Fără categorie

Enciclica Fratelli tutti prezentată la Catedrala Schimbarea la Față din Cluj

În Catedrala Schimbarea la Față din Cluj-Napoca continuă tradiția ca, în perioada Postului Paștelui, mai mulți preoți desemnați de conducerea Eparhiei de Cluj-Gherla să țină un șir de cateheze sau să prezinte ultimele documente ale Papei Francisc. Șirul catehezelor din acest Post al Paștelui a fost deschis miercuri, 17 martie 2021, de pr. Marius Cerghizan, Administrator al Eparhiei de Cluj-Gherla. Ca în fiecare an, prezentarea a fost precedată de programul de rugăciune specific Postului Mare, în după-amiezile de miercuri și vineri: de la ora 17, în biserică s-a făcut Calea Crucii, și apoi, de la ora 18, Liturghia Darurilor mai înainte Sfințite a fost celebrată cu participarea studenților Seminarului eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul”.

Pr. Marius Cerghizan a menționat în introducere faptul că, în luna decembrie a anului trecut, în cadrul Consiliului Consilierilor Eparhiali, s-a hotărât ca, în perioada Postului Mare a anului 2021, prin catehezele din fiecare miercuri și vineri, în Catedrala Schimbarea la Față să fie făcută cunoscută credincioșilor enciclica Fratelli tutti. Prima prezentare a constat într-o sinteză a acestei enciclice sociale, cea de-a treia a Papei Francisc, după Lumen fidei din 2013 și Laudato si’ din 2015. Mai întâi, s-a definit scopul acestui documentul, prin care Suveranul Pontif „își propune să promoveze o fraternitate și o prietenie socială universală având ca punct de plecare apartenența comună la familia umană: de a ne recunoaște frați, pentru că suntem fii ai unui Creator unic, cu toții în aceeași barcă”. A urmat prezentarea generală, pe capitole, a scrisorii.

Enciclica Fratelli tutti a fost scrisă și transmisă într-o perioadă de criză din cauza pandemiei de Covid-19. Dar, a subliniat pr. Marius Cerghizan, citându-l pe Papa Francisc, „criza sanitară ne demonstrează că ‘nimeni nu se salvează singur și că a sosit momentul de a visa împreună și de a face din viața noastră o aventură frumoasă’”. Este îndemnul emoționant și totodată urgent al documentului, de a parcurge drumul vieții împreună, și nu izolați, îndemn care vine ca un ecou și al motoului vizitei Papei Francisc în România: „Să mergem împreună!”

Un „drum împreună” va fi parcurs de-a lungul săptămânilor ce vor urma de credincioșii participanți (direct sau prin mijloacele online) la devoțiunile, celebrările liturgice și șirul catehezelor din Catedrala Schimbarea la Față – un drum al Postului, străbătut în lumina cuvintelor Păstorului văzut al Bisericii lui Cristos, Papa Francisc, cu povața sa înțeleaptă; un drum de pocăință, meditație și rugăciune, cu privirea ațintită spre Crucea prin care de pe acum poate fi întrezărită Învierea; un drum de credință, care, spre deosebire de știrile alarmante din media seculară ce dau zilnic motive de îngrijorare, oferă o cale de ieșire din starea de criză, o ancoră de stabilitate și încrederea că la cârma „bărcii în care ne aflăm toți” – ce pare purtată haotic prin valuri furtunoase -, se află totuși Domnul Isus Cristos, Cârmaciul ce are puterea de a porunci mării și valurilor să se liniștească.

Programul, în continuare, al catehezelor de la Catedrala „Schimbarea la Față”, în fiecare dintre zile la ora 19.15, va fi următorul: vineri, 19 martie, Cap. I. Umbrele unei lumi închise – pr. Cristian Langa; miercuri, 24 martie, Cap. II. Un străin pe stradă – pr. Titus Sas; vineri, 26 martie, Cap. III. A gândi și a genera o lume deschisă – pr. Radu Tălpălariu; miercuri, 31 martie, Cap. IV. O inimă deschisă la lumea întreagă – pr. Daniel Avram; vineri, 2 aprilie, Cap. V. Cea mai bună politică – pr. Călin Sechelea; miercuri – 7 aprilie, Cap. VI. Dialog și prietenie socială – pr. Ioan Mătieș; vineri, 9 aprilie, Cap. VII. Căile unei noi întâlniri – pr. Traian Coste; miercuri, 14 aprilie, Cap. VIII. Religiile în slujba fraternității în lume – pr. Cristian David; vineri, 16 aprilie, Încheiere și o recapitulare a principalelor idei ale enciclicii – pr. Claudiu Tuțu; miercuri, 21 aprilie,

Viața Sf. Iosif – pr. Marcelin Rotaru; vineri, 23 aprilie, Devoțiuni și beneficii în urma decretării Anului Sf. Iosif – pr. Anton Crișan.

Fie ca, în unire cu Sfântul Părinte, Papa Francisc, cu toții să visăm „ca o unică omenire, ca niște călători făcuți din aceeași carne umană, ca fii ai acestui pământ care ne găzduiește pe noi toți, fiecare cu bogăția credinței sale sau a convingerilor sale, fiecare cu propriul glas, toți frați!” (FT, 8). Catehezele vor putea fi urmărite în direct, pe pagina de Facebook „Catedrala Schimbarea la Față”; ulterior momentului de prezentare, pe canalul YouTube „DIRMM – Episcopia de Cluj-Gherla”, în acest playlist.

.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;margin-top : 0px;margin-bottom : 20px;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {padding-top : 0px !important;padding-right : 0px !important;margin-right : 1.92%;padding-bottom : 0px !important;padding-left : 0px !important;margin-left : 1.92%;}@media only screen and (max-width:1024px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}@media only screen and (max-width:640px) {.fusion-body .fusion-builder-column-0{width:100% !important;order : 0;}.fusion-builder-column-0 > .fusion-column-wrapper {margin-right : 1.92%;margin-left : 1.92%;}}

.fusion-body .fusion-flex-container.fusion-builder-row-1{ padding-top : 0px;margin-top : 0px;padding-right : 0px;padding-bottom : 0px;margin-bottom : 0px;padding-left : 0px;}

Articolul Enciclica Fratelli tutti prezentată la Catedrala Schimbarea la Față din Cluj apare prima dată în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică.

Source: Biserica Romana Unita