Fără categorie

Mesajul Prefectului Congregației pentru Bisericile Orientale la aniversarea Cardinalului Lucian

Preafericirea Voastră,

Cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani, împreună cu Arhiepiscopul Secretar, cu Subsecretarul și cu toți Oficialii Congregației pentru Bisericile Orientale, Vă transmit cele mai sincere urări, însoțite de comuniunea în rugăciune pentru Preafericirea Voastră și pentru Biserica Greco-Catolică Română, pe care o conduceți din anul 1994 mai întâi ca Mitropolit și apoi din anul 2005 ca Arhiepiscop Major.

Expresia Psalmului: „Învaţă-ne să socotim bine zilele noastre, ca să ne îndreptăm inimile spre înţelepciune” se potrivește bine pentru sărbătoarea de astăzi, în care amintirea timpului trecut suscită în noi recunoștința pentru toate harurile primite de la Domnul și pentru fidelitatea Sa de neclintit în misiunea noastră, în ciuda a tot și a toate. Știm bine cât de mulți au fost cei care de-a lungul anilor au încercat să îngreuneze calea Preafericirii Voastre în timpul formării și apoi în cadrul slujirii în clandestinitate: niciun glas n-a putut să acopere glasul lui Cristos care V-a chemat să-L urmați. Gândindu-mă la evenimentele cu care V-ați confruntat, îmi amintesc cuvintele scrise de Sfântul Ioan Paul al II-lea în cartea „Memorie și identitate”, o reflecție asupra istoriei și asupra sistemelor nedrepte din secolul al XX-lea în Europa, care păreau să întunece omenirea: în fața misterului răului și al nedreptății, Dumnezeu a stabilit limita milostivirii Sale divine.

Și în România s-au prăbușit cei care voiau să încătușeze credința, să reducă la tăcere vestirea, să stingă focul arzător al Evangheliei: Cuvântul lui Dumnezeu nu este însă înlănțuit, și îi eliberează pe cei care îl ascultă și îl pun în practică. Așa a fost și pentru Preafericirea Voastră, care l-ați păstrat în inimă chiar și atunci când ați fost constrâns la diferite munci și aț fost împiedicat să Vă continuați studiile teologice.

Precum spune apostolul: „Dumnezeu Şi-a ales pe cele nebune ale lumii, ca să ruşineze pe cei înţelepţi; Dumnezeu Şi-a ales pe cele slabe ale lumii, ca să le ruşineze pe cele tari; Dumnezeu Şi-a ales pe cele de neam jos ale lumii, pe cele nebăgate în seamă, pe cele ce nu sunt, ca să nimicească pe cele ce sunt, ca niciun trup să nu se laude înaintea lui Dumnezeu. Din El, dar, sunteţi voi în Cristos Isus, Care pentru noi S-a făcut înţelepciune de la Dumnezeu şi dreptate şi sfinţire şi răscumpărare, pentru ca, după cum este scris: Cel ce se laudă în Domnul să se laude”.

Prin urmare, Îi mulțumim lui Cristos, El care este unica noastră cinste, și Lui îi reînnoim ascultarea și disponibilitatea noastră de a împlini voia Sa, în comuniune cu Urmașul Sfântului Petru, Papa Francisc, urmând pilda Sfinților Episcopi Martiri, pe care i-a beatificat la Blaj pe 2 iunie 2019.

Vă încredințez, Preafericirea Voastră, mijlocirii lor precum și a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, în Grădina Mariei, așa cum este numită România, reînnoindu-Vă cele mai alese urări, însoțite de comuniunea fraternă.

Leonardo Cardinal Sandri

Prefect

.fusion-body .fusion-builder-column-3{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-3 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-3{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-3 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-3{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-3 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-4{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Mesajul Prefectului Congregației pentru Bisericile Orientale la aniversarea Cardinalului Lucian apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita