Fără categorie

75 de ani ai Misiunii Greco-Catolice Române de la Paris

Misiunea Greco-Catolică Română de la Paris, la aniversarea a 75 de ani de la fondare. Actualitate și retrospectivă

În zilele de 2 și 3 octombrie 2021, Misiunea Greco-Catolică Română din Paris a aniversat 75 de ani de la fondare. Momentul sărbătoresc, marcat de o serie de manifestări și celebrări solemne, a fost urmărit cu interes prin intermediul mijloacelor online și de credincioșii Eparhiei de Cluj-Gherla.

În primul rând, centrul de spiritualitate greco-catolică din capitala Franței are o însemnătate deosebită pentru întreaga Biserică Română Unită cu Roma, Greco-Catolică. Mai mult, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, a desfășurat aici o bogată activitate de pastorație, între anii 1999-2007, în calitate de vicerector și, din 2001, de rector al Misiunii. Un nou motiv de comuniune spirituală este numirea, din septembrie 2021, în Misiunea Greco-Catolică din Paris, a unui preot al Eparhiei de Cluj-Gherla, pr. Alin Cîndea, membru și al Biroului de Comunicații Sociale al Eparhiei. Din Paris, pr. Alin Cîndea a transmis detalii despre evenimentul jubiliar, precum și un scurt istoric care evidențiază rolul și activitatea Misiunii Greco-Catolice din Paris.

Astfel, sâmbătă, 2 octombrie, primul moment al sărbătorii a constat în primirea în Reuniunea Mariană „Virgo Fidelis” a mai multor credincioși care trăiesc în capitala Franței, ceremonia fiind urmată de Sfânta Liturghie. În după-amiaza aceleiași zile, pr. dr. Alexandru Buzalic a susținut conferința „Biserica Greco-Catolică dintru începuturi până în prezent”, eveniment desfășurat la cea mai prestigioasă instituție catolică de educație și cultură din Paris: Le Collège des Bernardins. Cu acest prilej, participanților li s-a prezentat și textul conferinței prof. Cristian Bădiliță, „Biserica Greco-Catolică Română: o punte către Occident”.

„În continuare, pr. Mihai Marina a prezentat istoricul Misiunii Greco-Catolice Române din Franța, subliniind figura pr. Gheorghe Surdu, fondatorul Misiunii. Preasfinția Sa Denis Jachiet, Episcop auxiliar de Paris, i-a salutat pe cei prezenți, dând o mărturie despre cum a cunoscut Biserica Română Unită cu Roma. Pr. Jean-Marie Humeau, reprezentant al Ordinariatului Catolicilor Orientali din Franța, a vorbit despre modul în care instituția pe care o reprezintă coordonează comunitățile orientale. Excelența Sa Luca Niculescu, ambasadorul României în Franța, a salutat inițiativa și organizarea unui astfel de eveniment, transmițând felicitările Sale și ale statului român Misiunii Române.” Manifestarea culturală s-a încheiat cu o recepție la care cei prezenți au fost invitați de către Elisabeth Terrien, în calitate de gazdă a evenimentului și moderatoare a conferinței.

Evenimentul jubiliar a continuat duminică, 3 octombrie, prin Sfânta Liturghie solemnă, celebrată în rit bizantin, în Bazilica Sacré Coeur din Paris, în prezența Mons. Pascal Gollnisch, Vicar general al Ordinariatului Catolicilor Orientali din Franța, și a peste 1000 de credincioși. Sfânta Liturghie a fost celebrată de pr. Mihai Marina, rector al Misiunii Greco-Catolice Române din Paris, împreună cu pr. Gabriel Buboi, rectorul Colegiului „Pio Romeno” din Roma, pr. Alin Cîndea, pr. Bernard Miclescu, capelan al Bazilicii Sacré Coeur, pr. Horațiu Cipleu, de asemenea preot al Eparhiei de Cluj-Gherla, aflat de mai mulți ani în Franța, și alți preoți invitați. A fost o celebrare de mulțumire adusă lui Dumnezeu „pentru harurile primite în cadrul Misiunii Greco-Catolice Române din Paris, o adevărată insulă românească liberă pe solul primitor al Franței”, a arătat pr. Alin Cîndea.

Pe parcursul celebrării au fost rostite și citite mai multe mesaje de salut în contextul momentului ce încununează o istorie de 75 de ani de spiritualitate greco-catolică și românească în capitala Franței. Astfel, la început, pr. Stephan Esclef, Rectorul Bazilicii, a transmis un cuvânt de bun venit, iar Mons. Pascal Gollnisch a dat citire mesajului Arhiepiscopului de Paris, Mons. Michel Aupetit. După Sfânta Liturghie, la care răspunsurile liturgice au fost date de studenți ai Colegiului „Pio Romeno” din Roma, pr. Alin Cîndea a citit mesajul de felicitare transmis cu această ocazie de Preafericirea Sa Cardinal Lucian Mureșan. În acest mesaj, Întâistătătorul Bisericii Greco-Catolice subliniază: „Înființată într-o perioadă tulbure pentru Biserică și pentru patria noastră, România, Misiunea din Paris este rodul bunei colaborări între Ierarhia Bisericii noastre și Arhiepiscopia Parisului. În felul acesta, instituția românească de pe strada Ribera a reușit în decursul acestor 75 de ani să continue misiunea încredințată încă de la început făuritorilor Unirii de la 1700 cu Biserica Romei și anume de a fi o punte între cele două maluri, Răsărit și Apus, unde toți să se poată regăsi acasă. Osteneala Mons. Gheorghe Surdu, sprijinit de Cardinalul Eugène Tisserand și de Asociația l’Oeuvre d’Orient în realizarea acestei lucrări mărețe, își vede astăzi roadele prin fervoarea credincioșilor, precum și prin fidelitatea față de vocația sa originară, aceea de a fi «o insulă a sufletului românesc» în inima capitalei Franței.”

În continuare, pr. Gabriel Buboi, rectorul Colegiului „Pio Romeno” din Roma, fost rector al Misiunii din Paris, a evocat rolul important al acestei instituții românești din inima Parisului. Ruxandra Mangu, secretar al Ambasadei României în Franța a transmis mesajul Administrației Prezidențiale, în care este amintit îndemnul Sfântului Părinte Papa Francisc cu prilejul vizitei apostolice în România, acela de a construi „punți de legătură, prin faptă și cuvânt”, și care evidențiază: „Purtătoare a unei impresionante sinteze teologice, culturale și istorice, Biserica Greco-Catolică își celebrează astăzi o greu încercată și valoroasă continuitate. Prin vocația slujitorilor Bisericii și prin strădania credincioșilor, comunitatea greco-catolică din Paris a crescut, oferind un loc privilegiat de întâlnire, rugăciune și dialog. Jubileul aduce un prinos de recunoștință fondatorului Misiunii, pr. Gheorghe Surdu, care a realizat în 1946 la Paris această «insulă românească liberă pe pământul ospitalier al Franței»”.

În încheiere, pr. Mihai Marina, rectorul Misiunii Greco-Catolice din Paris, a adus în atenție rolul pe care Misiunea Română l-a avut în istoria recentă a Bisericii Române Unite, precum și în viața credincioșilor aflați departe de țara natală. Părintele a amintit, de asemenea, zelul cu care foștii rectori ai Misiunii, Preasfinția Sa Claudiu Pop, pr. Gabriel Buboi și Preasfinția Sa Cristian Crișan, au slujit comunitatea greco-catolicilor români de la Paris. În încheiere, pr. Marina a mulțumit bunului Dumnezeu pentru toate harurile revărsate asupra comunității, a mulțumit autorităților ecleziastice și civile, credincioșilor prezenți în număr mare, precum și tuturor celor care și-au adus aportul la organizarea evenimentului jubiliar.

A urmat o întâlnire frățească, la care au fost invitați toți cei prezenți, în grădina Bazilicii, „unde bunii credincioși ai Misiunii au pregătit bucate tradiționale românești pentru momentul de sărbătoare”, a mai adăugat în relatare pr. Alin Cîndea, cu mențiunea: „Sfânta Liturghie a fost transmisă în direct, dar la eveniment a fost prezentă și o echipă a Televiziunii Franceze precum și un video-jurnalist al Televiziunii Române, urmând să fie difuzate în viitorul apropiat mai multe reportaje despre jubileul Misiunii Române din Franța”. (materialul folosește informații de pe e-communio.ro)

Misiunea Greco-Catolică Română din Paris – Scurt istoric

Misiunea Greco-Catolică Română din Paris s-a născut în împrejurările istorice dificile ale celui de-al doilea război mondial, fiind fondată de pr. Gheorghe Surdu, student al Școlilor Blajului, care s-a dedicat cu totul acestui proiect. Numit în mai 1944 capelan al românilor din Paris, în același an a fondat un loc de primire pus la dispoziția românilor aflați aici, „o insulă românească liberă pe pământul ospitalier al Franței”. Apoi, cu sprijinul valoros al autorităților catolice: Mons. Charles Lagier, directorul general al Asociației Oeuvre d’Orient; Episcopul Roger Beaussart, auxiliar al Cardinalului de la Paris; și Cardinalul Eugene Tisserand, prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale de la Roma, pr. Surdu a primit, pentru slujbele religioase, capela bizantină a părinților iezuiți din strada Raynouard, din arondismentul 16 al Parisului. Aici s-a celebrat prima Sfântă Liturghie, în 26 noiembrie 1944.

Dacă la prima Sfântă Liturghie de Crăciun, în anul 1944, au participat doar 12 persoane, comunitatea românească a fost din ce în ce mai numeroasă, în special odată cu sosirea primilor refugiați. Cu timpul, capela din strada Raynouard a devenit neîncăpătoare. Susținut de către autoritățile franceze, civile și religioase, pr. Surdu a înființat Asociația Bisericii Catolice Române de rit bizantin, recunoscută de statul francez ca persoană juridică. Astfel, pr. Surdu, în scopul de a oferi un cadru adecvat pentru numărul tot mai mare de credincioși, a obținut cu sprijinul Asociației Oeuvre d’Orient un alt loc, sediul actual din strada Ribera, nr. 38, tot în arondismentul 16 al Parisului, care, după lucrări majore, a fost adaptat nevoilor comunității ca loc de cult. Binecuvântarea capelei și inaugurarea casei au avut loc în 9 februarie 1947 sub conducerea Arhiepiscopului Roger Beaussart, în prezența autorităților franceze și române.

Părintele fondator Gheorghe Surdu a plecat, la scurt timp, în România, unde printr-un concurs tragic de împrejurări a fost oprit la granița română, acuzat de spionaj în favoarea Occidentului, fiind condamnat și închis de două ori. Toate s-au întâmplat în epoca terorii staliniste, când Biserica Greco-Catolică din România a fost dizolvată, iar proprietățile ei confiscate. Pr. Gheorghe Surdu a revenit la Paris abia în 1991, când a primit din partea Cardinalului Jean-Marie Lustiger însărcinarea de a păstori Misiunea, unde, după cum spunea el însuși, „a aruncat un bob de grâu românesc, de credință și speranță”. În timpul lungii absențe forțate a părintelui fondator, Misiunea a fost slujită cu dăruire de mai mulți rectori, printre care: pr. Mircea Todericiu, pr. Carol Capros, pr. Octavian Bârlea și pr. Gheorghe Cosma, care au contribuit atât la consolidarea rolului instituției cât și la înflorirea sa spirituală.

Misiunea din strada Ribera a devenit oficial un loc de întâlnire între francezi și români. Misiunea a asigurat asistență pastorală credincioșilor, predicându-le și însoțindu-i spiritual. Aceasta le-a oferit oportunitatea de a trăi o viață creștină, în spirit ecumenic, printr-o Sfântă Liturghie de rit bizantin – românesc. Misiunea Greco-Catolică, de tradiție bizantină, a dorit să fie o punte de legătură cu Biserica Occidentală de rit latin. În același timp, Misiunea a dezvoltat o bogată activitate din punct de vedere social și cultural. A contribuit la primirea și integrarea refugiaților sau a exilaților români, indiferent de religie sau clasă socială. O cantină gratuită a funcționat aici până în anul 1958.

Misiunea, susținută de numeroase personalități culturale și intelectuale românești, a organizat, de asemenea, mai multe conferințe în spirit fratern și ecumenic. Numeroase evenimente au fost organizate și în comun cu Biserica Ortodoxă Română din Paris. Mai mult decât atât, instituția din strada Ribera a marcat marile evenimente ale vieții creștine, spre exemplu Anul Sfânt proclamat de către Papa Paul al VI-lea după încheierea Conciliului Vatican II.

Mai presus de toate, însă, Misiunea a sărbătorit marile momente din istoria României, precum Centenarul Unirii Principatelor Române (în 1959) sau a 50-a aniversare a unirii Transilvaniei cu România (în 1968). În cadrul Misiunii au fost evocate personalități de seamă ale României prin intermediul unor celebrări comemorative, cum ar fi, spre exemplu, Liturghia în memoria Mons. Vladimir Ghika (acum fericit al Bisericii Catolice), care a murit în închisorile comuniste în 1954, precum și bicentenarul Episcopului Inochentie Micu Klein, în 1968, sau comemorarea Cardinalului Iuliu Hossu (acum Fericit Episcop martir), în 1970, la trecerea sa la Cer, alt moment comemorativ fiind centenarul nașterii omului politic Iuliu Maniu, în 1973.

Misiunea a fost, de asemenea, purtătoarea de cuvânt a Bisericii persecutate din România. A informat publicul cu privire la suferința românilor care trăiau sub regimul comunist. A susținut publicații, cum ar fi revista „Catacombe” a lui Sergiu Grossu, și a difuzat articole despre România, publicate în reviste precum „Gândirea Catolică” sau „Creștinii din Est”. Preoții de la Misiune au semnat articole în publicații coordonate de jurnaliști români, cum ar fi „Neamul Românesc”, „BIRE”, „Lupta”, și au fost, de asemenea, prezenți pe undele transmisiilor posturilor Radio Europa Liberă, Radio France International și Radio Vatican.

Politicieni români de prim rang, ca Vișoianu Constantin, Grigore Gafencu, Romulus Boilă, Corneliu Coposu, au susținut conferințe la Misiune, precum și intelectuali de frunte, dintre care amintim pe Vasile Munteanu, Emil Turdeanu, Sever Pop, Nicolae Herescu, Neagu Djuvara. Și, desigur, fără a uita că ei înșiși sunt exilați români, au contribuit în mod gratuit, cu multă discreție, dar cu mare entuziasm și eficacitate, la consolidarea Misiunii din Paris.

În mai 1996, Misiunea Română Greco-Catolică din Franța a sărbătorit a cincizecea aniversare. Au fost organizate mai multe întâlniri cu această mare ocazie. Ceea ce a marcat memoria celor care au avut privilegiul de a participa la acele evenimente a fost celebrarea din 12 mai 1996, în Catedrala Notre Dame din Paris, cu participarea Cardinalului Jean-Marie Lustiger, Arhiepiscop de Paris, și a Mons. Jean Maksud, director executiv al Asociației Oeuvre d’Orient. În aceeași mare Catedrală au avut loc, în anii 2004 și 2013, Liturghii organizate de Oeuvre d’Orient în memoria Episcopilor martiri români, prezidate de Arhiepiscopul de Paris, cu participarea Episcopilor Bisericii Greco-Catolice din România.

Pe lângă rolul pe care l-a avut inițial, acela de loc de primire, Misiunea Română de pe strada Ribera și-a însușit și rolul de îndrumătoare spirituală a unei comunități care a început, treptat, să se stabilească și să se integreze în Franța. Având în vedere că, începând din anul 2000, comunitatea a crescut foarte mult, credincioșii fiind obligați să participe la Sfânta Liturghie în afara bisericii Misiunii, grație Cardinalului Jean-Marie Lustiger (care a vizitat în mod repetat capela) și datorită generozității Surorilor Mariei, comunitatea greco-catolică română din Paris a primit, în anul 2005, capela surorilor din strada Michel-Ange, nr. 31. Capela din strada Ribera a rămas loc de rugăciune în timpul săptămânii, primindu-i pe credincioși cu multă căldură spirituală.

Din anul 2019 s-a deschis încă un loc de celebrare, în biserica Sfânta Tereza, din Blanc Mesnil, localitate la nord-est de Paris. În prezent, cu mai mult de 2000 de credincioși care locuiesc în zona Parisului, Misiunea Greco-Catolică Română oferă imaginea unei Biserici vii. Diverse activități pastorale, dar și conferințe și expoziții oferite publicului francez și român, arată vitalitatea acestei comunități care a găsit libertatea de a-și exprima credința și tradiția, fiind în comuniune cu Ierarhia Bisericii Greco-Catolice din România.

Traducere: ACC

.fusion-gallery-1 .fusion-gallery-image {border:0px solid #f6f6f6;-webkit-border-radius:3px;-moz-border-radius:3px;border-radius:3px;}

.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-button.button-1 {border-radius:2px;}Galerie de imagini

.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:50% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 3.84%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 3.84%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-button.button-2 {border-radius:2px;}Video

.fusion-body .fusion-builder-column-2{width:50% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-2 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 3.84%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 3.84%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-2{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-2 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-2{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-2 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-builder-column-3{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-3 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-3{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-3 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-3{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-3 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-1{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul 75 de ani ai Misiunii Greco-Catolice Române de la Paris apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita