Fără categorie

Pelerinaj arhieparhial la Sanctuarul „Fecioara Săracilor” de la Cărbunari-Blaj

Sâmbătă, 4 septembrie 2021, la Sanctuarul Arhiepiscopal Major închinat Fecioarei Săracilor din Cărbunari-Blaj a avut loc pelerinajul arhieparhial cu tema „Fecioara Maria – Ocrotitoarea familiei”.

Istoria acestui Sanctuar este profund legată de apariția mariană din anul 1933, când la Banneux, în Belgia, o copilă de 12 ani, Mariette Beco, a avut privilegiul de a o vedea pe Sfânta Fecioară Maria, care i-a indicat prezența unui izvor tămăduitor, cerându-i să se construiască o capelă. În România, călugării asumpționiști, s-au îngrijit în anul 1938 de construirea unei capele identice cu cea de la Banneux, într-o poieniță din pădurea de la Cărbunari, iar la 5 iunie 1938, capela a fost sfințită de Mitropolitul Alexandru Nicolescu.

Pentru a o sărbători pe Maica Sfântă, Fecioara Săracilor, credincioși și preoți de pe teritoriul Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș s-au adunat la ora 08:00 în fața Catedralei Sfânta Treime din Blaj, de unde au pornit în procesiune spre Sanctuar. Ajunși la poalele pădurii Cărbunari, pelerinilor prezenți li s-a alăturat Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop Auxiliar. Pe cărările pădurii, cei prezenți s-au rugat Calea Sfintei Cruci.

La ora 10:30 a fost celebrată Sfânta Liturghie, oficiată cu binecuvântarea Preafericirii Sale Cardinal Lucian Mureșan de către Preasfințitul Cristian. Alături de Episcopul auxiliar, au fost prezenți numeroși preoți din Arhieparhie și câteva sute de credincioși. Celebrarea a fost transmisă în direct pe canalul de Youtube Radio Blaj Online Tv.

În cuvântul de învățătură, după ce a transmis binecuvântarea și comuniunea de rugăciune din partea Preafericitului Părinte Cardinal Lucian Mureșan, Episcopul Cristian a afirmat că se bucură să fie împreună cu credincioșii în acest Sanctuar atât îndrăgit și de Fericitul martir Ioan Suciu. Credincioșii au fost îndemnați să se bucure de acest pelerinaj, care a încununat o săptămână de întâlniri, meditații, dezbateri și rugăciuni pe tema familiei organizată de Biroul pastoral arhieparhial pentru pastorația familiilor.

La finalul omiliei Preasfințitul Cristian i-a îndemnat pe cei prezenți la Sanctuarul Maicii Sfinte să aibă un gând de convertire, și să îi ceară Fecioarei putere pentru a-L mărturisi cu entuziasm pe Fiul Ei Isus.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un cor condus de Părintele diacon Rareș Vestemean, din care au făcut parte călugărițele din Congregația Maicii Domnului, precum și alte persoane care s-au unit în cânt și rugăciune. Prezentă la pelerinaj, cunoscuta interpretă Veta Biriș a interpretat mai multe pricesne la momentul Împărtășaniei.

La finalul celebrării, Părintele Petru Dumitru, Rector al Sanctuarului Arhiepiscopal Major de la Cărbunari a citit rugăciunea de consfințire a familiilor la Fecioara Săracilor, invocând mijlocirea Maicii Sfinte peste toți pelerinii.

Preasfinția Sa Cristian a oferit, din partea Preafericirii Sale Cardinal Lucian, preoților care și-au încheiat mandatul de protopopi diplome de aleasă cinstire, ca semn al gratitudinii și al prețuirii Bisericii pentru îndeplinirea cu multă râvnă a funcției, împreună cu câte un potir folosit la Sfânta Liturghie celebrată de Sfântul Părinte Papa Francisc pe Câmpia Libertății de la Blaj, pe 2 iunie 2019. Acest moment a fost urmat de înmânarea decretelor de numire noilor protopopi ai Arhieparhiei.

Doamnei Veta Biriș, credincioasă a Parohiei greco-catolice de la Căpâlna de Jos, i s-a oferit totodată o diplomă de prețuire din partea Întâistătătorului Bisericii Greco-Catolice din România.

A urmat apoi o agapă frățească, urmată de ultima parte a programului de rugăciune: Paraclisul Maicii Domnului care s-a celebrat la ora 14:00.








Biroul Arhieparhial de Presă

 

 

Articolul Pelerinaj arhieparhial la Sanctuarul „Fecioara Săracilor” de la Cărbunari-Blaj apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita