Fără categorie

Întâlnirea de vară a clerului din Eparhia de Lugoj – 2021

La Centrul Pastoral Eparhial „Sfântul Vasile cel Mare” din Lugoj a avut loc în dimineaţa zilei de 19 iulie, 2021, reuniunea de vară a clerului din Eparhia de Lugoj. La întâlnire au fost prezenţi aproape toţi preoţii eparhiei, cei absenți lipsind din motive temeinice.

Întâlnirea a început în capela Centrului Pastoral „Sfântul Vasile cel Mare” cu rânduiala Binecuvântării Euharistice. În cuvântul de salut, Preasfințitul Alexandru, Episcop de Lugoj, a adresat preoţilor câteva gânduri despre slujirea preoţească. „Preotul” a spus Preasfinţia Sa, „este un mediator între Dumnezeu şi oameni. Suntem datori ca preoţi să slujim zilnic Sfânta Liturghie. Suntem chemaţi de a vesti Evanghelia Domnului nostru Isus Cristos atât prin cuvinte cât şi prin viața şi comportarea noastră. Preotul este slujitorul lui Dumnezeu”.

După o scurtă pauză de cafea, Reuniunea a continuat în Aula Magna a Centrului Pastoral.

La punctul 1 de pe ordinea de zi a reuniunii, Preasfinţitul Alexandru a făcut o prezentare a principalelor evenimente şi activităţi din viaţa Eparhiei de Lugoj care au avut loc de la ultima reuniune a clerului şi – mai ales – în această perioadă dificilă creată de contextul pandemiei de COVID -19.

În continuare, un alt punct important prezentat de Preasfinţia Sa, Episcop Alexandru a fost legat de statuia Sfintei Fecioare Maria din parohia Sânandrei, județul Timiș. S-au primit instrucţiuni de la Congregaţia pentru Cauza Sfinţilor din Roma, care îndeamnă la precauţie de a nu se confunda un fenomen natural cu un act supranatural. Preasfinţitul Alexandru i-a îndemnat pe preoţi să fie rezervaţi în opinii, pentru a se evita confuzia între exprimarea unei păreri personale cu însăşi poziţia Bisericii. Preasfinţia Sa a afirmat că nu este împotriva planurilor Providenţei. „Acceptăm şi ne bucurăm când Dumnezeu are un plan să ne transmită” a spus PS Alexandru, „dar trebuie să fim cu foarte multă prudenţă”. Este binecunoscut faptul că în astfel de cazuri Biserica cercetează amănunţit şi cu seriozitate aceste fenomene.

O altă temă dezbătută pe ordinea de zi a fost: problema posturilor clericale pentru preoţi. Preasfinţia Sa i-a îndemnat pe preoţi se se roage pentru binefăcătorii noştri.

Preasfinţitul Alexandru a amintit că în decursul acestui an s-au făcut vizite pastorale; în mod particular Preasfinţia Sa Ioan, Episcop auxiliar de Lugoj a efectuat multe vizite în parohii pentru a cunoaşte mai bine Eparhia de Lugoj, pentru a încuraja şi a întări viaţa spirituală a comunităţilor pe care le-a vizitat. Preasfinţitul Alexandru a menţionat că pentru moment în Eparhia de Lugoj mai este nevoie de preoţi, îndemnându-i pe cei de faţă la rugăciune pentru vocaţii la preoţie şi pentru salarizarea lor.

În continuare, PS Alexandru a anunţat că se preconizează, în viitorul apropiat, să se reia pelerinajele eparhiale la Sanctuarul marian de la Scăiuş, în 15 august şi la Câmpul lui Neag în 22 august.

În cele ce au urmat, Preasfinţitul Alexandru l-a rugat pe Preasfinţitul Ioan să adreseze câteva cuvinte.

Preasfinţia Sa Ioan a mulţumit bunului Dumnezeu pentru primul an în noua sa misiune ca Episcop, apoi a mulţumit pentru faptul că „dintre toţi pe care Mi-ai dat, n-a pierit niciunul” (cf. Io. 7,12), adică Dumnezeu l-a ocrotit pe Preasfinţitul Alexandu şi i-a ocrotit pe toţi preoţii din Eparhia de Lugoj în această perioadă dificilă de pandemie COVID-19.

În continuare Preasfinţitul Ioan le-a vorbit preoţilor despre a XVI-a Adunare Generală Ordinară Sinodului Episcopilor, care va începe în octombrie la Vatican şi are ca temă: „Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare şi misiune”.

Preasfinţia Sa consideră că această temă a fost aleasă pentru ca să fie valorificate toate resursele umane, toate experienţele, toată inteligenţa şi toate capacităţile pe care Biserica Catolică le are. Un alt aspect al temei pe care Preasfinţia Sa l-a subliniat este ca nimeni să nu trăiască izolat.

În continuarea întâlnirii, Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar General a prezentat câteva chestiuni de ordin administrativ.

La sfârşitul reuniunii, după realizarea fotografiei de grup, Preasfințitul Alexandru împreună cu Preasfințitul Ioan au adresat celor prezenţi, familiilor acestora şi credincioşilor din parohiile Eparhiei de Lugoj binecuvântările arhiereşti.

A consemnat: ipod. Raimondo-Mario Rupp

.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-2{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Întâlnirea de vară a clerului din Eparhia de Lugoj – 2021 apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita