Fără categorie

Oficii din Săptămâna Mare și Învierea Domnului celebrate la Catedrala greco-catolică din Cluj, cu Preasfinția Sa Claudiu

Noul Episcop de Cluj-Gherla, Preasfinția Sa Claudiu se va afla în Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca pentru a însoți prin rugăciune Patimile și moartea Domnului, la principalele oficii ale Săptămânii Mari a Anului Sfântului Iosif – 2021, și apoi, pentru a celebra împreună cu credincioșii, în bucurie, mărita Sărbătoare a Învierii Domnului.

În Sfânta şi Marea Joi, 29 aprilie, de la ora 18:00, cu participarea Episcopului eparhial, a mai multor preoți și a studenților Seminarului Teologic eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul” se va oficia Denia celor 12 Evanghelii – Patimile Domnului nostru Isus Cristos, constând în citirea celor 12 Evanghelii ale Patimilor Domnului și scoaterea solemnă a Sfintei Cruci în mijlocul bisericii, pentru a fi venerată. Preasfinția Sa Claudiu va rosti cuvântul de învățătură.

În Sfânta şi Marea Vineri, 30 aprilie, de la ora 18:00, în Catedrală se va celebra Prohodul Domnului nostru Isus Cristos – slujba punerii în mormânt a Mântuitorului. Cuvântul de Învățătură va fi ținut de Preasfințitul Claudiu.

Sfânta şi Marea Sâmbătă, 1 mai, – zi de adâncă liniște și veghe neîntreruptă la mormânt – se va încheia cu Utrenia Învierii Domnului nostru Isus Cristos, programată în acest an, în Catedrala „Schimbarea la Față”, de la ora 21:00. Preasfințitul Claudiu se va adresa din nou credincioșilor, bine-vestind Învierea.

Duminică 2 mai, când Biserica va îmbrăca haina Luminii la SĂRBĂTOAREA ÎNVIERII DOMNULUI, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla va celebra în Catedrala episcopală din Cluj, de la ora 10:30, Sfânta Liturghie Arhierească solemnă, prilej cu care va transmite mesajul pastoral la Învierea Domnului.

Pe tot parcursul programului vor fi respectate prevederile stabilite pentru perioada de pandemie.

Celebrările vor fi transmise în direct:

De asemenea, Denia celor 12 Evanghelii (în Joia Mare de la ora 18:00) și Utrenia Învierii (în Sâmbăta Mare de la ora 21:00) vor fi transmise în direct de postul de televiziune Maria TV.

Din imnografia Paștilor:

„Pe Soarele Cel mai înainte de soare, Care a apus oarecând în mormânt, mers-au mai înainte de ziuă, căutându-L ca pe o zi, mironosiţele-fecioare, şi una către alta strigau: «O, prietenelor, veniţi să ungem cu miresme trupul cel de viaţă purtător şi îngropat, trupul care a înviat pe Adam cel căzut, şi Care zace în mormânt. Să mergem, să ne sârguim ca şi magii şi să ne închinăm, şi să aducem miruri în loc de daruri, Celui ce nu în scutece, ci în giulgiu este înfăşat, şi să plângem, şi să strigăm: O Stăpâne, scoală-Te, Cel ce dai celor căzuţi sculare».

***

Cu trupul adormind ca un muritor, Împărate şi Doamne, a treia zi ai înviat, pe Adam din stricăciune ridicând şi moartea pierzându-o, Paştile nestricăciunii, lumii de mântuire!”.

V.S. Biroul de presă

al Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla

Oficii din Săptămâna Mare și Învierea Domnului celebrate la Catedrala greco-catolică din Cluj, cu Preasfinția Sa Claudiu

.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-1{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-1 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-2{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Oficii din Săptămâna Mare și Învierea Domnului celebrate la Catedrala greco-catolică din Cluj, cu Preasfinția Sa Claudiu apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita