Fără categorie

Sărbătoarea Sfântului Gheorghe: Hirotoniri de preot și diacon în Catedrala Blajului

Vineri, 23 aprilie 2020, cu ocazia Sărbătorii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră „Sfânta Treime” din Blaj a răsunat din nou „Vrednic este!” Cu binecuvântarea Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscop Major al Bisericii Greco-Catolice și prin punerea mâinilor Preasfinției Sale Cristian, Episcop Auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș, diaconul Paul Tudor Turcu a fost ridicat la treapta preoției, iar ipodiaconul Rareș Petru Vestemean la treapta diaconiei.

La începutul omiliei sale, Preasfințitul Cristian a subliniat că Mântuitorul este libertatea și pacea noastră. El S-a întrupat în sânul Fecioarei Maria, amintindu-ne că suntem ființe libere, având dreptul și posibilitatea să-L alegem pe Dumnezeu, fiindcă doar în El viața noastră își va găsi împlinirea.

„Dacă ați fi din lume, lumea ar iubi ce este al său, dar pentru că nu sunteți din lume, ci Eu v-am ales pe voi din lume, de aceea lumea vă urăște”. În același fel viața ucenicilor lui Isus nu poate fi diferită de cea pe care a avut-o Maestrul. Creștinul din totdeauna este de neînțeles pentru lume, cu atât mai mult cel ce își dăruiește viața pentru a-L sluji pe Dumnezeu. Exemplu în acest sens ne stă Sfântul Mucenic Gheorghe, pe care Biserica îl serbează astăzi.

Episcopul Auxiliar a înălțat o rugăciune către Spiritul Sfânt pentru a-i întări pe cei doi tineri hirotoniți astăzi, pentru ca în slujirea lor cu care se vor dărui lui Dumnezeu și Bisericii Sale, să fie martori curajoși precum Sfântul Gheorghe, fiindcă doar în acest fel vor putea contribui la schimbare lumii.

La final, noul preot a mulțumit Preafericirii Sale Cardinal Lucian, Preasfințiilor Sale Cristian și Claudiu, profesorilor, formatorilor și familiei.

Părintele Turcu Tudor Paul s-a născut la 20 septembrie 1984 în Blaj. După absolvirea Liceului Teologic Sfântul Vasile cel Mare din Blaj, s-a înscris în anul 2003 la Facultatea de Teologie Greco-Catolică, Departamentul Blaj. În anul 2004 a fost trimis cu o bursă de studii la Roma, unde și-a continuat formarea intelectuală la Facultatea de Filosofie a Universității Pontificale Urbaniana (2004-2006), la Institutul Pontifical Oriental (2006-2007) și la Ateneul Pontifical Sant’Anselmo (2007-2010), iar formarea spirituală și liturgică la Colegiul Pio Romeno.

După întoarcerea în România, a studiat dreptul la Universitatea Româno-Germană din Sibiu și a continuat studiile teologice la Facultatea de Teologie din Blaj, finalizate în anul 2019 cu diploma de masterat.

A primit lectoratul și subdiaconatul în data de 15 aprilie 2012 iar diaconatul în data de 6 decembrie 2020.

Din anul 2013 este econom la Curia Arhiepiscopiei Majore din Blaj. S-a căsătorit în mai 2020 cu Turcu Diana, căsătoria lor fiind binecuvântată cu o fetiță.

Diaconul Petru Rareș Vestemean s-a născut la 29 iunie 1987 la Blaj. În perioada 2002-2006 a fost elev al Liceului Teologic Greco-Catolic Sfântul Vasile cel Mare din Blaj, iar între anii 2006-2012 a urmat cursurile Facultății de Teologie Greco-Catolică din Universitatea Babes-Bolyai, Departamentul Blaj, obținând Diploma de licență și Diploma de masterat în teologie pastorală. În același timp a fost seminarist în cadrul Seminarului Major Arhieparhial Buna-Vestire din Blaj.

A primit treapta lectoratului în 22 martie 2009 și cea a subdiaconatului în 25 martie 2010. Lucrează din anul 2013 la Asociația Caritas Mitropolitan Greco-Catolic din Blaj, de asemenea a fost cantor în Parohia Greco-Catolică Blaj II. Din anul 2019 este căsătorit.

Biroul Arhieparhial de Presă

.fusion-gallery-1 .fusion-gallery-image {border:0px solid #f6f6f6;-webkit-border-radius:3px;-moz-border-radius:3px;border-radius:3px;}

.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-1{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Sărbătoarea Sfântului Gheorghe: Hirotoniri de preot și diacon în Catedrala Blajului apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita