Fără categorie

Euharistia și Sinodalitatea – Întâlnirea Episcopilor Catolici Orientali din Europa

Mitropolia greco-catolică maghiară este gazda reuniunii anuale a episcopilor catolici orientali europeni care are loc în perioada 4-8 septembrie la Budapesta, ca parte a  celui de al 52-lea Congres Euharistic Internațional.

Deschiderea reuniunii episcopilor orientali europeni a avut loc la Centrul Cultural Sfântul Matei în prezența cardinalului Péter Erdő, primat al Ungariei, a Cardinalul Angelo Bagnasco, președintele Consiliului Conferințelor Episcopale Europene (CCEE), a Nunțiului Apostolic în Ungaria Michael August Blume SVD, a Patriarhului greco-catolic melchit Youssef Absi, a Arhiepiscopului Svyatoslav Shevchuk, Arhiepiscopului Major al Bisericii greco-catolice Ucrainiene, a Arhiepiscopului-mitropolit Fülöp Kocsis de Hajdúdorog, precum și a peste douăzeci de episcopi greco-catolici și aproape cincizeci de preoți.

În deschiderea lucrărilor care au ca și temă “Euharistia și Sinodalitatea”, participanții au cerut împreună ajutorul Sprirtului Sfânt prin intermediul rugăciunii “Împărate ceresc” după care Arhiepiscopul mitropolit Filip Kocsis, gazda acestui eveniment, a prezentat programul Conferinței.

În prima sesiune a întâlnirii Cardinalul Angelo Bagnasco a subliniat că unitatea în Spiritul Sfânt este un miracol; de fapt,  este ceea ce a pierdut lumea și după care tânjește. Biserica este caracterizată de sinodalitate, dar, în același timp, trebuie să aibă ca rezultat unitatea atât în sens disciplinar cât și în domeniul îngrijirii pastorale, precum și în celebrarea Sfintei Liturghii, a Euharistiei.

Căci Sfânta Euharistie ne introduce în unitatea lui Dumnezeu. Primii creștini au trăit credința în Hristos cel Înviat. Este mai mult ca sigur că nu au fost oameni puternici, dar credința lor a fost puternică: în rugăciunea personală și în Sfanta Euharistie; în celebrarea Sfintei Euharistii au format o unitate cu Isus cel înviat și au urmat exemplul Său, a spus Cardinalul Bagnasco.

Episcopii și preoții prezenți la conferință  au participat la Liturghia de deschidere a celui de al 52-lea Congres Euharistic Internațional.

Luni, 6 septembrie, Roberto Repole, președintele secției din Torino a Facultății de Teologie din Nordul Italiei, fost președinte al Societății Teologice Italiene, și Stefano Parenti, teolog italian și profesor la Universitatea din Regensburg, vor propune doua reflecții pe marginea adunării liturgice și a adunării sinodale.

Marți, diferiți reprezentanții ai bisericilor greco-catolice din Europa vor prezenta practica euharistică în bisericile lor locale, apoi vor vizita orașul Gödöllő, unde se vor participa la slujba Vecerniei sărbătorii Nașterii Maicii Domnului.

Pe 8 septembrie, participanții la Întâlnirea ierarhilor greco-catolici europeni vor celebra Sfânta Liturghie în Catedrala Sfântul Ștefan. Cu aceasta ocazie se va organiza și o colectă pentru creștinii persecutați.

Din partea Bisericii Greco-Catolice din România participă PS Virgil Bercea, PS Mihai Frățilă, PS Vasile Bizău, PS Cristian Crișan, PS Ioan Călin Bot. În numele PS Claudiu Pop la întâlnire ia parte și pr. vicar general Marius Cerghizan.

AM

 

 

 

Articolul Euharistia și Sinodalitatea – Întâlnirea Episcopilor Catolici Orientali din Europa apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita