Fără categorie

Pelerinajul la mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Mintiu Gherlii

Ordinul Sfântului Vasile cel Mare (OSBM), Provincia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din România a organizat marți, 14 septembrie 2021, în sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, pelerinajul la mănăstirea „Sfânta Cruce” din Mintiu Gherlii, unde se află și sediul Curiei OSBM.

În seara de 13 septembrie 2021 s-a organizat, la fel ca în edițiile precedente ale pelerinajului, Vecernia sărbătorii cu litie, urmată de rugăciunea Calea Crucii, cu opriri la stațiunile Căii Crucii situate de-a lungul drumului ce urcă la mănăstire. Surorile Ordinului Sfântului Vasile cel Mare s-au alăturat Călugărilor Bazilieni, atât în seara pregătitoare, cât și în ziua de sărbătoare.

În 14 septembrie 2021, la Mănăstirea „Sfânta Cruce”, în curte, a fost celebrată Sfânta Liturghie, de către pr. Marius Cerghizan, Vicar general al Eparhiei de Cluj-Gherla, care a rostit și un cuvânt de învățătură. La masa Sf. Altar au concelebrat pr. Ermil Jurja, Protoegumen OSBM, preoți călugări, preoți din protopopiatele Gherla și Cluj, din alte protopopiate. Răspunsurile liturgice au fost date de călugări și de studenți seminariști de la Seminarul Teologic eparhial.

Sute de credincioși s-au adunat și în acest an la serbarea de hram, la picioarele Crucii, unindu-și rugăciunea, cu rugăciunea neîntreruptă a călugărilor din acest loc binecuvântat. O frumoasă tradiție de cinstire a Crucii lui Cristos și înălțare a sufletelor la Domnul s-a născut aici, în vecinătatea Gherlei, și a continuat, an de an, timp de aproape două decenii, după sfințirea acestei mănăstiri (din 20 octombrie 2002).

Relicva din Crucea Mântuitorului pe care călugării bazilieni au primit-o (în anul 2013 de la părinții capucini din Napoli), crucea de lumină înălțată lângă locașul mănăstiresc, crucile de lemn sculptate cu stațiunile Căii Crucii și înșirate la urcarea pe deal, spre mănăstire, troița binecuvântată din curtea mănăstirii dedicată „memoriei Episcopilor, călugărilor și credincioșilor martiri și mărturisitori ai Bisericii Române Unite”, toate amintesc semnul biruinței asupra răului, Crucea lui Cristos.

.fusion-gallery-2 .fusion-gallery-image {border:0px solid #f6f6f6;-webkit-border-radius:3px;-moz-border-radius:3px;border-radius:3px;}

.fusion-button.button-1 {border-radius:2px;}Galerie de imagini

.fusion-body .fusion-builder-column-2{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-2 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-2{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-2 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-2{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-2 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-3{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Pelerinajul la mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Mintiu Gherlii apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita