Fără categorie

Adunarea Generală a Preoților Eparhiei de Cluj-Gherla

Adunarea Generală a Preoților Eparhiei de Cluj-Gherla, cea dintâi prezidată de Preasfințitul Claudiu

Joi, 17 iunie 2021, în capela “Sf. Iosif” din Piața Cipariu, Cluj-Napoca, s-a desfășurat prima Adunare Generală a Preoților Eparhiei de Cluj-Gherla după luarea în posesie canonică, de către Preasfinția Sa Claudiu, a acestei Eparhii. Totodată, această zi a fost o binecuvântată ocazie ca preoții să se revadă după “postul” îndelungat și timpul de încercare datorat pandemiei, să își reînnoiască iubirea, credința și speranța cu privirea îndreptată spre viitor.

Au participat la acest moment de comuniune, peste 150 de preoți ai Eparhiei de Cluj-Gherla și din ordine călugărești ce activează pe teritoriul Eparhiei.

În deschiderea întâlnirii, preoții, împreună cu Păstorul lor au celebrat Ora a 6-a canonică. În continuare, Preasfinția Sa Claudiu a încredințat, prin rugăciune, Eparhia de Cluj-Gherla, ocrotirii Sfântului Iosif, Patronul acestei Eparhii, în mod particular în acest an consacrat Sfântului Iosif. A spus: “Dreptule Iosif, ție iți încredințez Episcopia de Cluj-Gherla, cu toți preoții, persoanele consacrate și credincioșii ei, la tine alergăm cu rugăciuni si curaj să ne primești sub ocrotirea ta; căci știm că binefacerile luate de toți cei ce au avut evlavie și au alergat la ajutorul tău au fost de folos nu numai pentru trebuințele spirituale, ci și pentru cele trupești. Ajută-ne mai ales să ne rugăm și să gândim bine.”

De asemenea, s-a îndreptat cu încredere spre grija și iubirea maternă a Preasfintei Fecioare Maria: “Te aleg astăzi, o Marie, de față cu întreaga Curte cerească, spre a ne fi Maică și Împărăteasă. Îți consacru și îți încredințez din toata inima întreaga Episcopie de Cluj-Gherla, trupurile și sufletele preoților, persoanelor consacrate, credincioșilor, precum si toate bunurile noastre spirituale si materiale, și însăși valoarea faptelor noastre bune săvârșite în trecut, în prezent și în viitor, rugându-te să dispui în mod deplin de noi și de tot ceea ce ne aparține, fără excepție, după voia Ta, spre mai mare mărirea lui Dumnezeu, în această viață și pentru veșnicie. Amin.”

O invocație specială a fost făcută către Arhanghelul Mihail: “Sfinte și mare Arhanghele al lui Dumnezeu, Mihaile, cel dintâi între îngeri care stai dinaintea Treimii celei negrăite, sprijinul și păzitorul neamului omenesc, care ai zdrobit în Ceruri cu oștile tale capul prea-trufașului diavol și rușinezi pururea pe pământ răutatea și viclenia lui, ție îți încredințez Episcopia de Cluj-Gherla, cu toți preoții, persoanele consacrate și credincioșii ei, la tine alergăm cu credință și ne rugăm ție cu dragoste: fii pavăza nestricată și coif tare Sfintei Biserici și neamului nostru creștinesc, păzindu-ne cu spada ta purtătoare de fulgere de toți vrăjmașii văzuți și ne­văzuți. Nu ne lăsa pe noi, o, Arhanghele al lui Dumnezeu, fără ajutorul și ocrotirea ta, pe cei ce lăudam astăzi sfântul tău nume.”

În cuvântul de salut, Ierarhul de Cluj-Gherla și-a exprimat bucuria pentru această primă ocazie de a se întâlni cu preoții de pe întreg teritoriul Eparhiei. Preasfinția Sa Claudiu a asigurat toți preoții că împreună vor forma o familie, în slujba Domnului Isus Hristos și a Bisericii. S-a trecut apoi la votarea, de către preoți, a noului Consiliu Preoțesc.

Întâlnirea s-a încheiat prin celebrarea, de către Episcopul eparhial, a unui Parastas de pomenire în memoria Preasfinției Sale Florentin Crihălmeanu și a Înalt Preasfinției Sale George Guțiu, Păstorii Eparhiei de Cluj-Gherla de la ieșirea la lumină a Bisericii Române Unite și până la începutul acestui an, 2021. De sus, din Înalt, s-a coborât asupra tuturor binecuvântarea Mântuitorului Isus Cristos, Marele Preot, în numele căruia s-a împlinit această adunare, Bunul Păstor, prezent în fiecare zi în mijlocul turmei Sale spre a o conduce la mântuire.

.fusion-gallery-1 .fusion-gallery-image {border:0px solid #f6f6f6;-webkit-border-radius:3px;-moz-border-radius:3px;border-radius:3px;}

.fusion-button.button-1 {border-radius:2px;}Galerie de imagini

.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-1{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Adunarea Generală a Preoților Eparhiei de Cluj-Gherla apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita