Fără categorie

Pelerinaj la Sanctuarul marian de la Scăiuş

La sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a avut loc pelerinajul de vară la Sanctuarul Eparhial „Maica Domnului, Apărătoarea Noastră” de la Scăiuș.

La sosire, Preasfinția Sa Alexandru Mesian Episcop eparhial de Lugoj și Preasfinția Sa Ioan Călin Bot Episcop auxiliar de Lugoj, au fost întâmpinați cu Sfânta Cruce şi Sfânta Evanghelie de către rvs. pr. ic. stavr. Iulian Hasciar, parohul locului. Credincioşii au oferit buchete de flori celor doi ierarhi.

Întregul program religios s-a desfăşurat pe esplanada din faţa bisericii. La orele 10.00 a început rugăciunea Sfântul Rozar. Icoana Maicii Domnului care a lăcrimat, a fost adusă din biserică şi a fost expusă afară pe platoul din faţa bisericii, înaintea credincioşilor spre venerare.

Programul a continuat cu celebrarea Sfintei Liturghii arhiereşti. Alături de Preasfințiile lor Alexandru Mesian și Ioan Călin Bot, au concelebrat: mons. Angelo-Narcis Pop, Vicarul general al Eparhiei de Lugoj, rvs. pr. Silviu Bindea, protopop de Orăștie, rvs. pr. Alin Glosik, paroh la Visag, rvs. Andrei Grad, paroh la Secășeni și rvs. pr. Iulian Hașciar, parohul locului.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Reînvierea” al catedralei din Lugoj, dirijat de d-na Prof. Olimpia Drăgan.

Cuvântul de învăţătură despre semnificaţia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, a fost ţinut de Preasfinţitul Ioan.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Alexandru a prezentat pelerinilor câteva motive pentru care Maica Domnului este cinstită în acest loc de pelerinaj de la Scăiuş. A făcut un rezumat al istoriei acestei parohii şi a amintit despre lăcrimarea Icoanei la 30 septembrie şi 15 octombrie 1934. „Pentru noi, – a spus Preasfinţitul Alexandru, – este un dar al lui Dumnezeu, un semn al providenței, lăcrimarea acestei icoane”. Preasfinţia Sa a scos în evidenţă că aceste lacrimi au fost un semn de tristeţe care avea să prevestească faptul că vor urma vremuri grele, de suferinţă pentru omenire: Cel de-al Doilea Război Mondial, apoi instaurarea unui regim ateo-comunist în România, desfiinţarea Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, întemniţarea întregului episcopat român unit, a sute de preoţi şi credincioşi.

„Noi, mulțumim bunului Dumnezeu”, a spus Preasfinția Sa, „şi avem încrederea în Dumnezeu! Îi avem pe cei şapte Fericiţi Episcopi martiri greco-catolici care până la moarte, l-au mărturisit pe Cristos şi Biserica Sa”.

Preasfinţitul Alexandru a mulţumit preoţilor şi pelerinilor prezenţi. A mulţumit gazdei, Părintelui paroh Iulian Hasciar şi credincioşilor locali, care au pregătit şi de data aceasta cu multă dăruire buna desfăşurare a pelerinajului.

Părintele paroh Iulian a mulţumit Preasfinţitului Alexandru şi Preasfinţitului Ioan pentru vizită. A mulţumit, corului, confraţilor preoţi care au participat la eveniment, credincioşilor din parohie şi pelerinilor veniţi din: Zalău, Lugoj, Orăștie, Arad, Timișoara, Reșița, Doman, Secășeni, Fârliug, etc. În ciuda caniculei, putem spune că a fost o participare numeroasă.

După Sfânta Liturghie s-a rostit, în faţa icoanei care a lăcrimat, rugăciunea de Consfinţire la Inima Neprihănită a Preacuratei Fecioare Maria şi s-au cântat cântece mariane.

Programul liturgic s-a încheiat cu miruirea credincioşilor şi distribuirea anafurei.

A consemnat: Ipod. Raimondo-Mario Rupp

.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-1{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Pelerinaj la Sanctuarul marian de la Scăiuş apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita