Fără categorie

Importanța înființării Misiunii pentru pastorația greco-catolicilor români din Viena

La începutul lunii noiembrie a anului curent, la Viena (Austria), a avut loc un eveniment de o mare importanță pentru Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, și pentru credincioșii aflați în diaspora.

Sâmbătă 6 noiembrie 2021, Preasfinția Sa Cristian, în calitate de Vizitator apostolic pentru credincioșii greco-catolici români din Europa occidentală, a celebrat la Viena o Sfântă Liturghie Arhierească, la care au concelebrat preoții români care slujesc în comunitățile greco-catolice din Austria.

Cu această ocazie, vicarul general al Ordinariatului pentru Bisericile Orientale, Pr. Yuriy Kolasa a dat citire Decretului de înființare a Misiunii pentru credincioșii greco-catolice români de pe teritoriul Arhidiecezei de Viena. Totodată, prin decizia Cardinalului Christoph Schönborn, Pr. Mag. Vasile Luțai a fost numit în funcția de Rector la Misiunii, iar Mag. Lit. Ioan Iulian Hotico în funcția de Vicar al proaspăt înființatei „Misiuni Române Unite”.




În urma edictului dat de împăratul Iosif al II-lea în anul 1784 a fost instituită pentru toți catolicii de rit răsăritean parohia Sfânta Barbara, căreia îi erau arondați și credincioșii români. Congregația pentru Bisericile Orientale, prin decretul din 20 decembrie 1935, a modificat jurisdicția Arhidiecezei de Lvov, transferând Parohia Sf. Barbara sub jurisdicția Arhiepiscopului de Viena, în calitate de delegat al Sf. Scaun.

Pe lângă însemnătatea istorică a Misiunii Române Unite, dobândirea unei personalități juridice distincte, marchează începutul unei noi etape a acestei instituții. În urma emiterii acestui Decret, Misiunea Română Unită din Viena devine subordonată direct Arhiepiscopului Ordinarius pentru credincioșii Bisericilor Catolice Orientale din Austria. Totodată, Misiunea va avea dreptul și obligația de a gestiona o serie de situații de ordin administrativ, financiar și juridic. De exemplu, Misiunea Română Unită va avea propriile matricole, unde vor fi înregistrate botezurile, cununiile și înmormântările de pe întreg teritoriul austriac.

Pr. Vasile Luțai

Articolul Importanța înființării Misiunii pentru pastorația greco-catolicilor români din Viena apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita