Fără categorie

Mitropolitul Alexandru Todea, treizeci de ani de la ridicarea la demnitatea de cardinal

Mesajul a fost citit de Preasfinția Sa Cristian, Episcopul Auxiliar al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș, la sfârșitul Sfintei Liturghii Arhierești din Catedrala Blajului din Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, 29 iunie 2021, transmisă în direct de TVR3 și online de Radio Blaj TV.

„Aduceţi-vă aminte de mai-marii voştri care v-au vestit Cuvântul lui Dumnezeu; uitaţi-vă cu băgare de seamă la sfârşitul felului lor de vieţuire şi urmaţi-le credinţa!” Așa sună unul din îndemnurile Sfântului Apostol Pavel pe care îl găsim în Epistola către Evrei, capitolul 17, versetul 3. Acest îndemn nu ar trebui să ne lase indiferenți. Și nu ar trebui să ne lase indiferenți, în primul rând pentru că am avut mari și vrednici înaintași. Peste memoria celor care ne-au precedat, indiferent în ce domeniu, nu ar trebui nicicum să se aștearnă uitarea, deși constatăm cu întristare adesea că nume, glorioase cândva, sunt astăzi aproape necunoscute celor de azi. O astfel de „amnezie” nu poate fi decât păguboasă pentru însuși spiritul și ființa noastră națională, dar și pentru spiritul și ființa noastră de fii ai Bisericii Greco-Catolice, atunci când vorbim despre înaintașii noștri, slujitori și vrednici jertfitori pentru credință. Parafrazând un celebru citat al marelui istoric Nicolae Iorga, aș spune că o Biserică – și când spun Biserică, mă gândesc la noi toți –care nu îşi cunoaşte istoria este ca un copil care nu îşi cunoaşte părinţii!

Iată de ce, astăzi, cu respectul și recunoștința care se cuvin, o să încerc să vă aduc în memoria afectivă numele și personalitatea unui vrednic înaintaș, brav român și fidel slujitor al Bisericii, Cardinalul Alexandru Todea. De ce o fac acum? Pentru că în aceste zile, mai exact în 28 iunie, se vor împlini treizeci de ani de când vrednicul de pomenire Arhiepiscop și Mitropolit Alexandru a fost creat Cardinal de către Papa Ioan Paul II.

Această demnitate, Alexandru Todea nu și-a revendicat-o exclusiv sieși, ci a considerat-o mai degrabă ca pe o recunoaștere și prețuire pe care Sfântul Scaun și Suveranul Pontif le-au adus Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, pentru tot ceea ce a realizat în cele două veacuri și jumătate de existență – până la suprimarea ei abuzivă – și, poate, mai ales, pentru spiritul de jertfă de care mulți credincioși ai Bisericii noastre, în frunte cu Episcopii noștri martiri, au dat dovadă în cei aproape cincizeci de ani de cruntă persecuție.

Despre vrednicia, dârzenia și curajul Cardinalului Alexandru Todea în apărarea credinței și a Bisericii noastre s-a vorbit și s-a scris mult. Faptele și demersurile lui pentru libertatea Bisericii Greco-Catolice din timpul regimului comunist sunt cunoscute de asemenea. Important este – așa cum spuneam mai devreme – ca toate aceste lucruri să nu se uite.

Cardinalul Alexandru Todea – Reîntemeietorul, cum a fost numit – își doarme somnul de veci în Catedrala-mamă a Bisericii noastre, alături de un alt ilustru înaintaș, Episcopul Ioan Inochentie Micu Clain, Întemeietorul. Chiar dacă acești doi mari bărbați ai neamului și vrednici vlădici nu mai sunt azi printre noi, spiritul vredniciei lor este viu. Și pilduitor.

Închei aceste câteva gânduri despre Cardinalul Alexandru Todea, reproducând un fragment din cuvântul rostit de Preafericirea Sa Cardinal Lucian în urmă cu aproape douăzeci de ani aici, în Catedrala noastră Mitropolitană: „Să-l sărbătorim pe Cardinalul Alexandru Todea bucurându-ne și mulțumind Preasfintei Treimi că ni l-a dat. Să gustăm toți din ospățul credinței sale statornice; să ne împărtășim toți din bogăția bunătății lui; să iertăm toate pentru înviere. (…) S-a luptat lupta cea bună, a săvârșit călătoria, a păzit credința. Domnul, El, Dreptul Judecător, i-a pregătit cununa dreptății, pentru că a iubit arătarea lui.

Odihnește-te în pace, în Catedrala Blajului, alături de Episcopul întemeietor Inocențiu Micu. Străjuiți de voi, nu ne vom teme. Cu noi este Dumnezeu!”

.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-2{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Mitropolitul Alexandru Todea, treizeci de ani de la ridicarea la demnitatea de cardinal apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita