Fără categorie

Vizită pastorală a Preasfinţitului Alexandru în parohia Sânandrei. Sfinţirea solemnă a noii biserici

În Duminica a X-a după Rusalii, la 29 august 2021, Preasfinţitul Alexandru Mesian, Episcop eparhial de Lugoj împreună cu Preasfinţitul Ioan Călin Bot, Episcop auxiliar de Lugoj au efectuat o vizită pastorală în parohia Sânandrei (Protopopiatul de Timișoara).

Motivele principale ale vizitei au fost: sfinţirea solemnă a noii biserici cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” în urma finalizării lucrărilor exterioare și interioare, a iconostasului şi a băncilor din biserică. Ultima vizită a Preasfinţitului Alexandru în această parohie a avut loc la 8 septembrie 2017, când s-a binecuvântat biserica şi s-a sfinţit masa altarului în care s-au depus moaştele sfântului Apolinarie, episcop martir.

La sosirea în parohie, cei doi episcopi, au fost întâmpinaţi în fața bisericii cu Sfânta Cruce şi Sfânta Evanghelie de către părintele George Rădulescu, parohul locului. Credincioşii i-au întâmpinat pe cei doi ierarhi, conform tradiţiei, cu pâine şi sare şi le-au oferit buchete cu flori.

Ceremonia religioasă a început la orele 10.00 cu oficiul sfinţirii apei, desfăşurat pe esplanada din faţa intrării în biserică, după care a urmat binecuvântarea bisericii, prin ungerea zidurilor exterioare şi interioare cu sfântul şi marele mir în formă de cruce, şi prin stropire cu apă sfinţită. De-asemenea s-a sfinţit şi iconostasul.

La Sfânta Liturghie Arhierească, alături de Preasfințiile Lor Alexandru și Ioan, au concelebrat: mons. Angelo-Narcis Pop, Vicarul general al Eparhiei de Lugoj, pr. Răzvan Oprișa, Vicar Foraneu și Protopop de Timișoara, pr. dr. Remus Dobra, paroh de Dumbrăvița, pr. Ieromonah Atanasie Muntoni, stareţul mănăstirii „Preasfânta Treime” Giroc, pr. Felician Kadar, paroh la Orţişoara, pr. Mihai Pavel, paroh la Covaci, pr. Ioan Rad, paroh la Coşarii, pr. Vasile Dragoș, paroh la Liebling, Pr. Ovidiu Telescu de la parohia Timișoara III şi Pr. George Rădulescu, paroh la Sânandrei,

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul parohiei din Sânandrei dirijat de d-na prof. Despina.

Cuvântul de învățătură, pe marginea Evangheliei Duminicii şi a sărbătorii „Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul”, a fost ţinut de Preasfinţitul Ioan Călin. Preasfinţia Sa a împărtășit credincioșilor câteva reflexii privind atitudinea şi cuvintele lui Isus în legătură cu spațiul sacru; cum s-a raportat Isus la locul de închinare, timpul Lui în legătură cu Sinagoga şi cu Templul. Pornind de la Troparul care se cântă în Postul Mare, „În Biserica Măririi tale stând, în cer ni se pare că stăm”, Preasfinţia Sa a subliniat faptul că Biserica e sălaşul în care Dumnezeu locuieşte pe pâmânt.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Alexandru a prezentat câteva momente importante din istoria construirii acestui nou lăcaș de cult. Preasfinţia Sa a menţionat că în localitatea Sânandrei nu a existat parohie greco-catolică înainte de anul 1948. De-a lungul vremii în localitate s-au stabilit familii de greco-catolici venite din Ardeal şi Maramureş, care au frecventat biserica romano-catolică, datorită faptului că Biserica Greco-Catolică din România era scoasă în afara legii. Parohia a fost înfiinţată în anul 1990 de către dl inginer Ioan Chişărău, actualmente preot paroh la biserica „Sfânta Maria regina Păcii şi a unităţii din Timişoara”. Prin bunăvoinţa Episcopiei Romano-Catolice de Timişoara, a ES Sebastian Kräuter şi ulterior a ES Martin Roos, Sfânta Liturghie s-a celebrat în biserica romano-catolică, timp de 27 de ani. Primul preot care a asigurat serviciile religioase pentru comunitatea română-unită din Sânandrei, a fost părintele Ştefan Jucuţ iar al doilea preot a fost Ioan Chişărău. Din anul 2005 paroh la Sânandrei este P.C. Pr. Ic. Stavr. George Rădulescu. Preasfinţitul Alexandru a subliniat faptul că de-a lungul vremii, din această parohie, au fost hirotoniţi trei preoţi: pr. Ioan Rad, pr. Daniel Sas şi pr. Alexandru Ploştinaru.

Cu această ocazie, PS Alexandru i-a oferit părintelui paroh George Rădulescu un potir aurit şi un ciboriu aurit pentru această biserică nou construită.

Un alt punct important pe care Preasfinţitul Alexandru l-a prezentat a fost despre statuia Sfintei Fecioare Maria din această parohie din care – în luna mai a acestui an – s-a scurs un lichid din ambii ochi. Urmare acestui fapt, pr. Prot. de Timişoara, Răzvan Oprişa a prelevat probe din acest lichid solidificat pentru analize de specialitate care au fost studiate la Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” al Academiei Române, Laboratorul RMN Iaşi. În urma raportului privind analiza probelor de laborator, s-a ajuns la următoarele rezultate-concluzii: „în urma analizei spectrale RMN, IR, a comparării solubilităţilor, şi a studiului de literatură putem concluziona cu un grad mare de încredere că probele prelevate din statuia Sânandrei sunt probe de ceară folosite de meşterul din Portugalia pentru fixarea ochilor şi care s-a topit parţial datorită temperaturii ridicate şi a faptului că statuia s-a aflat expusă direct în lumina soarelui. Concluzia noastră este că ceara folosită este ceară naturală de albine, posibil în amestec cu parafină, dar nu este ceară industrială din parafină pură”.

„Aducem mulțumiri bunului Dumnezeu si Preacuratei Fecioare Maria” a spus în încheiere Preasfinţitul Alexandru „pentru acest mare dar de a avea încă o biserică nou construită în Protopopiatul de Timișoara”. L-a felicitat pe părintele George Rădulescu, şi pe credincioşi pentru realizările făcute. A mulţumit autorităţilor locale, primăriei comunei Sânandrei pentru buna colaborare.

Părintele paroh George a mulţumit de-asemenea Preasfinţitului Alexandru şi Preasfinţitului Ioan pentru vizită. A mulţumit confraţilor preoţi care au participat la eveniment, oficialităților, precum şi credincioşilor prezenţi la acest deosebit eveniment, veniţi din parohiile învecinate.

A consemnat: Ipod. Raimondo-Mario Rupp

.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-1{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Vizită pastorală a Preasfinţitului Alexandru în parohia Sânandrei. Sfinţirea solemnă a noii biserici apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita