Fără categorie

Excelența sa George Bologan a captivat atenția publicului orădean, ancorând tema biblică a lui Cain și Abel la felul în care arată azi omul modern

Excelența Sa George Bologan, ambasadorul României în Republica Italiană a reușit să captiveze și să țină trează, mai bine de o oră, atenția unui public numeros, care a umplut Catedrala Sfântul Nicolae pentru a participa la conferința Unde este Abel, fratele tău? Sindromul Cain. Reflecții despre om și lume. Evenimentul a fost organizat de Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Oradea, sub patronajul Primăriei Municipiului Oradea.

Întregul eveniment a fost moderat de episcopul greco-catolic de Oradea, P.S. Virgil Bercea, la invitația specială a căruia Excelența Sa George Bologan, ambasadorul României în Republica Italiană, a conferențiat ieri seară la Oradea.

„Îmi doresc ca, după această conferință, să ne întrebăm nu doar: Unde este fratele meu?, ci mai ales: Cine este fratele meu? Și atunci niciunul dintre noi nu vom mai avea tendința de merge pe drumul lui Cain și nu vom mai suferi de sindromul lui Cain. Doar așa vom reuși să dăm chip credinței noastre”, a precizat preasfințitul Virgil Bercea.

În deschiderea evenimentului, primarul Florin Birta s-a adresat celor prezenți: „Mă bucur să pot cuprinde cu privirea orădeni din toate confesiunile și să petrecem câteva clipe rupându-ne de frământările cotidiene, privind și înspre latura spirituală. Îi mulțumesc preasfințitului Virgil Bercea pentru participarea activă la programele culturale care animă urbea noastră, pentru buna colaborare în favoarea oamenilor și promovarea Oradiei prin evenimente de înaltă ținută și prin activitatea domniei sale în afara granițelor țării. De asemenea, mulțumesc domnului ambasador George Bologan pentru disponibilitatea manifestată în mod constant când e vorba despre Oradea. Și în această seară ne-a adus împreună într-un loc simbolic pentru orașul nostru, să fim alături unii de alții și să cugetăm împreună. Un eveniment ca și cel de azi are rolul de a ne face mai conștienți de ceea ce suntem, de a ne ajuta să ne distanțăm de felul egoist și de a deveni mai solidari unii cu alții, dincolo de diferențele politice, ideologice sau confesionale. Oradea este printre puținele orașe europene, aș vrea să cred că unicul, care găzduiește patru episcopii tradiționale: ortodoxă, romano-catolică, greco-catolică și reformată, fapt care ne oferă o altă însemnătate particulară pentru istoria Europei și a creștinismului din România. Mulțumesc tuturor celor prezenți și celor care fac cinste numelui orașului nostru și Bihorului”.

„Întreaga noastră cultură  este rezultatul întâlnirii cu celălalt”

Excelența Sa George Bologan și-a început conferința vorbind despre importanța  modelelor care ne însuflețesc,: „Este esenţial să avem modele, modele care să ne ajute să nu facem umbră pământului. Sunt onorat să fiu Ambasadorul României, dar funcțiile sunt vremelnice. Ceea ce este cu adevărat important este ceea ce lăsăm în urma noastră, să nu trecem prin această viață fără a fi de folos măcar o dată cuiva. Din păcate, societatea noastră duce lipsa exercițiului modelării sufletești, a exercițiului antrenării minții. Azi, tinerii își lucrează mai mult mușchii în sălile de sport. Istoria omului începe cu un episod de violență împotriva vieții, cu un fratricid, cu o crimă. Așa începe de fapt  istoria invidiei. Ceea ce este foarte important este să înțelegem acest sindrom a lui Cain, să cugetăm la el, aruncând mereu o privire asupra vieții noastre lăuntrice”.

George Bologan a punctat pe parcursul întregului său discurs personalitatea smerită a  lui Abel, în antiteză cu personalitatea măcinată de invidie a fratelui său Cain, care consideră că totul i se cuvine. Acesta ancorează în permanență tema biblică la felul în care arată azi societatea și omul modern.

El precizează apoi că ceea ce îl aseamănă pe om cu Dumnezeu, ceea ce îl leagă pe om de Creator  este chiar  libertatea, mai exact libertatea de a alege între bine și rău, liberul arbitru.

Venind cu argumente și multe exemple din cotidian, ambasadorul a arătat cum neasumarea  responsabilității de către Cain pentru uciderea fratelui său Abel  este de fapt neasumarea responsabilității omului modern pentru aproapele său: „După uciderea lui Abel, Dumnezeu îl întreabă pe Cain: Unde, este fratele tău Abel? La care acesta răspunde: Nu știu. Sunt eu păzitorul fratelui meu? Iată o întrebare pe care trebuie să ne-o adresăm în permanență: Sunt eu responsabil de fratele meu? Dacă sunt un instalator și lucrarea mea pentru clientul meu nu e una de calitate, sunt eu responsabil? Dacă fac drumuri, iar asfaltul pe care îl pun nu e unul de calitate, sunt eu responsabil? Dacă sunt medic și fac un lucru de mântuială, sunt eu responsabil? Dacă în plină noapte, Poliția bate la ușa vecinului meu, mă interesează? Dacă nu mă interesează toate acestea, libertatea primită de la Creator se autodizolvă, iar indiferența se poate transforma în totalitarism, pentru că exist doar eu, fratele meu mă încurcă, el nu face parte din calculele mele”.

După ce descrie atât de plastic și de sugestiv sentimentul invidiei, pe care îl numește „viermele prezent în mulți dintre noi, care mănâncă ceea ce e bun în noi, care te împiedică să te bucuri de bucuria aproapelui, care te face să cauți în aproapele tău defecte în loc de virtuți, cauză a nefericirii noastre, act de autootrăvire”,  George Bologan vine apoi și cu un antidot pentru starea noastră coruptă: „Pentru a depăși sindromul lui Cain avem nevoie de inteligență și valori sănătoase, iar când simțim tentația invidiei să apelăm la această  idee: celălalt este ceea ce eu nu sunt, iar celălalt nu poate fi ceea ce eu sunt. Pentru că în empatie, eul nu este anulat. Să nu uităm că urmașii lui Cain vor să dispară orice urmă de conștiință din lume, iar aici intervine rolul bisericii și al preoților care în scaunul spovedaniei trebuie să dovedească că sunt pregătiți multidisciplinar. Oamenii trebuie să știe că sunt doriți de biserică!”.

Mulțumind publicului numeros pentru prezența la eveniment, George Bologan și-a încheiat discursul cu descrierea celei mai frumoase experiențe a omului, întâlnirea cu celălalt: „Adevărata întâlnire nu poate avea loc într-un mediu virtual. Doar întâlnirea față în față ne poate face la modul autentic, să descoperim împreună ceea ce ne unește. Vă mulțumesc tuturor pentru prezența fizică în această frumoasă catedrală. Întâlnirea cu celălalt este filozofia binelui. Să pătrundem așadar orizontul celui pe care îl întâlnim și împreună să deschidem noi orizonturi. Întâlnirea cu aproapele nostru este esențială: eu sunt pentru că tu îmi dai valoare, eu nu exist fără tine. Mai mult de atât, fiecare om are despre el o părere parţială, celălalt este cel care vine și îi completează imaginea. În plus, întreaga noastră cultură  este rezultatul întâlnirii cu celălalt”. (Sursa: oradea.ro)

La eveniment, pe lângă Preasfințitul Virgil Bercea și Domnul Primar Florin Birta, au fost prezenți și alte personalități ale orașului și județului nostru: Domnul Gheorghe Carp, senator în Parlamentul României, Domnul Ilie Bolojan, președintele Cosiliului Județean Bihor, Domnul Laurențiu Chiană, manager al Spitalului Municipal Oradea, precum și reprezentanți ai diverselor culte din Oradea. Le mulțumim și pe această cale.


Sursa: egco.ro

.fusion-body .fusion-builder-column-3{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-3 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-3{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-3 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-3{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-3 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-4{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Excelența sa George Bologan a captivat atenția publicului orădean, ancorând tema biblică a lui Cain și Abel la felul în care arată azi omul modern apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita