Fără categorie

Cuvântul primarului Clujului adresat PS Claudiu Lucian Pop

Cuvântul lui Emil Boc, primarul mun. Cluj-Napoca

Preasfinția Voastră Episcop Mihai Frățilă,
Mons. Mario Codamo [reprezentant al Nunțiaturii Apostolice în România],
Preasfinția Voastră Claudiu Lucian Pop,
Înaltpreasfinția Voastră Andrei Andreicuț,
Distinse autorități civile și militare,
Dragi clujeni și creștini de pretutindeni,

Preasfinția Voastră, sunt aici, astăzi, pentru ca în numele clujenilor să vă felicit pentru Înscăunarea în funcția de Episcop Eparhial al Eparhiei de Cluj-Gherla. Aveți o misiune pe cât de nobilă, pe atât de grea și provocatoare, aceea de a continua munca Fericitului Episcop martir Iuliu Hossu, făuritor al României întregite și cel dintâi Cardinal român, al cărui Scaun episcopal îl continuați. Să continuați testamentul pe care Preasfințitul Florentin Crihălmeanu ni l-a lăsat: dragostea de oameni, toleranța, înțelegerea și frățietatea între cultele religioase, precum și un patriotism luminat în spiritul conlucrării spirituale într-o Europă care unește religii și popoare.

Cărturarii ortodocși și greco-catolici au avut o contribuție decisivă în ceea ce a fost Actul de la 1918, acea lucrare timp de peste 2000 de ani a poporului român asupra lui însuși. Fără munca făcută de cărturarii ortodocși și greco-catolici, fără credința noastră creștină și limba română și fără îmbinarea luptei armate cu diplomația nu am fi reușit să fim, astăzi, împreună, o națiune demnă în Uniunea Europeană.

“A fi ardelean înseamnă să duci un gând până la capăt”, spunea Lucian Blaga despre ardeleni. Această cugetare blagiană se potrivește ca o mănușă, atât lui Inocențiu Micu Klein, sau Cardinalului Iuliu Hossu, sau Preasfinției Sale Florentin Crihălmeanu. Inocențiu Micu Klein, primit în Dieta Transilvaniei, a început imediat să lupte pentru drepturile românilor din Transilvania. Atunci când a văzut că nu reușește, a continuat cu Memoriile la Curtea Imperială de la Viena. Niciodată nu a abandonat lupta. Iar din exilul de la Roma, el scria blăjenilor: “să aveți inimile mari, vocile tuturor unite împreună, și deschideți ochii să înălțați cuvântul: «lepădați toată frica pentru dreptate»”. Acest îndemn biblic, «lepădați toată frica pentru dreptate», a stat la temelia acțiunilor viitoare pentru libertatea românilor din Transilvania. De fapt, de aici, la 1741, punem baza crezului ardelenilor într-o Românie unită.

Și a fost continuat cu Supplex Libellus Valachorum [Transsilvaniae], după aceea cu mișcarea memorandistă, testamentul lui Avram Iancu și, evident, Actul Marii Uniri din 1918, act care a fost citit de Cardinalul Iuliu Hossu. Doar pentru reflecție vă spun câteva cuvinte din mesajul Cardinalului, care au fost emoționante acum o sută și ceva de ani, și sunt emoționante în fiecare clipă când le auzim. Citez: “Cuvintele Domnului se împlinesc și aici întru împlinirea dreptății Dumnezeiești. Mulți au dorit să vadă ce vedeți voi, și nu au văzut; și să audă ce auziți voi, și nu au auzit. Ochii voștri sunt fericiți că văd și urechile voastre fericite că aud. Văd ziua întregirii neamului și aud buna vestire a dreptății lui Dumnezeu. Ascultați, români fericiți, buna vestire a unirii noastre pe veci cu Țara – Mamă, România!”

Și, evident că șirul acesta poate continua. Episcopul Florentin Crihălmeanu a spus o vorbă atât de înțeleaptă pe cât de concisă, în momentul când a fost hirotonit, la Roma. Când a fost întrebat: “de ce ați acceptat această evoluție spirituală de a fi hirotonit?”, el a răspuns: “Pot să fac și mai mult bine”. Este un crez care trebuie să ne anime pe fiecare dintre noi, creștinii, să se regăsească în inimile fiecăruia dintre noi, pentru ca lumea pe care o avem să fie un pic mai bună.

Preasfinția Voastră, Clujul, astăzi, vă deschide brațele și vă îmbrățișează cu drag. Clujul este acel loc în care Estul întâlnește Vestul și Vestul întâlnește Estul. Clujul este acel unic loc în lumea aceasta unde turnurile gotice se îmbină cu cupolele bizantine, este acel loc unic în care, pe rază de un kilometru pătrat, găsiți șase culte creștine: ortodox, greco-catolic, romano-catolic, luteran, unitarian, reformat și o sinagogă. Nicăieri în Europa nu puteți găsi așa ceva. Găsiți un loc în care toleranța, multiculturalismul, spiritul ecumenic sunt lucruri obișnuite printre noi. Sunt lucruri la care fiecare dintre clujeni a contribuit și la care contribuie în fiecare zi.

Mesajul Înaltpreasfinției Sale, Mitropolitul Andreicuț a fost unul care a arătat chintesența acestui oraș, a forței și a puterii noastre ca și comunitate, capacitatea noastră, care înseamnă că, indiferent de lucrurile care ne diferențiază – credința, originea, averea, dimensiunea socială -, toți suntem în singur Cluj! Și, în această comunitate, Preasfinția Voastră, sunteți binevenit și împreună să ducem mai departe lucrarea lui Dumnezeu de a face din acest oraș minunat un oraș de referință în România și în lume, prin arta de a trăi împreună. Vă felicit, vă mulțumesc și vă urez mult succes în nobila misiune pe care o aveți. Să fie într-un ceas bun!


Preluare de pe eparhiaclujgherla.ro

.fusion-body .fusion-builder-column-7{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-7 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-7{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-7 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-7{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-7 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-5{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Cuvântul primarului Clujului adresat PS Claudiu Lucian Pop apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita