Fără categorie

Slujbă de pomenire a înaintașilor la Blaj

Luni 1 noiembrie 2021, în cimitirul de lângă „Bisericuța grecilor” din Blaj s-a săvârșit slujba de pomenire a celor adormiți în Domnul. Slujba Parastasului a fost oficiată de Preasfințitul Cristian, Episcop Auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, care i-a avut alături pe Părintele Cristian Rus, protopop de Blaj, Părintele Florian Guțiu, Rectorul Seminarului Arhiepiscopal Major „Buna Vestire” și Părintele Ciprian Suciu, vice-rectorul aceleași instituții, răspunsurile fiind oferite de seminariștii blăjeni.

Acest cimitir nu a fost ales întâmplător, deoarece aici își dorm somnul de veci mari personalități greco-catolice ale neamului românesc, de la părintele filologiei românești, Timotei Cipariu, tribunul pașoptist Ioan Axente Sever, mitropolitul greco-catolic Alexandru Șterca-Șuluțiu, Ioan Micu Moldovan, autorul „Pronunciamentului de la Blaj”, până la Ioan Rusu, întemeietorul geografiei științifice românești, scriitorul Ionel Pop, cărturarul Ștefan Manciulea sau diferiți Canonici și Preoți.

La finalul slujbei de pomenire, Episcopul auxiliar a amintit despre importanța acestui cimitir pentru Biserica Română Unită, fiind cel mai vechi cimitir din Blaj, un adevărat Panteon în care își așteaptă învierea reprezentanți de seamă ai Bisericii și ai țării noastre, care au contribuit în mod decisiv la întărirea spirituală și culturală a poporului român.

Așadar ne rugăm Domnului pentru odihna veșnică a înaintașilor noștri, învățând din pilda și din dăruirea lor pentru Biserică și pentru neam.


 

Biroul Arhieparhial de Presă

 

 

Articolul Slujbă de pomenire a înaintașilor la Blaj apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita