Fără categorie

Vizită pastorală în parohia Țaga, protopopiatul Gherla

Urmând șirul vizitelor pastorale pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla, Episcopul eparhial, Preasfinția Sa Claudiu a celebrat Sf. Liturghie din Duminica a 3-a după Rusalii, la 11 iulie 2021, în parohia Țaga din protopopiatul Gherla, parohie păstorită de pr. Edmund Dujardi. Și colinele de aici, ca cele din apropiere – ale Niculii, poartă urmele pașilor Arhiereului Iuliu Hossu. Sunt consemnate două vizite pastorale ale Ierarhului: la 18 mai 1925 și la 26 august 1939. Acum, după 82 de ani de la trecerea Episcopului Iuliu Hossu, Preasfinția Sa Claudiu a intrat în casa ce adăpostește micuța capelă greco-catolică, purtând moaștele Fericitului Arhiereu în semn de binecuvântare revărsată din nou peste Țaga.

Episcopul de Cluj-Gherla a fost primit cu bucurie de pr. Alexandru Hruban, protopop de Gherla, și preoții din acest protopopiat, veniți la Țaga să își întâmpine Ierarhul, de surorile Ordinului Sfântului Vasile cel Mare din comunitatea “Buna Vestire” din Gherla, de tineri Cercetași ai Munților, de credincioșii din Țaga, împreună cu primarul localității Romulus Mîrza și de credincioși din Gherla și împrejurimi. În localitatea situată în vecinătatea orașului Gherla, adevărat parc natural de coline împădurite, având la bază lacuri piscicole, a existat o parohie greco-catolică veche, întemeiată la 1700. În 1947, conform Șematismului, credincioșii greco-catolici erau în număr de 571 (aproape întreaga populație a localității) și aveau o biserică de zid, edificată în 1903. După 1990, biserica nu a fost restituită, fiind împrejmuită de ziduri și apoi demolată. În locul vechii biserici greco-catolice se află acum o biserică nouă, aparținând confesiunii ortodoxe.

Comunitatea greco-catolică, mică dar însuflețită de pr. Edmund, și-a continuat programul liturgic în capela situată într-o casă țărănească, cu grijă renovată și frumos amenajată pentru a fi locaș Domnului. În această primitoare capelă, la masa Sf. Altar, alături de Ierarh au concelebrat la Sfânta Liturghie, Mons. Marius Cerghizan, Vicar general, preoții din protopopiatul Gherlei, precum și pr. Alin Cîndea din Beclean. Capela a fost neîncăpătoare, așa încât o parte dintre participanți au stat afară, în “biserica mare” a Domnului, fiind asigurate condiții să se poată asculta și din curte Liturghia.

“Astăzi frumoasa bisericuță din Țaga a devenit Catedrală”, a spus Preasfinția Sa în cuvântul de învățătură, “prin prezența Episcopului, a preoților, diaconilor, a cântărilor și vocilor minunate și toate acestea pentru a ne aduce aminte un lucru esențial: că nu contează dacă suntem într-o Catedrală din Cluj, sau din București, nu contează cât este de spațioasă, ci contează dacă Mântuitorul Cristos este prezent și dacă există măcar un suflet dispus să îl primească, să îl deschidă. Aceasta este de fapt rațiunea frumuseții Sfintei Liturghii: ca să ne aducă aminte că suntem în fața Mântuitorului.”

Preasfinția Sa a vorbit despre importanța bisericii, care nu constă în mărime sau în locul unde aceasta se află, ci în care “esențial este că suntem deschiși în fața Mântuitorului care bate la ușa sufletului nostru”. A mărturisit și un motiv al acestei vizite pastorale, cel de a mulțumi comunității de credincioși din Țaga pentru că au acceptat ca preotul lor să fie chemat la o altă misiune, într-o biserică din Cluj-Napoca. A spus: “Mulțumesc lui Dumnezeu că avem preoți care înțeleg generozitatea, disponibilitatea, care trăiesc libertatea interioară și sunt dispuși să facă voia lui Dumnezeu prin chemarea Bisericii, dincolo de voia lor. Acesta este un lucru esențial în Biserică și în viața de credință.” Preasfinția Sa a îndemnat și de astă dată la încredințare grijii lui Dumnezeu. A amintit: “Avem, aici, astăzi, pe Sf. Altar, relicvele, moaștele Fericitului Ierarh Iuliu Hossu”, fapt care ne amintește că viața este fericire, bucurie, dar este și suferință, însă “Dumnezeu este alături de noi mai ales atunci când viața noastră poartă semnul crucii, al suferinței”.

A arătat că este nevoie de o perspectivă mai amplă asupra vieții, după cum relevă evanghelia duminicii – (Mt 6, 22-33), “care ne invită să nu ne preocupăm, să nu ne îngrijorăm. Pentru că, ce înseamnă să nu te preocupi de ziua de mâine? Înseamnă să o încredințezi lui Dumnezeu!” Același fragment evanghelic vorbește despre faptul că “nu putem sluji la doi domni: lui Dumnezeu și lui mamona. Ce este de fapt mamona, ce este acest Dumnezeu? Este toată rețeaua noastră de lucruri, de fapte, de acțiuni, care ne fac să ne simțim în siguranță în afara lui Dumnezeu.” Iar mesajul acestei evanghelii este ca “dincolo de gândurile noastre, de faptele noastre, credința să o avem în Dumnezeu, nu în lucruri”. Pentru că, “vedem cât de limitată este acțiunea noastră”. Iar “preocupările noastre excesive pentru ceea ce dorim să facem, pentru viitor și, la fel, cele pentru trecut, ne fac să pierdem momentul prezent în care Dumnezeu ne vorbește”.

“Dumnezeu, care este un Tată, nu un Stăpân, ne primește pe fiecare dintre noi așa cum suntem. Și, de aceea, iubiți credincioși, suntem chemați să căutăm mai întâi Împărăția Cerurilor. […] Hrana noastră este Trupul și Sângele Domnului. Cu toții avem o haină cerească, am primit-o în momentul Botezului nostru. Dumnezeu ne dăruiește o haină și o hrană cerească. De ce să ne pierdem vremea căutându-le pe cele lumești, atunci când oricum Dumnezeu are grijă de noi? umnezeu ne poate spune fiecăruia dintre noi: astăzi, după această Sfântă Liturghie, sau peste 10 ani, sau peste 50 de ani, «vino la Mine!» Și ar fi păcat să ne găsim înlănțuiți de această lume, de lucruri pieritoare și să nu ne putem desprinde.”

Preasfinția Sa a îndemnat ca, în fiecare clipă, să fie făcută alegerea de a spune «Da!» lui Cristos, și «Nu!» acestei lumi. “La fel, cu hrana pe care o primim: această hrană, Trupul și Sângele Domnului este dătătoare de viață veșnică; cealaltă, întreține viața noastră trupească. Avem nevoie și de cealaltă, dar să nu o transformăm într-un idol, uitând că este un dar al lui Dumnezeu. Când ne îndreptăm înspre idoli, devenim asemenea unui idol, când ne îndreptăm spre Dumnezeu ne luminăm, ne sfințim și devenim asemenea lui Dumnezeu. Suntem chemați să devenim sfinți cu toții.” De aceea, “să mergem pe urmele lui Cristos cu credința că în El avem un frate, un prieten care este lângă noi în fiecare clipă, acum, aici”, a chemat Ierarhul, indicând ca referința fiecăruia, pe calea vieții, să fie Isus Cristos Mântuitorul lumii, iar pentru a putea face aceasta, a îndemnat să fie cerut ajutorul Maicii Sfinte.

La încheierea celebrării liturgice, păstorul comunității din Țaga, pr. Edmund a mulțumit tuturor celor care s-au implicat pentru buna desfășurare a evenimentului, a mulțumit celor de față, o comunitate mică, dar, a spus: “Dimensiunea unei biserici nu depinde de numărul credincioșilor. Biserica nu este mare pentru că suntem mulți, ci biserica este mare pentru că este Cristos care se realizează, sau dorește să își realizeze Chipul în fiecare dintre credincioși”.

Părintele a exprimat bucuria sa și a credincioșilor din Țaga pentru prezența Preasfinției Sale în mijlocul lor, oferind Ierarhului o amintire simbolică: “o monedă bombată, veche de 1000 de ani, care a circulat și prin Ardeal, imprimată pe o singură față, ce poartă Chipul Pruncului Cristos purtat pe brațe de Fecioara Maria” – semn a realizării Chipului lui Cristos și în mica comunitate de la Țaga. Moneda era fixată într-o ramă realizată de sculptorul iconostasului bisericii din Gherla. Preasfinția Sa a mulțumit cu bucurie pentru “momentul acesta profund, înălțător, ca și atunci când se întâlnesc frații împreună”. Sărbătoarea s-a încheiat în curte, la o agapă fraternă oferită generos de gazdele evenimentului, în atmosferă de bucurie și comuniune.

.fusion-gallery-1 .fusion-gallery-image {border:0px solid #f6f6f6;-webkit-border-radius:3px;-moz-border-radius:3px;border-radius:3px;}

.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-button.button-1 {border-radius:2px;}Galerie de imagini

.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:50% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 3.84%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 3.84%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-button.button-2 {border-radius:2px;}Video

.fusion-body .fusion-builder-column-2{width:50% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-2 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 3.84%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 3.84%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-2{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-2 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-2{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-2 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-builder-column-3{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-3 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-3{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-3 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-3{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-3 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-1{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Vizită pastorală în parohia Țaga, protopopiatul Gherla apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita