferința online cu tema „Beneficiile și provocările aduse de centralizare”, în cadrul căreia Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș a prezentat mesajul Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco – Catolică.

În mesajul său, Întâistătătorul Bisericii Greco – Catolice a amintit de figura Fr. Mihai Neamțu OSMB (12 octombrie 1924 – 23 iunie 2000), a cărui cauză de beatificare se află în faza romană, la Congregația  Cauzelor Sfinților:

Am deosebita plăcere de a-mi exprima sincera recunoștință față de surorile care aparțin Ordinului Sfântului Vasile cel Mare. Acest Ordin urmând regulile Sfântului Vasile cel Mare, unul dintre cei mai importanți părinți ai Bisericii, a contribuit și contribuie în continuare la conservarea dreptei credințe și la propovăduirea Evangheliei și ajutorarea aproapelui. În acest mod, Surorile OSBM arată iubirea față de Dumnezeu și față de aproapele.

Chiar dacă experimentăm greutatea acestor timpuri de pandemie, acest lucru nu V-a împiedicat să vestiți lumii întregi faptul că în acest an se împlinesc 70 de ani de la centralizarea Ordinului Surorilor Sfântului Vasile cel Mare și Vă felicit pentru inițiativa organizării conferințelor precedente și viitoare.

De peste o mie cinci sute de ani, mai exact din anul 355, moment în care Sfânta Macrina a înființat prima Mănăstire Baziliană feminină, fiicele spirituale ale Sfântului Vasile cel Mare și-au găsit în misiunea de slujire a aproapelui vocația spre sfințenie, drumul spre Dumnezeu.

Vă mulțumesc pentru că trăiți în fiecare zi în conformitate cu îndemnul Sfântului Părinte Papa Francisc, care în cadrul istoricei Vizite Apostolice în România, pe Câmpia libertății de la Blaj, a spus: ,,Aș dori să vă încurajez să duceți lumina Evangheliei la contemporanii noștri și să continuați să luptați, ca acești Fericiți, împotriva acestor noi ideologii care apar. Să fiți mărturisitori ai libertății și ai milostivirii, făcând să prevaleze fraternitatea și dialogul asupra diviziunilor, incrementând fraternitatea de sânge, care își găsește originea în perioada de suferință în care creștinii, divizați în decursul istoriei, s-au descoperit a fi mai apropiați și mai solidari.”

Îmi amintesc cu drag de fratele Mihai Neamțu OSBM (12 octombrie 1924 – 23 iunie 2000), a cărui cauză de beatificare se află în faza romană, la Congregația pentru Cauzele Sfinților. „Unchiul Mihai”, cum i se adresau cei apropiați, prin trăirea în mod eroic a virtuților și prin ajutorul adus aproapelui l-a făcut cunoscut oamenilor pe Dumnezeu, spunând tuturor celor pe care îi întâlnea: „Nu fiți triști, căci bucuria Domnului este puterea voastră”. Fie ca Milostivul Dumnezeu să fie puterea Voastră și să Vă călăuzească în misiunea grea, dar în același timp frumoasă a slujirii aproapelui.

Vă asigur de comuniunea mea în rugăciune și de toate gândurile bune.

Cu arhierească binecuvântare,

 

+ Lucian Cardinal Mureşan

Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică

 

 

Articolul Mesajul Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan adresat Ordinului Surorilor Sfântului Vasile cel Mare apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita